Politieberichten van donderdag 8 december

Vrachtwagenchauffeur overleden bij eenzijdig ongeval

UITWELLINGERGA- Bij een eenzijdig ongeval op de A7 nabij het aquaduct is woensdagmiddag een vrachtwagenchauffeur (leeftijd en woonplaats nog onbekend) om het leven gekomen. Door nog onbekende oorzaak verloor de chauffeur van de trekker en oplegger de macht over het stuur waarna de combinatie over de kop sloeg. De chauffeur raakte ernstig gewond en hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Het verkeer op de A7 raakte door het ongeval gestemd. De rijbaan Joure – Sneek werd voor alle verkeer afgesloten. Het verkeer op de andere rijbaan kon, omdat de vangrail zwaar beschadigd was, ter hoogte van het ongeval over één rijstrook in de richting van het verkeerplein Joure rijden. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Eén gewonde bij aanrijding

JOURE- De politie heeft woensdagmorgen op de A7 ter hoogte van Joure een ongeval met lestel afgehandeld. Daarbij raakte een 38-jarige automobilist uit Bolsward gewond. Hij werd ter hoogte van Joure-west aangereden door een auto die bestuurd werd door een 34-jarige inwoner van Heerhugowaard. De Bolswarder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Door de aanrijding ontstond file.

Vrouw gewond bij aanrijding

HARLINGEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 13.00 uur een aanrijding met letsel afgehandeld op de Achlumerhof. Een 57-jarige fietsster uit Harlingen reed zonder goed uit te kijken de Achlumerhof op. Ze zag een van rechts komende bestelbus over het hoofd. De 34-jarige bestuurder uit Harlingen kon een aanrijding dan ook niet meer voorkomen. De vrouw raakte gewond aan haar hoofd en schouder. Zij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Woninginbraak

URETERP- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Selmien-west die woensdag tussen 07.00 uur en 18.00 uur plaatsvond. De dader(s) kwamen(en) de woning binnen door een ruit aan de achterzijde van de woning. De woning werd geheel doorzocht en overhoop gehaald. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De 63-jarige bewoner deed aangifte.

Dronken fietser veroorzaakte aanrijding

DRACHTEN- De politie heeft woensdagavond op de Noorderdwarsvaart een aanrijding afgehandeld waarbij een beschonken 43-jarige fietser uit Drachten tegen een autobus aanreed. De man kwam vanuit de Geelgorsstraat en reed zonder uit te kijken de rijbaan op. Hij botste op een lijnbus en raakte daaronder beklemd met zijn fiets. De man raakte niet gewond. De ter plaatse gekomen agenten voerden een gesprek met de man en daarbij bleek dat hij onder invloed van alcohol was. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies hij 995 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal.

Kabeldief aangehouden

RAERD- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 26-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal van stroomkabels. Surveillerende agenten kwamen de automobilist tegen op de Overijselsestraat (N354). De bestuurder kreeg een stopteken. In de auto zagen de agenten diverse kapot geknipte stukken stroomkabels en knip –en zaaggereedschap liggen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De auto en de in de laadruimte aangetroffen goederen werden in beslag genomen. De politie is op zoek naar benadeelden. Zij kunnen contact met de politie opnemen via 0900-8844 voor het doen van aangifte. De verdachte verklaarde de stroomkabels te hebben gestolen in de omgeving van Leeuwarden en Wolvega.

Bommenmakers aangehouden

TERHERNE- De politie heeft woensdagavond om 21.00 uur in een woning aan de Koailan een hoeveelheid legaal en illegaal vuurwerk en stoffen en onderdelen die worden gebruikt voor het vervaardigen van vuurwerkbommen in beslag genomen. Tijdens de actie werden twee bewoners van 20 en 23 jaar aangehouden.

Klachten over afsteken vuurwerk

De agenten stelden een onderzoek in naar aanleiding van klachten over het afsteken van vuurwerk eerder deze week. Toen zij bij de woning aanbelden, werden zij door de verdachten binnengelaten. Op de slaapkamers van de mannen werd een hoeveelheid legaal vuurwerk maar ook illegaal vuurwerk aangetroffen. Waaronder mortieren, nitraatbommen maar ook zelfgemaakt vuurwerk. Tijdens het onderzoek bleek dat de mannen bezig waren met het maken van vuurwerkbommen. Zo vonden agenten kruit, lonten, kokertjes en mortierschalen. Naast deze stoffen en materialen voor het vervaardigen van vuurwerkbommen namen de agenten ook nog een rookbom, een BB-gun, messen, ploertendoder en een pistool in beslag. Het pistool werd gebruikt voor het afschieten van vuurwerk.

Alle aangetroffen goederen werden door de politie in beslag in genomen. De verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten.

