Politieberichten van donderdag 7 juli

Jongen aangehouden voor diefstal bromfiets

DRACHTEN – De politie heeft woensdagochtend een 15-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal van een brommer. Deze brommer werd op 5 juni gestolen bij het skatepark aan de Lauwers in Drachten. Een 22-jarige inwoner van Drachten deed aangifte. Getuigen hadden gezien dat de bromfiets werd weggenomen door onder andere de 15-jarige. Agenten kregen toestemming van de officier van justitie om de jongen buiten heterdaad aan te houden. Hij werd woensdagochtend aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de dag mocht hij het bureau weer verlaten. De gestolen brommer werd dinsdag al aangetroffen op de Stoeken. De bromfiets is inmiddels terug naar de rechtmatige eigenaar.

Fietsster gewond na aanrijding

BUITENPOST – De politie heeft woensdagochtend op de Kuipersweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 14-jarige fietsster uit Buitenpost gewond raakte. Het meisje reed vanaf het fietspad de weg op. Ze zag daarbij een auto over het hoofd. De 64-jarige bestuurder van deze auto kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer kwam met haar fiets ten val. Ze werd met letsel aan haar enkel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagochtend het rijbewijs van een 77-jarige automobilist uit Wilhelminaoord ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag en het rijden onder invloed van alcohol. Een surveillerende motoragent zag dat een bestuurder van een auto slingerde en erg langzaam reed. De snelheden varieerden tussen 50 en 60 kilometer per uur, terwijl op de A7 120 kilometer per uur is toegestaan. De motoragent besloot om aan dit gevaarlijke rijgedrag een einde te maken en gaf de bestuurder vervolgens dan ook een stopteken. Er volgende een gesprek en de motoragent had het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd daarom voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 415 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Vanwege het rijden onder invloed en het gevaarlijke rijgedrag werd besloten om het rijbewijs van de 77-jarige in te vorderen. Het is nu aan het CBR om te beoordelen of de man zijn rijbewijs terug gaat krijgen.

Hennepkwekerij ontmanteld

DELFSTRAHUIZEN – De politie heeft woensdagochtend in een woning aan de Marwei een professionele hennepkwekerij ontdekt. Agenten kwamen de kwekerij op het spoor na anonieme tips en politieonderzoek. Woensdagochtend werd besloten om een inval in de woning te doen. Er werd een hennepkwekerij aangetroffen met 1200 planten. Alle apparatuur en hennep werden in beslag genomen en vernietigd. Tijdens de inval werd niemand aangehouden. Nader onderzoek naar de huurder volgt dan ook.

Politie lost diefstal boot op

SNEEK- De politie heeft een 26-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van diefstal/heling van een boot. Het vaartuig werd op 27 mei gestolen in Sneek. De boot werd via een internetsite te koop aangeboden waarna de politie een onderzoek instelde. De verdachte werd 5 juni aangehouden. De gestolen boot werd niet meer aangetroffen. Er volgt dan ook nog nader onderzoek. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar, een 52-jarige inwoner van Sneek, deed aangifte.

Man aangehouden voor bezit wapens

HURDEGARYP- De politie heeft een onderzoek naar verboden wapenbezit afgerond waarbij op 1 juli een 19-jarige inwoner van Hurdegaryp werd aangehouden. Via tips en eigen informatie kwam de politie de verdachte op het spoor. In de woning van de man werden diverse verboden wapens aangetroffen waaronder een valmes, een stiletto en een vlindermes. Daarnaast trof de politie in de woning nog drie boksbeugels, een op een echt lijkend vuurwapen (imitatiepistool), een stroomstootwapen en een patroon aan. De man werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij na verhoor werd heengezonden. De wapens werden in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal op gemaakt.

Inbreker aangehouden na Burgernetactie

LEEUWARDEN/TYTSJERK- De politie heeft woensdagavond een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak en diefstal van een auto. Rond 17.20 kwam een inbraakmelding uit een loods op de Groene Ster. Toen de aangever, een 60-jarige inwoner van Rinsumageest, bij de bedrijfsloods aankwam en naar binnen ging, stond hij oog in oog met de inbreker. De man sprong in een witte bedrijfsautobedrijf die in de loods gestald was. Vervolgens startte hij de auto en ramde een loodsdeur en reed naar buiten. Daar botste de inbreker met de gestolen auto tegen een container aan waarna hij in onbekende richting verdween. Direct belde de aangever de politie via 1-1-2. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Ook werd een tweet geplaatst op [url]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. De agenten keken samen met 2500 deelnemers van Burgernet uit naar de verdachte en de auto. Niet veel later vonden agenten de zwaar beschadigde auto in Tytsjerk. De dief was niet meer aanwezig. Even later meldde een Burgernetdeelnemer dat hij de verdachte man had gezien. Een surveillancehond en zijn begeleider moesten tot het uiterste gaan om de vluchtende verdachte, die door bramenstruiken en brandnetels heen rende, aan te houden. Dit lukte uiteindelijk nabij Hurdegaryp. Na zijn aanhouding werd de Leeuwarder overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Man valt van ladder

