Politieberichten van donderdag 7 april.

Man aangehouden voor dealen in drugs
MAKKUM – De politie heeft een 39-jarige inwoner van Makkum aangehouden op verdenking van het handelen in grote hoeveelheden harddrugs. Na een uitgebreid onderzoek kon de Makkumer op heterdaad worden aangehouden. De verdachte zit nog steeds vast

Inventarisatie door buurtagent
Bij de politie kwamen vorig jaar signalen binnen dat de 39-jarige man in drugs zou handelen. Reden voor de buurtagent om begin 2010 een inventarisatie te maken. De buurtagent van de voormalige gemeente Wunseradiel kwam al snel tot de conclusie dat de verdachte speed verhandelde in Makkum en omstreken. Op basis van deze inventarisatie besloot de recherche een nader onderzoek in te stellen.

Aanhouding verdachte
Na uitgebreid onderzoek bleek dat de 39-jarige Makkumer vanuit zijn woning in speed handelde. Ook leverde hij speed in diverse dorpen in de Zuidwesthoek van Fryslân. De rechercheurs kregen toestemming van de officier van justitie om de 39-jarige Makkumer aan te houden. De verdachte werd op heterdaad aangehouden toen hij harddrugs verhandelde. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De Makkumer werd op vordering van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris. Die besloot om de 39-jarige verdachte in bewaring te stellen. Hij zit dan ook nog steeds vast. Het onderzoek naar de drugshandel in Makkum loopt nog steeds.

Wat is speed?
Speed is de straatnaam voor amfetamine. Dit zijn chemische stoffen die stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Speed wordt gesnoven maar kan ook geslikt of gespoten worden. Het gebruik van speed is verslavend en heeft vele risico’s voor lichaam en geest.

Man aangehouden voor bedreiging
HEMPENS- De politie heeft woensdagmiddag op de Noorderhogeweg in Drachten een 33-jarige inwoner van Kornhorn aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had die morgen in Hempens een 42-jarige bewoner van dat dorp, na een zakelijk geschil, met een schroevendraaier bedreigd. Daarna was de man in zijn auto gestapt en weggereden. Een oplettende motoragent zag de verdachte in zijn auto rijden en hield de verdachte aan. De man is voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Rijden zonder geldig rijbewijs
NOORDWOLDE – De politie heeft woensdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 56-jarige automobilist uit Noordwolde voor het rijden zonder geldig rijbewijs en verlopen APK. Surveillerende agenten kwamen de bestuurder tegen op de Hoofdstraat Oost. Navraag van het kenteken bij de Meldkamer Fryslân leerde hen dat de APK van de auto al sinds oktober 2010 was verlopen. Reden genoeg voor een stopteken. Na controle bleek ook dat de bestuurder al sinds 1982 niet meer beschikte over een geldig rijbewijs. Tegen de 56-jarige werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs en verlopen APK.

Automobiliste aangehouden na verlaten plaats ongeval
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in een woning aan de Beekkerkstraat een 52-jarige automobiliste uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. Surveillerende agenten kregen een melding dat een kindje op de Carel Fabritiusstraat was aangereden en dat de veroorzaker was doorgereden. Eenmaal ter plaatse bleek een automobiliste een meisje op een fiets te hebben aangereden, waardoor het ten val kwam met haar fiets. De veroorzaakster reed door en reed toen bijna weer een kindje aan. Een omstander kon nog net op tijd ingrijpen door het kindje in de bosjes te trekken. Ter plaatse deden de ouders van de kinderen aangifte van poging doodslag. Omdat er een kenteken van de rode Volkswagen Polo beschikbaar was, gingen de agenten direct opzoek naar de veroorzaakster. Ze werd aangetroffen in een woning aan de Beekkerkstraat. De 52-jarige vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De auto werd door de politie in beslag genomen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft de auto op sporen onderzocht. Ook op de Carel Fabritiusstraat deed Bureau Verkeersongevalsanalyse onderzoek. Tijdens de fouillering vonden de agenten 2,7 gram amfetamine bij de vrouw. De drugs werden in beslag genomen. De vrouw werd voor nader onderzoek ingesloten. Haar rijbewijs werd tevens ingevorderd. De politie heeft woensdag al met een aantal getuigen gesproken. Het vermoeden bestaat dat nog meer mensen getuigen zijn geweest van het rijgedrag van de 52-jarige vrouw. De politie komt dan ook graag met hen in contact. U kunt hiervoor contact opnemen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Fietser gewond na aanrijding
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Lindenlaan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 83-jarige fietser uit Oudehaske gewond raakte. Een 28-jarige automobiliste uit Drachten had haar auto geparkeerd in de Lindenlaan en wilde vervolgens haar voertuig verlaten. Volgens de vrouw had ze goed gekeken of er ook iemand aan kwam. Toen dit volgens haar niet het geval was, opende ze haar autodeur. Op dat moment kwam passeerde de 83-jarige fietser. De man raakte de deur en kwam ten val. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn hand en hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Verkeerscontrole
SINT NICOLAASGA – De politie heeft woensdag van 10.00 uur tot 12.30 uur een verkeerscontrole gehouden op de Huisterheide. Uit beide rijrichtingen werden auto’s staande gehouden. Daarbij werd gecontroleerd op rij- en kentekenbewijs en/of gebreken aan de auto. Passerende bromfietser werden op snelheid gecontroleerd door middel van de rollertestbank. Tijdens de controle werden 50 bestuurders en hun voertuigen gecontroleerd. Vier automobilisten kregen een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel, één voor het niet tonen van het rijbewijs en één voor een verlopen rijbewijs. Deze bestuurder moest zijn auto laten staan en verder lopen

