Politieberichten van donderdag 6 mei.

Inbraak in loods
NIJEHOLTPADE – De politie onderzoekt een inbraak in een loods aan de Binnenweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de loods werden 55 katalysatoren weggenomen. Een 37-jarige vrouw uit Nijeholtpade deed aangifte. De technische recherche doet nader sporenonderzoek.

Aanrijding auto’s met caravan
A32 / OLDEHOLTWODE – De politie heeft dinsdagavond een ongeval op de A32 ter hoogte van Oldeholtwolde afgehandeld. Twee auto’s waarvan één met caravan kwamen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing. Daarbij raakten een 66-jarige man uit Nijland en een 20-jarige vrouw uit Zorgvlied gewond. Zij zijn met letsel aan de borst en buik per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De voertuigen werden afgesleept.

Vermiste jongen weer terecht
MARRUM – De politie heeft woensdagmiddag samen met een groot aantal deelnemers van Burgernet in de gemeenten Leeuwarderadeel en Leeuwarden uitgekeken naar de 15-jarige Leroy van Genderen. De jongen verliet dinsdagmiddag op de fiets zijn ouderlijke woning. Toen zijn ouders de volgende dag nog steeds niets van hun zoon hadden gehoord, werd de politie gebeld. De Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Samen met duizenden deelnemers keken de agenten uit naar de jongen. Ondanks een aantal reacties van deelnemers werd de 15-jarige op dat moment niet aangetroffen. Woensdagavond werd hij echter, naar aanleiding van de Burgernetactie en de aandacht in de media, herkend door personeel van een zorginstelling. De politie werd gealarmeerd waarna de ouders van Leroy in kennis gesteld werden en hij ongedeerd naar huis terug keerde.

Druk bezocht bevrijdingsfestival 2010
FRYSLAN – De politie kan tevreden terugkijken op het verloop van het Bevrijdingsfestival 2010. Door het mooie weer waren heel veel mensen op de been. De schatting was dat in Leeuwarden ruim 120.000 bezoekers de stad bezochten. In Leeuwarden was het op sommige momenten op diverse locaties enorm druk door de toeloop van mensen. Dit veroorzaakte opstoppingen. Er deden zich overdag geen noemenswaardige incidenten voor. Wel werden er bekeuringen uitgeschreven voor openbare dronkenschap, wildplassen en belediging. Een 19-jarige man uit Leeuwarden werd aangehouden op de Weaze omdat hij meerdere keren het noodnummer 1-1-2 de politie had gebeld met het verhaal dat hij was mishandeld. Daarbij had hij de centralist uitgescholden. De agenten ging ter plaatse waarna de Leeuwarder werd aangehouden vanwege belediging. Van de mishandeling bleek geen sprake te zijn. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig maar kon hij uiteindelijk in de politieauto worden gezet en naar het bureau worden overgebracht waar hij werd ingesloten.
Een 32-jarige man uit Ferwert viel agenten die belast waren met de vaarsurveillance op toen hij vanaf zijn rubberboot de wal opklom. Hij was zeer onvast ter been waarna hij aan de Weaze staande gehouden werd. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol was, werd hij overgebracht naar het politiebureau. De uitslag van de ademanalyse gaf als resultaat 795 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 21-jarige man uit Visvliet trok woensdagavond de aandacht, omdat hij toeterend op de Keizergracht agenten passeerde. Hij werd staande gehouden en na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen. Door het resultaat van 515 ug/l werd het rijbewijs van deze beginnend bestuurder ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt. Ook op andere locaties in de provincie waar de bevrijding werd gevierd was het verloop van de dag en avond sfeervol.

Aanrijding tussen twee auto’s
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond een aanrijding op de A32 ter hoogte van het klaverblad afgehandeld. Een 35-jarige bestuurder uit Wolvega reed vanuit de richting Leeuwarden in zuidelijker richting en had daarbij de auto voor hem die bestuurd werd door 46-jarige vrouw uit Westervoort niet opgemerkt. De 46-jarige was zojuist voor de Wolvegaaster ingevoegd. Door het te laat opmerken moest de 35-jarige uitwijken en raakte daarbij de auto van de 46-jarige vrouw. Beide auto’s kwamen op de vluchtstrook tot stilstand. Twee inzittenden van het voertuig van de vrouw, een 17-jarige en 53-jarige, beide uit Westervoort, werden met letsel aan de rug en hartklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bestuurder uit Wolvega kreeg een bekeuring voer twee gladde voorbanden.

Vechtpartij
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag een 25-jarige man en een 23-jarige man, beide uit Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Na de melding van een vechtpartij in een horecagelegenheid aan de Noordkade troffen de agenten de twee mannen buiten, met een bebloed gezicht, aan. Meerdere betrokkenen werden gehoord om er achter te komen wat er was gebeurd. Tijdens de vechtpartij waren de verdachten aanstichters geweest en hadden geslagen. Hierop werden zij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar het verhoor plaatsvond. Niemand van de aanwezigen de horecagelegenheid wilden uiteindelijk aangifte doen. De mannen werden daarom weer heengezonden.

112Fryslan