Politieberichten van donderdag 6 januari.

Man aangehouden met luchtbuks
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Abe Lenstra Boulevard een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Getuigen hadden de politie gewaarschuwd omdat zij een aantal jongeren rondom het stadion zagen rondhangen. Surveillerende agenten namen poolshoogte en zagen voor de hoofdingang een auto staan. De 20-jarige bestuurder werd aangesproken. Met zijn toestemming controleerden de agenten de auto. Daar troffen zij een luchtbuks en bijbehorende munitie aan. Het wapen en de munitie werden in beslag genomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de vroege ochtend mocht hij het bureau weer verlaten.

Twee mannen aangehouden
BURGUM – De politie heeft woensdagochtend bij een bushalte aan de Ridder Huijssen van Kattendijkeweg een 32-jarige inwoner van Leeuwarden en een 36-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het personeel van een winkel in het centrum van Burgum had eerder die ochtend de politie gewaarschuwd omdat het duo een tas vol goederen probeerde te ruilen. De goederen waren echter niet gekocht in de betreffende winkel. De agenten beschikten over een goed signalement. Na een korte zoektocht zagen de agenten de twee staan bij een bushalte. Beide mannen werden aangesproken. Toen de bus arriveerde wilde één van de mannen instappen. Omdat de agenten nog druk bezig waren, werd aan de man gevraagd om te blijven staan. Toen hij dit weigerde werd hij aangehouden. Ook de andere man werd aangehouden omdat het sterke vermoeden bestond dat het duo betrokken was geweest bij winkeldiefstal. De agenten namen dan ook een tas vol met goederen in beslag. De Leeuwarder bleek nog een celstraf van 31 dagen open te hebben staan. Hij werd dan ook ingesloten. Tegen de man uit Bolsward werd proces-verbaal opgemaakt. Daarna werd hij heengezonden.

Automobilist gewond na aanrijding
GERKESKLOOSTER – De politie heeft woensdagmiddag op de Verlaatsterweg een aanrijding afgehandeld waarbij een 64-jarige automobilist uit Gerkesklooster gewond raakte. Een 39-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oosternijkerk verliet met zijn combinatie het terrein van een bedrijf. Hij zag daarbij echter een auto over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. De 64-jarige belandde door de aanrijding met zijn bestelbus op de zijkant. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Politie pakt verdachten vernielingen op
WOMMELS-EASTEREIN – De politie heeft zes verdachten waarvan drie inwoners van Wommels in van 16 en 17 jaar, een 17-jarige inwoner van Easterein en een 17-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De zes verdachten maakten zich begin november schuldig aan diverse vernielingen. De mannen vernielden onder andere een verkeersbord op de Kaetsebaan, een hekwerk, fietsen en een banier op de Terp in Wommels. In Easterein liepen de mannen op de Sibadawei over een auto heen en schopten deuken in het voertuig. Aan de Eysingaleane werd een hekwerk de gemeente Littenseradiel gestolen.

Onderzoek
Naar aanleiding van diverse getuigenverklaringen kwam de politie de verdachten op het spoor. In december werden de verdachten aangehouden en verhoord. Tijdens de verhoren bekenden de mannen de geweldplegingen te hebben gepleegd. De schade loopt in de duizenden euro’s en zal op de daders worden verhaald. Na verhoor werden de verdachten weer heengezonden.

Verdachten aangehouden voor diefstal wieldoppen
SNEEK- De politie heeft woensdagavond op de Prins Hendrikkade een 20 en een 23-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van diefstal van wieldoppen. De diefstal vond woensdagavond plaats bij een bedrijf aan de Tsjomme Wiardaleane. Doordat een getuige het kenteken van de auto noteerde waarin de verdachten wegreden en door direct via 1-1-2 de politie te alarmeren konden beide mannen even later worden aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De wieldoppen zijn in beslag genomen. De eigenaar van de auto, een 46-jarige inwoner van Sneek, deed aangifte.

Man aangehouden voor zware mishandeling
SINT-ANNAPAROCHIE – De politie heeft woensdagmiddag op de Middelweg-west een 30-jarige inwoner van Sint-Annaparochie aangehouden op verdenking van het plegen van een zware mishandeling. Daarbij raakte een 43-jarige inwoner van Sint-Annaparochie op diverse plekken op zijn lichaam gewond. De politie onderzoekt de toedracht van de mishandeling. Het slachtoffer is voor medisch onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Hij deed aangifte.