Schennispleger aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Hooidollen een 44-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van schennisplegen. Buurtbewoners hadden de politie gebeld toen ze man onzedelijke handelingen zagen verrichten. De agenten gingen ter plaatse en de Sneker werd aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Kop-staartbotsing
NIJ BEETS A7 – De politie heeft woensdagmiddag op de A7 nabij Nij Beets een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 32-jarige automobiliste uit Gorredijk gewond raakte. Een 37-jarige automobilist uit Ouwsterhaule zag te laat dat het verkeer voor hem tot stilstand kwam. Een kop-staartbotsing was het gevolg. De 32-jarige automobiliste raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Door het ongeval ontstond een file van vijf kilometer.

Bromfietscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag in Zuiderburen een brom- en snorfietscontrole gehouden. Daarbij werden door tien agenten 24 bekeuringen uitgeschreven. Van zestien bromfietsen bleek de constructiesnelheid te hoog te zijn. De hoogste snelheid bij een bromfiets was 74 kilometer per uur. Bij één van de gecontroleerde snorfietsen lag de snelheid op 63 kilometer per uur. De 16 brom- en snorfietsers kregen dan ook een bekeuring. Tevens schreven de agenten drie bekeuringen uit voor het rijden zonder rijbewijs, één voor het rijden zonder voorrem, één voor het niet handsfree bellen en één voor het rijden tijdens een ontzegging. Tijdens de controle werd een 49-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. Na onderzoek bleek dat de snorfiets als gestolen stond geregistreerd. De snorfiets werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. Tenslotte werd tegen 23-jarige bromfietser uit Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Tijdens een ademanalyse blies hij 360 ug/l. Goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Drie mannen aangehouden voor openlijk geweld
BUITENPOST – De politie heeft woensdagavond een 21-jarige inwoner van Groningen, een 22-jarige inwoner van Oldehove en een 23-jarige inwoner van Niehove aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Het trio was eerder die avond bij een bedrijf aan de Newtonstraat in Buitenpost geweest om een zakelijk geschil te beslechten. Dit liep echter uit de hand en er ontstond een handgemeen met het aanwezige personeel. De ruzie verplaatste zicht naar buiten. Bij het verlaten van het terrein reden de drie met een auto een aantal keren in op één van de medewerkers. Die kon zich tijdig in veiligheid brengen. Later die avond werden de drie verdachten door de politie in Niehove aangehouden. De auto van de mannen werd in beslag genomen. Het trio werd door de Groningse agenten overgebracht naar het politiebureau in Drachten. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Geld gestolen bij inbraak
SNEEK- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Christiaan Schotanusstraat die woensdagavond plaatsvond. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werd geld weggenomen. Een 59-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Inbrekers aangehouden
OUDEHASKE- De politie heeft in de nacht woensdag op donderdag een 29-jarige inwoner van Oudehaske en een 24-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van inbraak. Een getuige zag achter een woning aan de Jousterweg twee mannen met zaklantaarns schijnen en belde direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen zij de beide mannen lopen met een fiets en een koffertje met daarin een boormachine. Uit onderzoek bleek dat in de omgeving een schuurtje was opengebroken en dat daar de goederen vandaan kwamen. De mannen werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets en de boormachine werden in beslag genomen.

Rijbewijs ingevorderd
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 41-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Agenten zagen de man in zijn auto op de rotonde van het Hoeksterend/Bleeklaan rijden. Omdat de automobilist het nodig vond om een extra rondje op de rotonde te moeten rijden viel dit bij de agenten op en hielden zij de man staande. Toen bleek dat hij alcohol had gedronken. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 620 ug/l blies. Naast de invordering van het rijbewijs kreeg de man een rijverbod van 7 uur en werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Vrouw gewond bij eenzijdig ongeval
JOURE- De politie heeft woensdagavond op de Scheen eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 81-jarige inwoonster van Scharsterbrug gewond raakte. De vrouw werd tijdens de rit in haar auto onwel en reed over de minirotonde rechtdoor waarna zij tegen een verkeersbord botste. De vrouw is voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Containerbranden
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een aantal containerbranden die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvonden in de Mondriaanstraat en in de Siebe Schootstrastraat. De brandjes werden omstreeks 02.30 uur gesticht waarna de brandweer deze bluste. Ook een bank werd in de Mondriaanstraat in brand gestoken. De politie adviseert u om uw afvalcontainers bij voorkeur ‘s morgens aan de weg te zetten en niet de avond er voor.

112Fryslan