Politieberichten van donderdag 6 oktober

Ramen auto’s vernield

BEETSTERZWAAG – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de vernieling van ramen van drie auto’s die geparkeerd stonden aan de Commissieweg. In de nacht van dinsdag op woensdag werd van deze drie auto’s een raam vernield, waarna de voertuigen geheel werden doorzocht. Voor zover bekend werd niets uit de auto’s weggenomen.

Aanhouding na mishandeling

BOLSWARD – De politie heeft woensdagmiddag een 26-jarige inwoner van de gemeenteSúdwest-Fryslânaangehouden. De man wordt er van verdacht een 65-jarige inwoner te hebben mishandeld. De mishandeling vond plaats naar aanleiding van een arbeidsconflict in de horecagelegenheid van het slachtoffer in Bolsward. Het slachtoffer werd door de verdachte in het gezicht getrapt, waarbij deze buiten bewustzijn raakte en twee tanden verloor. De politie hield de verdachte korte tijd na de melding in zijn woonplaats aan. Hij werd voor verhoor naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Politievoertuig bij aanrijding betrokken

TWIJZEL – De politie onderzoekt een aanrijding op de Tsjerkebuorren, waarbij een politievoertuig van het LSOP (Landelijk Selectie- en Opleidingscentrum Politie) was betrokken. De politieauto reed daar woensdagmiddag in het kader van een rijopleiding. De bestuurder wilde via een ventweg keren, maar zag daarbij een op de hoofdweg naderende auto over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg, waarbij beide voertuigen forse schade opliepen. De inzittenden van beide auto’s bleven ongedeerd.

Aanhoudingen

DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag een 36-jarige inwoner van Drachten en een 34-jarige Leeuwarder aangehouden. De Drachtster werd aangehouden bij zijn woning na een melding dat daar mogelijk een gestolen buitenboordmotor zou liggen. Politieagenten die deze melding natrokken, troffen inderdaad een gestolen buitenboordmotor aan, waarna de bewoner werd aangehouden. Deze verklaarde de motor van de eerder genoemde Leeuwarder te hebben gekocht. De Leeuwarder werd korte tijd later in zijn woning aangehouden. Beide verdachten werden na hun aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Tas gestolen

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een tas uit een winkel aan de Tijnjedijk. Een 60-jarige inwoonster van Hallum had daar woensdagmiddag, na aan de kassa te hebben afgerekend, haar tas op de inpaktafel neergelegd. Op het moment dat de eigenaresse even bij de paktafel wegliep werd haar tas weggenomen. In de tas zaten onder meer een mobiele telefoon en een bankpas.

Doorrijden na ongeval

HARKEMA – De politie is op zoek naar de bestuurder van vermoedelijk een VW Golf, die woensdagmiddag omstreeks 17.35 uur op de Lytsewei was betrokken bij een ongeval. Een 16-jarige bromfietser uit Drachten moest daar in een bocht uitwijken voor deze auto, die vrijwel geheel op de linkerhelft van de weg reed. De bromfietser kwam daarbij in de berm ten val, waarbij zijn rijwiel beschadigd raakte. De bromfietser kwam met de schrik vrij.

Invordering rijbewijzen.

DOKKUM – De politie heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige automobilist uit Dokkum. De man reed bij een snelheidscontrole op de Lauwersseewei 161 km/u, terwijl ter plaatse 100 km/u is toegestaan. Hetzelfde gebeurde met het rijbewijs van een 27-jarige automobilist uit de gemeente Dongeradeel. Deze reed 150 km/u op de Hearrewei, waar ook een maximum snelheid geldt van 100 knm/u.

Aanhouding

WORKUM – De politie heeft woensdagavond een 59-jarige inwoner van Workum aangehouden. Politieagenten troffen tijdens een executieactie zeven hennepplanten in de woning van de verdachte aan. Op het moment dat hij hoorde dat hij werd aangehouden, probeerde hij de woning uit te vluchten. In de voortuin werkte één van de agenten hem echter tegen de grond, waarna de man geboeid werd en naar het politiebureau werd overgebracht.

Inbraak woning

SEXBIERUM – De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Adelenstrjitte. Van de woning werd woensdag tussen 19.30 en 22.30 uur een raam geforceerd. Hierna werden onder meer een Tv-toestel, een spelcomputer en een digitale camera weggenomen. De 30-jarige bewoner deed aangifte.

Onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige automobilist uit Goutum. De man bleek bij een controle op de Aldlansdyk onder invloed te zijn en moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien de uitslag van 640 ug/l werd daar proces-verbaal tegen hem opgemaakt en zijn rijbewijs ingevorderd.

Bromfietscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag in en rond het centrum een brom-/snorfietscontrole gehouden. In totaal werden 62 brom-/snorfietsen door motoragenten vanuit de stad naar de controleplaats aan de Gardeniersweg begeleid en aan een controle onderworpen. Hierbij werd 45 keer een bekeuring uitgeschreven. Sommige bestuurders kregen meerdere bekeuringen. Het ging daarbij om:

*23 x voor overschrijding constructiesnelheid, de hoogst gemeten snelheid was 91 km/u. Van 3 overtreders werd het kentekenbewijs ingevorderd vanwege een grove overschrijding van de
constructiesnelheid. Zij hebben 28 dagen om de zaken in orde te maken en anders moet de brom/snorfiets gekeurd worden bij de RDW
*4 x voor het rijden zonder rijbewijs, een persoon werd hiervoor tweemaal bekeurd omdat deze bleef rijden.
*2 x geen geldige verzekering
*1 x niet dragen van een helm
*1 x gladde band
*2 x tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthouden
*2 x voor het rijden op onjuiste plaats op de weg
*3 x niet tonen van het kentekenbewijs
*3 x niet tonen van het rijbewijs
*3 x niet tonen van id-bewijs

112Fryslan

})