Inbraak in bedrijf
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Grote Hoogstraat die waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De dader (s) wisten een deur open te breken waarna zij diverse gokkasten openbraken. Er werd geld gestolen. De 38-jarige eigenaar deed aangifte.

Veel aanrijdingen door gladheid
FRYSLAN – De politie heeft woensdagavond en nacht meer dan twintig aanrijdingen afgehandeld. Rond 22.00 uur begon het door de verwachte ijzel erg glad te worden op de Friese wegen. De aanrijdingen vonden hoofdzakelijk plaats op de Rijkswegen in het zuidelijke deel van Fryslân en het betrof merendeels blikschade. Drie personen moesten per ambulance worden gebracht naar het ziekenhuis met onder andere nekklachten. Na 01.00 uur nam de gladheid af en dus ook de ongevallen. Via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] deed een waarschuwende tweet uit naar zijn ruim 2600 volgers.

Tien cv-ketels gestolen
HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van tien cv-ketels uit woningen aan de Sabastraat. Een deel van de woningen in de straat wordt tijdelijk verhuurd. Dit omdat de woningen op niet al te lange termijn gesloopt gaan worden. De diefstallen vonden plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. Men kwam binnen na het forceren van een deur. Namens de verhuurorganisatie moet nog aangifte worden gedaan.

Burgernetactie brengt vermiste meisjes terug
URETERP – De politie heeft door een Burgernetactie twee meisjes thuis kunnen brengen nadat zij waren vermist. De 8 en 7 jarige meisjes werden rond 17.40 uur als vermist opgegeven waarna de Meldkamer een Burgernetactie opzette. Aangezien in de gemeente Opsterland Burgernet nog niet actief is werd via Burgernet voor politiemedewerkers de oproep uitgezet. Daarbij werden ruim 20 politiemedewerkers bereikt. Ook werd een twitterbericht via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] uitgebracht. Al snel kwam de melding dat beide meisjes waren aangetroffen in een steegje niet ver van hun woning. Zij konden veilig en gezond weer naar huis.

Burgernet voor politiemedewerkers
Burgernet voor dienders werkt bijna hetzelfde als het reguliere Burgernet. Als er een misdrijf op heterdaad wordt ontdekt en er is een goed signalement van de dader of een vluchtauto, dan krijgen de deelnemers in de omgeving een spraakbericht van een centralist van de Meldkamer Fryslân op hun telefoon. Ze worden dan gevraagd om uit te kijken naar de persoon of het voertuig en te bellen als ze wat zien. Toch is er één verschil tussen Burgernet en Burgernet voor politiemensen. In regulier Burgernet worden de deelnemers aan de actie geselecteerd aan de hand van het door henzelf opgegeven woon- of werkadres. Bij de politie versie worden de te alarmeren deelnemers door de Meldkamer Fryslân geselecteerd aan de hand van hun geografische positie.

6 aanhoudingen na vondst hennepkwekerij
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag rond 13.00 uur een hennepkwekerij aan de Brederostraat opgerold. Na een anonieme tip ging de politie de woning binnen waar zij in totaal 6 personen aantroffen. Een 21-jarige man, een 24-jarige man, een 31-jarige man, een 32-jarige man en een 31-jarige vrouw, allen uit Leeuwarden, en een 30-jarige man uit Dortmund werden aangehouden. De hennepkwekerij bestond tussen de 200 a 300 planten die in beslag werden genomen. De planten en de apparatuur zijn vernietigd. Alle verdachten werden op het politiebureau verhoord. De 31-jarige bewoner voor nader onderzoek ingesloten. De rest werd heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt en de officier van justitie bepaald of de heengezonden verdachten strafrechtelijk worden vervolgd.

Man bedreigd agenten
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond op de Wilgenstraat een 49-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Buurtbewoners hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd omdat de man in zijn woning door het lint ging, vermoedelijk omdat hij in een psychose zat. Toen de agenten arriveerden verliet de Leeuwarder zijn woning met twee gebroken stukken hout in zijn handen. Hij bedreigde hiermee de agenten. Omdat de Leeuwarder, ondanks diverse waarschuwingen, het hout niet wilde laten vallen werd pepperspray gebruikt. Na een worsteling werd de verdachte aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na beoordeling door de GGZ werd de man overgebracht naar een zorginstelling. Hier werd hij opgenomen. De drie betrokken agenten hebben aangifte gedaan omdat ze door de Leeuwarder werden bedreigd.

112Fryslan