Politieberichten van donderdag 7 oktober.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Bennemastate. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een uitzetraam. Eenmaal binnen werd de benedenverdieping doorzocht. Daarbij werden onder andere bankpasjes weggenomen. De 43-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Roodlichtcontrole
DRACHTEN – De politie heeft woensdag op de Stationsweg gecontroleerd op het negeren van het rode verkeerslicht. In nog geen 30 minuten werden acht bekeuringen uitgeschreven. Het betrof in alle gevallen scholieren die door rood fietsten. De komende periode volgen meer van deze controles.

Getuigen gezocht van aanrijding
WOUTERSWOUDE – De politie zoekt getuigen van een aanrijding, waarbij een 41-jarige bromfietsster uit De Westereen gewond raakte. De vrouw reed woensdagochtend omstreeks 10.15 uur met haar scooter over de Broekloane richting de Westereen. Op het kruispunt met de Zandhorst kwam een zwarte auto van links en reed haar van de scooter. De vrouw liep daardoor letsel op aan haar rechter enkel en haar pink. Ook haar scooter liep forse schade op. De veroorzaker van de aanrijding is doorgereden. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Hebt u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844.

Hennepkwekerij bij toeval ontdekt
DRACHTEN – De politie heeft woensdagochtend bij toeval een kleine hennepkwekerij ontdekt op een zolder van een woning aan De Wetterwille. Agenten waren naar de woning gegaan omdat de 41-jarige bewoner nog diverse boetes had openstaan. Toen de agenten de woning naderden, viel het ze op dat de alle ramen waren geblindeerd en dat er condens op de ramen zat. Een teken van de mogelijke aanwezigheid van een hennepkwekerij. Na een gesprek over de boetes besloten de agenten de man te vragen naar de reden van de condens en de geblindeerde ramen. Hij verzekerde de agenten dat er geen hennepkwekerij aanwezig was. Met toestemming van de bewoner werd de woning doorzocht. Op zolder vonden de agenten een kleine kwekerij met 31 planten. De hennep en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Vrouw aangehouden voor bedreiging
FRANEKER – De politie heeft woensdagochtend op de Voorstraat een 41-jarige inwoonster van Franeker aangehouden op verdenking van bedreiging. De vrouw had eerder die ochtend in een supermarkt in de stad het personeel van een winkel met de dood bedreigd. Volgens het personeel maakte de vrouw een verwarde indruk. Diverse agenten gingen zoeken naar de vrouw. Op de Voorstraat zagen motoragenten de vrouw lopen. Ze schreeuwde en graaide in vuilnisbakken. Ze werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zo voor nader onderzoek en voor beoordeling door de GGZ ingesloten.

Inbraak in woning
DONKERBROEK – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Moskou. Woensdagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een fotocamera en twee telelenzen weggenomen. De 70-jarige bewoner deed aangifte.

Auto’s en hennep in beslag genomen
GARYP – De politie heeft woensdagochtend in een schuur naast een woning aan De Tuije een hennepkwekerij ontdekt. De agenten kwamen de kwekerij met 245 planten op het spoor dankzij anonieme tips. Tijdens de actie werden de bewoners, een man en vrouw van 50 jaar, aangehouden. Naast de hennepplanten vonden de agenten ook ruim vijf kilo gedroogde hennep. Alle apparatuur en de hennep werden in beslag genomen en vernietigd. Ook werden een Mercedes CLK en een Mercedes Vito in beslag genomen. Dit omdat de auto’s vermoedelijk met geld zijn betaald dat is verdiend met het telen van hennep.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/autohennepklein1_tcm7-614975.JPG[/img]

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.

Rijbewijs kwijt na snelheidscontrole
BOORNZWAAG- De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 42-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd. Agenten meten met de lasergun op de A7 een snelheid van 212 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering kreeg de man een proces-verbaal.

Burgernetaktie voor fietsendiefstal
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een Burgernetaktie gehouden in verband met een fietsendiefstal in de Marijkestraat. De getuige zag twee negroïde mannen een Batavus damesfiets type Diva, zwart en grijs van kleur op hun schouder meenemen. Omdat zij het niet vertrouwde sprak zij de mannen aan die vervolgens de fiets neerzetten en er vandoor gingen. De getuige belde via 1-1-2 de politie waarna direct een burgernetaktie werd opgestart. 286 deelnemers werden geactiveerd. De mannen werden niet meer aangetroffen. De fiets is door de politie veiliggesteld.

Vrouw op gestolen snorfiets
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond op de Nieuwestad een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling van een snorfiets. Agenten zagen op de Nieuwestad de vrouw zonder verlichting en telefonerend op de snorfiets rijden. Vervolgens gaven zij haar een stopteken. Na onderzoek bleek de kentekenplaat en de snorfiets van diefstal afkomstig te zijn. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg zij nog een bekeuring voor het niet handsfree bellen. De snorfiets werd in beslag genomen.

Fietsendieven aangehouden
SNEEK- De politie heeft woensdagavond op de Worp Tjaardastraat een 47-jarige man en een 44-jarige vrouw, beiden inwoners van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Oplettende agenten zagen het tweetal met een afgesloten fiets lopen waarna zij besloten het duo te controleren. Omdat zij het tweetal, beiden bekenden van de politie niet vertrouwden, besloten zij hen aan te houden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Uit onderzoek bleek de fiets inderdaad gestolen te zijn. Een 21-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Getuigen gezocht vernielingen
LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van diverse vernielingen van ramen van een openbare basisschool aan de Antillenweg. Op woensdag, rond 16.45 uur, werd melding gedaan van een inbraak. De ter plaatse gekomen agenten zagen dat er aan de voorzijde het raam van de toegangsdeur was vernield. Aan de achterzijde van het gebouw was het raam van het gymlokaal vernield. Eerder die dag waren er ook al twee ruiten aan de voorzijde van het gebouw ingegooid. De school moet nog aangifte doen van de vernielingen. Heeft u iets gezien dat mogelijk te maken heeft met deze vernielingen, neemt u dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u dit liever anoniem melden, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

Ramkraak bedrijfspand
SNEEK – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ramkraak bij een bedrijfspand op het Martiniplein op donderdagochtend rond 02.10 uur. Agenten kregen de melding dat er mogelijk een inbraak was bij het bedrijfspand, ter plaatse bleek dat met een onbekend gebleven voertuig de pui was kapotgereden, waardoor ter plaatse een achterlichtunit was achtergebleven. Door agenten in de regio is verder uitgekeken naar het voertuig welke deze ramkraak heeft gepleegd, maar is helaas niet meer aangetroffen. Voor zover zichtbaar zijn alleen wat lades in het perceel geopend. Wat er verder weg is weggenomen is nog onbekend. De eigenaar moet nog aangifte doen. Door de technische recherche zal onderzoek worden gedaan naar de inbraak. Heeft u iets gezien wat mogelijk te maken heeft met deze ramkraak dan wordt u verzocht contact op te nemen met de politie op het telefoonnummer 0900 – 8844. Hebt u iets gezien, maar wilt dit liever anoniem melden, dan kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem 0800 – 7000.

112Fryslan