Politieberichten van donderdag 7 juni

Politie rond drugsonderzoek af

HARKEMA – De politie heeft een onderzoek naar de handel in drugs afgerond, waarbij een 24-jarige inwoner van Harkema, een 20-jarige inwoner van Augustinusga en een 38-jarige inwoner van Drogeham werden aangehouden op verdenking van handel in harddrugs. De mannen worden ervan verdacht in de dorpen Kootstertille, Drogeham, Boelenslaan, Marum, Surhuisterveen harddrugs te hebben verhandeld. Het zou dan gaan om XTC, GHB en amfetamine.

Onder invloed

De zaak kwam aan het licht toen agenten in de nacht van 15 op 16 april op de Nijebuorren in Harkema een 24-jarige automobilist uit die plaats aanhielden op verdenking van bezit van harddrugs. Surveillerende agenten kregen een melding dat bij een apotheek een verdachte auto zou staan. Toen de agenten arriveerden, zagen zij de auto staan waarvan de lichten branden en de motor stond nog aan. In de auto troffen zij de bestuurder aan die buiten bewustzijn was. Het vermoeden bestond dat hij onder invloed van drugs verkeerde. Toen de agenten de motor uit deden, werd de man wakker. In de auto van de 24-jarige vonden de agenten GHB en meerdere wikkels met daarin speed en pillen. Dit alles werd in beslag genomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Tijdens het onderzoek kwamen de andere twee verdachten in beeld. Zij werden respectievelijk op 23 april en 2 mei door de politie aangehouden. Daarnaast werden groot aantal getuigen gehoord. De 38-jarige en de 24-jarige verdachte werden door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Terwijl de 20-jarige verdachte na zijn inverzekeringstelling in vrijheid werd gesteld. Inmiddels is hun voorlopige hechtenis geschorst. De drie verdachten zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Tijdens het onderzoek werd in totaal w25 gram amfetamine, 38 XTC-pillen, GHB en weed in beslag genomen.

Brand in loods

JIRNSUM – De politie heeft woensdagmorgen rond 10.00 uur de brandweer geassisteerd bij de afhandeling van een brand in een loods aan It String. Tijdens laswerkzaamheden aan een boot was er brand ontstaan. Door de brand ontstond er een grote rookontwikkeling. Zes medewerkers kregen rook binnen en zijn onderzocht door het ambulancepersoneel. Een medewerker had zoveel rook binnengekregen dat hij voor nader onderzoek over werd gebracht naar het ziekenhuis. De boot werd naar buiten gereden waar de brandweer het vuur heeft geblust.

Rijden onder invloed

WOLVEGA- De politie heeft woensdagmiddag rond 13.50 uur in de Van Harenstraat een 51-jarige inwoner van Wolvega proces-verbaal gegeven op verdenking voor het rijden onder invloed en voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Agenten zagen de man met zijn auto op een invalidenparkeerplaats staan zonder invalidenparkeerkaart. Nadat zij de man hadden aangesproken en naar zijn rijbewijs vroegen, bleek deze al sinds 2006 ongeldig verklaard te zijn. Daarnaast rook de verdachte naar het gebruik van alcohol. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 625 ug/l blies. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg een rijverbod van negen uur.

Aangehouden voor diefstal

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 17.00 uur in de Poppeweg een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van drie velux-dakramen die jij pleegde in de Sumatrastraat. Getuigen zagen dat de man zich verdacht bij een woning ophield en dat hij vervolgens drie dakramen wegnam en in zijn auto laadde. Direct belden de getuigen via 1-1-2 de politie en ze gaven daarbij het kenteken van de betrokken auto, een goed signalement en rijrichting door. Agenten zagen de auto even later in de Poppeweg rijden en gaven de bestuurder een stopteken waaraan hij voldeed. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De dakramen werden in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar deed aangifte. Eerder deze week werden ook al dakramen gestolen vanuit een woning in de Sumatrastraat. Ook toen werden twee mannen aangehouden.

Sieraden buit bij Inbraak in woning

STROOBOS- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die woensdagmiddag tussen 12.00 uur en 16.00 uur plaatsvond in een woning aan het Hoendiep noordzijde. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden sieraden weggenomen. Een 54-jarige inwoner van Stroobos deed aangifte.

Geld weggenomen tijdens pishing

KOLLUM- Een 57-jarige inwoner van Kollum heeft aangifte gedaan van een geval pishing. Het slachtoffer die thuis op zijn computer bezig was met internetbankieren, kreeg plotseling een foutmelding en werd gevraagd om opnieuw in te loggen. Nadat de man aan dit verzoek had voldaan, werd 7000,00 euro van zijn bankrekening afgeschreven. Het slachtoffer deed aangifte. De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten, onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens gevraagd. De bank vraagt u NOOIT om opnieuw in te loggen bij problemen met internetbankieren.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

OUDWOUDE- De politie heeft woensdagavond op de Lauwersmeerweg het rijbewijs van een 33-jarige inwoner van Lauwersoog ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid op de Lauwersmeerweg rijden en registreerden een snelheid van 145 kilometer per uur, daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Man onwel bij aanrijding

DRACHTEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Zuiderhogeweg een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 23-jarige inwoner van Ureterp licht gewond. De man werd in zijn auto onwel en raakte de macht over het stuur kwijt waarna hij tegen een boom botste. Hij werd voor controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Jongen bestolen

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in aan straatroof die woensdagmorgen rond 07.30 uur plaatsvond in de Gymnasiumstraat (achterzijde NS-Station). Daar werd het slachtoffer, een 13-jarige inwoner van Twijzelereheide, aangesproken door een junkachtig type. Hij pakte zijn jonge slachtoffer vast en die moest onder bedreiging zijn portemonnee en mobiele telefoon afgeven. Nadat het slachtoffer zijn eigendommen aan zijn overvaller had afgegeven, vertrok de man in de richting van het NS-station waar hij verdween.

Signalement verdachte:

Blanke man
Leeftijd ongeveer 40 jaar
Ingevallen gezicht (junkachtige type)
Onverzorgd uiterlijk
Rood geïrriteerde ogen
Stoppelige baardgroei
Pokdalig gezicht
Bruin zwart halflang warrig haar
Lengte 1.70 tot 180 m
Zwart versleten jas met capuchon (gladde stof)
Zwarte katoenen broek
Wit-zwarte versleten sportschoenen
De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze straatroof. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Ook werd er bij deze straatroof een burgernetactie gestart waarbij 1359 deelnemers werden ingeschakeld om naar de verdachte uit te kijken. Helaas leverde dit niet het gewenste resultaat op.

Inbraak woning

TYTSJERK- De politie onderzoekt een woninginbraak die woensdag tussen 13.00 uur en 20.55 uur plaatsvond in een woning aan de Woelwijk. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een ruit aan de achterzijde van de woning te forceren. Uit de woning werden een zilverkleurige laptop en diverse sieraden

weggenomen. Een 60-jarige inwoonster van Tytsjerk deed aangifte.

Lood gestolen van diverse gebouwen

DOKKUM – De politie onderzoekt de diefstal van lood van openbaren gebouwen in de stad. De diefstal van zogenaamde ‘lood-slabben’ vonden vermoedelijk plaats in het afgelopen weekend. Van de bibliotheek aan de Brokmui en twee sporthallen aan de Harddraversdijk en De Doelstien werd ruim 130 meter lood gestolen. Namens de gemeente Dongeradeel werd dan ook aangifte. De schade bedraagt enkele duizenden euro’s. Eerder deze week werd namens een scholengemeenschap eveneens aangifte gedaan van diefstal. Bij een school aan de Woudweg werd 50 meter lood weggenomen.

Twee jongeren aangehouden voor bedreiging

DRACHTEN – De politie heeft dinsdagavond twee 17-jarige inwoners van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Het duo kreeg buiten een supermarkt in het winkelcentrum De Drait een woordenwisseling over een mogelijke winkeldiefstal met een 31-jarige plaatsgenoot. Eén van de 17-jarige jongens pakte uit een tasje een vuurwapen en bedreigde daarmee de 31-jarige man. Vervolgens gingen beide jongens er vandoor. De politie werd gewaarschuwd en meerdere agenten gingen zoeken naar de twee. Omdat er een duidelijk signalement beschikbaar was, werden beide jongens snel gevonden. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering werd geen wapen gevonden. Op aanwijzing van één van de verdachten werd een nepwapen aangetroffen in zijn slaapkamer. Met dit wapen was de 30-jarige bedreigd. Beide jongens werden voor nader onderzoek ingesloten.

Verkeerscontrole op de A7

FRYSLÂN – De politie heeft woensdag op de A7 nabij Drachten, Jour en Sneek het verkeer gecontroleerd, dit in het kader van het project A7 Veilig. Het project is bedoeld om de verkeersveiligheid en doorstroming op de rijksweg A7 te bevorderen. De politie let extra op te hard rijden, alcoholgebruik en op asociaal rijgedrag, zoals onvoldoende afstand houden, onnodig links rijden en afleiding achter het stuur.De controle werd uitgevoerd door zeven agenten in on- en opvallende voertuigen. In totaal werd 17 keer proces-verbaal opgemaakt tegen automobilisten voor forse snelheidsovertredingen. Van een 63-jarige automobilist uit Houten werd daarnaast ook nog het rijbewijs ingevorderd. De man reed maar liefst 173 kilometer per uur toen hij een controle bij Joure passeerde. Daarnaast schreven agenten een bekeuring uit voor mobiel bellen en twee voor getinte autoruiten.

Man aangehouden na ruzie

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Nieuweweg een 28-jarige inwoner van Hoogezand aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. De man was eerder die middag betrokken op De Weaze bij een mislukte drugsdeal. Daarbij ontstond ruzie en de 28-jarige trok daarbij een mes en gooide met een steen. Dit alles werd gezien door surveillerende agenten. Die grepen direct in en hielden de 28-jarige aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan