Fryslân, 08-01-2009 • Politieberichten woensdag 7 januari 07.00 uur t/m donderdag 8 januari 07.00 uur

Burum: hennepkwekerij opgerold en verdachte aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij opgerold aan de Abele Reitzesstraat. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de woning vond men een in werking zijnde hennepkwekerij met 119 planten. Er werd in eerste instantie niemand in het pand aangetroffen. De politie startte een onderzoek naar de eigenaar van de woning. Uit dit onderzoek kon, woensdagochtend, de verdachte, een 28-jarige man worden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor is hij weer heengezonden. De planten en kwekerij zijn vernietigd.

Drachten: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagochtend een verkeerscontrole gehouden op de parkeerplaats aan de Gauke Boelensstraat. Doelstelling van de controle was het vergroten van de verkeersveiligheid. Tijdens de controle zijn in totaal 49 voertuigen aan een technische controle onderworpen en tevens werden alle bestuurders verzocht om mee te werken aan een blaastest. Uiteindelijk werden 11 bekeuringen
uitgeschreven, onder andere voor het niet dragen van de autogordel, gladde banden, niet-deugdelijke verlichting en het niet kunnen tonen van de verplichte documenten. Tevens bleken een aantal aanhangers niet aan de gestelde eisen te voldoen. Tijdens de controle was de ANWB ter plaatse om geheel vrijblijvend kleine reparaties uit te voeren. Een aantal automobilisten heeft hier gebruik van gemaakt.

Heerenveen: auto uitgebrand
De politie heeft woensdagochtend de brandweer geassisteerd bij een autobrand op de Lepelaarstraat. De auto vatte vlam nadat deze was gestart door de bestuurder, een 20-jarige man uit Heerenveen. Hierop werd direct de brandweer gealarmeerd. Omdat de auto dichtbij woningen stond werden de bewoners voor de zekerheid uit hun woning gehaald. De brand kon snel geblust worden en de bewoners weer terugkeren.

Drachstercompagnie: man van ladder gevallen
De politie heeft woensdagochtend het ambulancepersoneel geassisteerd bij een bedrijfsongeval aan De Dammen. Achter een boerderij was een nieuwe stal in aanbouw, waaraan het slachtoffer, een 43-jarige man uit Twijzel aan het werk was. Hierbij maakt hij gebruik van een ladder. Tijdens zijn werkzaamheden is de ladder onder hem weggegleden en kwam hij ten val. Met een botbreuk en hoofdletsel is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Leeuwarden. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in naar het ongeval.

Joure: poging tot inbraak en inbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een poging tot inbraak en een inbraak in twee panden aan de Fabrykswei. De poging tot inbraak werd gepleegd in de nacht van dinsdag op woensdag. Er was geprobeerd de deur te forceren. Een 38-jarige man uit Balk heeft aangifte gedaan. Woensdagmorgen kreeg de politie melding van een inbraak, gepleegd in de zelfde nacht, maar dan bij een ander pand aan de Fabrykswei. Hierbij is men binnengekomen door het forceren van een deur. Daarbij zijn verschillende ruimtes doorzocht. Tot zover nu bekend is er niets weggenomen. Een 64-jarige man uit Joure heeft aangifte gedaan.

Beetgumermolen: snelheidscontrole
De politie heeft woensdag tussen 16:30 en 17:20 uur een snelheidscontrole gehouden op de Langestraat. Hierbij werden vier bekeuringen uitgedeeld. De hoogst gemeten snelheid was 64 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer per uur is toegestaan op die weg.

Leeuwarden: man aangehouden voor diefstal
De politie heeft woensdagavond een 42-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. De man was door beveiligingsmedewerkers van een bedrijf aan Snekertrekweg aangehouden, nadat hij bekend had eerder een laptop gestolen te hebben. De beveiliging belde onmiddellijk de politie om de man over te dragen. Bij controle bleek dat de man nog meerdere boetes open had staan. De man is overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: man rijdt tegen lantaarnpaal
De politie heeft woensdagmiddag de auto van een 28-jarige man uit Leeuwarden in beslag genomen nadat de man op de Pieter Stuyvesantweg tegen een lantaarnpaal aangereden was. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed was, is hij meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 485 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Gezien de zware schade en de leeftijd van de auto, is deze in beslag genomen.

Harlingen: controle fietsverlichting
De politie heeft woensdagavond op de Kimswerderweg fietsers gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting. Hierbij hebben acht personen een bekeuring gekregen voor het niet, of het niet juist, voeren van fietsverlichting.

Dronrijp/Schalsum: elfstedenavonturier rijdt snelweg op
De politie heeft woensdagavond een 51-jarige man uit Hommerts al fietsend op de A31 nabij Schalsum van de snelweg gehaald. De man, die bezig was met het rijden van de elfstedentocht op schaats en per fiets, reed rond 19.30 uur de vluchtstrook op om zijn route te vervolgen. Diverse automobilisten schrokken hiervan en alarmeerden de politie. De avonturier kreeg een bekeuring voor het fietsen over de snelweg en werd door de agenten begeleid richting de bebouwde kom van Dronrijp om zijn tocht voort te kunnen zetten.

Heerenveen: politie houdt man aan na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft woensdagmiddag op het Kattebos een 20-jarige inwoner van Terwispel na een achtervolging aangehouden voor onder andere het rijden zonder rijbewijs en zonder autoverzekering. De politie zag de man rijden op de Oranje Nassaulaan in Oranjewoud. Het was bekend dat de bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs en dat hij reed in auto zonder geldige verzekering. Toen de politie de bestuurder een stopteken gaf, ging deze er met hoge snelheid vandoor via de Willem Frederiklaan naar het centrum. Daarbij pleegde hij diverse verkeersovertredingen. Op de kruising van de Rottumerweg/de Zanden reed hij door een rood verkeerslicht. De bestuurder van een zwarte BMW kon een aanrijding net voorkomen. Omdat de verdachte niet stopte, werd zijn auto op de minrotonde van het Kattebos klemgereden. De bestuurder en zijn 16- en 19-jarige passagiers uit Heerenveen werden door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De auto van de verdachte werd in beslag genomen. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder van de zwarte BMW.

112Fryslan

})