Vuurwerkbommen

Er vallen steeds meer zwaargewonden door vuurwerk. Zelfgemaakte projectielen en illegaal vuurwerk zorgen voor de meeste ernstige letsels. Veel bommenmakers gebruiken internet als podium en inspireren zo anderen met hun levensgevaarlijke stunts.

Opsporing heeft hoge prioriteit

De politie en het Openbaar Ministerie geven rond de jaarwisseling hoge prioriteit aan opsporing, aanhouding en vervolging van vuurwerkbommenmakers. Hessel Schuth – hoofdofficier van justitie: “Het Openbaar Ministerie introduceert een hogere strafeis voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen.”

Geef uw informatie door

Heeft u informatie over (de handel in) illegaal vuurwerk en/of het maken van vuurwerkbommen, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Onderzoek verstoring bezoek Sinterklaas afgerond

SURHUISTERVEEN – De politie heeft het onderzoek naar de verstoring van het bezoek van Sinterklaas afgerond. Afgelopen zaterdag reed een 21-jarige automobilist uit Harkema samen met zijn 21-jarige vriendin uit Surhuisterveen over De Kolk. Op dat moment was daar heel veel publiek op de been om de goedheiligman te ontvangen. De bestuurder reed diverse keren door de straat en deed dat op een zeer gevaarlijke manier. Zo gaf hij onder andere veel gas en reed met piepende banden. Hij werd op zijn rijgedrag aangesproken door een 57-jarige inwoner van Surhuisterveen. Tijdens het gesprek werd plotseling de portier van de auto dicht getrokken. De man kwam met zijn oor en drie vingers klem te zitten. Het slachtoffer wist zichzelf los te maken, maar liep daarbij wel letsel op en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De man uit Surhuisterveen deed later het weekend aangifte. Maandagavond werden de twee inzittenden van de auto aangehouden. De politie deed vervolgens een uitvoerig onderzoek. Zo werd het duo diverse keren gehoord en werd een reconstructie gehouden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de 21-jarige automobilist niet de portier had dicht getrokken en dus ook niet verantwoordelijk was voor het letsel. De 21-jarige vrouw verklaarde tegenover de agenten dat alleen zij de portier had dichtgetrokken. De vrouw verklaarde tegenover de agenten dat ze schrok toen plotseling de portier werd geopend. Na overleg met de officier van justitie mochten beide verdachten in de loop van woensdagmiddag het politiebureau verlaten. Tegen de 21-jarige bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk rijgedrag. Daarnaast werd zijn auto in beslag genomen en die krijgt hij vooralsnog niet terug. Tegen de 21-jarige vrouw werd proces-verbaal opgemaakt voor mishandeling en het aanbrengen van letsel door schuld.

Extra spreekuur voor DNA afname

FRYSLAN – Sinds de invoering van de DNA-wetgeving op 1 februari 2005 worden veroordeelden voor delicten van vier jaar of meer, zoals mishandeling of openlijke geweldpleging, in Nederland opgeroepen om DNA af te staan. Elk jaar worden tussen 1000 en 1100 personen in Fryslân door het Openbaar Ministerie opgeroepen om hun DNA af te staan. Hiervoor heeft de politie Fryslân een wekelijks spreekuur. In december zijn daarnaast twee extra dagen ingepland, namelijk zaterdag 10 december en zaterdag 17 december. Voor 10 december zijn inmiddels 40 veroordeelden opgeroepen om bij het politiebureau in Drachten te verschijnen. Voor 17 december zijn dat er 130. Deze laatste groep moet zich melden bij het politiebureau in Leeuwarden. Op beide dagen wordt extra personeel ingezet zodat de afname van DNA, inclusief de administratieve afhandeling, niet langer dan 10 minuten duurt.

Gesignaleerd

Wanneer veroordeelden niet verschijnen op dit speciale spreekuur worden ze door politie gesignaleerd. Op last van officier van justitie mogen deze gesignaleerden worden aangehouden zodat er alsnog DNA-materiaal kan worden afgenomen. Dit kan tijdens reguliere surveillancediensten. Maar ook bij controles in bijvoorbeeld het verkeer. Daarnaast bestaat de kans dat een gesignaleerde op een Nederlands vliegveld, wanneer men het land wil verlaten, door de Koninklijke Marechaussee wordt aangehouden.

Verder onderzoek door NFI

Al het afgenomen DNA wordt aangeboden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI slaat alle DNA-profielen op in de landelijke DNA-databank. Door het matchen van deze profielen, met aangetroffen DNA van onopgeloste misdrijven, kunnen verschillende misdrijven wellicht toch worden opgelost. In het recente verleden heeft politie Fryslân al diverse zaken dankzij aangetroffen DNA-sporen kunnen oplossen, zoals overvallen, skimming, inbraken, diefstallen en zedenmisdrijven.

112Fryslan