WOLVEGA- De politie heeft woensdagmiddag op het Pastorieplein het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval. Om 16.00 uur viel een 56-jarige inwoner van Swifterband van een ladder van drie meter hoog en kwam op zijn hoofd terecht. De man werd met hoofdletsel per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een 28-jarige inwoonster van Zwolle aangehouden op verdenking van huisvredebreuk en bedreiging. De vrouw negeerde een lokaalverbod bij een instelling aan de Goudenregenstraat. Toen zij buiten werd gezet kreeg de vrouw ruzie met nog twee andere vrouwen waarna er een vechtpartij ontstond. De inmiddels gearriveerde agenten hebben de vrouw aangehouden. De vrouw bleek die eerder die dag in Franeker ook nog iemand te hebben mishandeld en bedreigd. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Onderzoek naar diefstal portemonnees

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag een 36-jarige inwoner van Leeuwarden als verdachte gehoord in een onderzoek naar diefstal van portemonnees. Op 1 maart 2011 registreerde een bewakingscamera van een supermarkt aan het Johannes Kolfplein hoe een man geld wegnam uit een portemonnee die even onbeheerd op een tafeltje lag. Diezelfde man werd op 22 mei ook door een bewakingscamera geregistreerd in een verzorgingstehuis aan het Hoeksterpad. Hij zat toen te rommelen in een tas van één van de bejaarde bewoonsters. De vrouw ontdekte later dat haar portemonnee uit haar handtas was gestolen. De bewakingsbeelden werden aan de politie beschikbaar gesteld en al snel werd de man, die een bekende van de politie is, herkend door één van de agenten. Hij werd woensdag als verdachte gehoord. Na het verhoor werd proces-verbaal opgemaakt.

Coniferenbrand

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een coniferenbrand die in de nacht van woensdag en donderdag plaatsvond in de Noorderdwarsvaart. Rond 03.00 uur werden de bewoners wakker gemaakt door buren die de brand ontdekten. Direct werd via 1-1-2 de brandweer gebeld. De brandweer kon door snel ingrijpen voorkomen dat een schutting door de brand schade opliep. De eigenaar deed aangifte.

Bromscooter gestolen

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van een bromfiets die in de nacht van 5 op 6 juli plaatsvond bij een woning aan de Siebe Schootstraat. Daar werd een rode bromscooter van het merk Puch Energy 40 carbo weggenomen. De eigenaar, een 43-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Koperdieven aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee inwoners van Leeuwarden van 32 en een 24 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Oplettende agenten zagen op de Julianalaan een bestuurder van een auto met aanhangwagen een verkeersovertreding begaan. Vervolgens doofde de bestuurder de verlichting waarna hij de auto even later parkeerde op een fietspad bij een school aan de Jan van Scorelstraat.. Dit vonden de agenten verdacht en besloten een onderzoek in te stellen Toen de agenten naar de auto toeliepen kwam de 32-jarige verdachte bij de auto vandaan. De agenten spraken de man aan en vroeg hem wat hij hier deed, hij verklaarde dat hij koper had gestolen en op de aanhangwagen had geladen. De auto was inmiddels weggereden, maar werd even later op de Verlengde-Schrans aangetroffen waarin de andere verdachte zat. In de aanhangwagen lag een hoeveelheid koperen kabels. De 24-jarige werd vervolgens ook aangehouden. Beide verdachten overgebracht naar het politiebureau en werden voor nader onderzoek ingesloten. Zowel de auto als de aanhangwagen met het koper werden in beslag genomen.

Vrouw gewond na incident met paard

TERSCHELLING – De politie heeft woensdagmiddag het ambulancepersoneel en de lifeguards van de KNRM geassisteerd bij een ongeval op het strand bij paal 8 bij West aan Zee. Een 23-jarige inwoonster van Utrecht was met een ijscowagen op het strand. De wagen werd getrokken door een paard. Door nog onbekende oorzaak sloeg het dier op hol. De vrouw viel van de kar en raakte gewond. Omstanders wisten het paard te kalmeren. Het slachtoffer raakte gewond aan haar knie en schouder. Ze werd met een ambulance overgebracht naar de huisartsenpost op het eiland.

112Fryslan