Fryslân, 06-08-2009 • Politieberichten van woensdag 5 augustus 07.00 uur t/m donderdag 6 augustus 07.00 uur.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft woensdagochtend op de Noordkade een 19-jarige inwoonster van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de vrouw de ruiten van een horecagelegenheid had ingegooid. De politie werd vervolgens door de getuige via 1-1-2 gewaarschuwd en signalement van de vrouw werd doorgegeven. De agenten waren snel ter plaatse en zagen een vrouw lopen die voldeed aan het opgegeven signalement. De 19-jarige werd aangesproken door de agenten. Ze maakte een verwarde indruk en hing een onsamenhangend verhaal op. Ze vertelde echter wel dat ze de ruiten had ingegooid. De vrouw werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd ze voor nader onderzoek ingesloten.

Franeker: politie zoekt getuigen van vernieling
De politie zoekt getuigen van de vernieling van drie abri’s in de stad. In de nacht van dinsdag op woensdag werden de bushokjes aan de Burgemeester. J. Dijkstraweg en de Harlingerweg vernield. De ruiten van de hokjes werd ingegooid. De politie komt graag in contact met getuigen van deze vernieling. Heeft u iets gezien of gehoord? Bel dan met de politie in Franeker via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Veenwouden: man gewond na val van steiger
De politie heeft woensdagmorgen het ambulancepersoneel geassisteerd bij ongeval bij een woning aan De Elzen. De 68-jarige bewoner viel tijdens werkzaamheden door nog onbekende oorzaak van een anderhalve meterhoge steiger. Het slachtoffer werd letsel aan zijn ribben en hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: twee mannen aangehouden
De politie heeft woensdagavond een 35-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 55-jarige inwoner van de gemeente Menaldumadeel aangehouden op verdenking van diefstal/heling. Een getuige zag hoe de twee op een parkeerplaats aan de Lieuwenburg een aantal buitenboordmotoren van de ene naar een andere auto overlaadden. De getuige vertrouwde dat niet en belde de politie onder vermelding van de kentekens van beide voertuigen. Toen de politie ter plaatse kwam waren de voertuigen met de twee mannen vertrokken, maar met behulp van de kentekens konden beide voertuigen en hun bestuurders achterhaald worden. In één van de voertuigen werden vijf buitenboordmotoren aangetroffen, waarvan direct vastgesteld werd dat twee exemplaren van diefstal afkomstig zijn. De twee verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Beetsterzwaag: ongeval onder invloed
De politie heeft woensdagavond geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Van Harinxmaweg. Een 25-jarige automobilist uit Drachten was daar in botsing gekomen met een 23-jarige fietser uit Gorredijk, die plotseling de weg was overgestoken. De fietser liep daarbij een hoofdwond en vermoedelijk een gebroken arm op en werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. Aangezien de automobilist bleek te hebben gedronken, werd hij door de politie naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. Gezien de uitslag van 400 ug/l werd daar proces-verbaal opgemaakt.

Buitenpost: politie houdt verdachte aan na wildplassen
De politie heeft woensdagavond op de Parklaan tijdens de afsluiting van de feestweek een 19-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man urineren bij de ingang van het feestterrein. Tijdens het uitschrijven van de bekeuring werd hem gevraagd om een identiteitsbewijs. Ondanks diverse verzoeken wilde hij die niet overhandigen. De agenten besloten dan ook om hem aan te houden. Na een korte worsteling werd de verdachte overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn identiteit vastgesteld en met een bekeuring voor het wildplassen mocht hij het bureau verlaten. Diezelfde avond werden nog eens zestien bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het drinken van alcohol op straat, baldadigheid en wildplassen. De agenten constateerden verder dat een overgrote meerderheid er een gezellig feest van maakte. Tot grote problemen kwam het dan ook niet.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
De politie heeft woensdagavond een 35-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht op De Weaze om nog onduidelijke reden een 53-jarige plaatsgenoot te hebben mishandeld. Het slachtoffer liep daarbij meerdere verwondingen op, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in de stad werd overgebracht. Daar werd hij ter observatie opgenomen. De verdachte kon korte tijd na de mishandeling op basis van het opgegeven signalement worden aangehouden.

Wijckel: aanrijding onder invloed
De politie heeft woensdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 29-jarige fietser uit Balk, die onder invloed een aanrijding met een andere fietser had veroorzaakt. De man was op de Jeen Hornstraweg al bellend tegen een hem tegemoetkomende 64-jarige fietsster uit Joure gebotst. Die liep daarbij letsel op aan een arm, waarvoor ze ter plaatse door ambulancemedewerkers werd behandeld. De fietser uit Balk bleek te hebben gedronken en werd voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Gezien het resultaat van 595 ug/l werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Molkwerum: brand in boerderij
De politie heeft woensdagavond de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een loods naast een boerderij aan de Noardermar. De brand is vermoedelijk ontstaan na broei in een hooiberg. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de loods verloren ging. Twee merries die in de loods stonden overleefden de brand niet. Door de politie werd het toegestroomde publiek op afstand gehouden.

Grou: politie houdt verdachte aan voor belediging
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Nieuwe Kade een 18-jarige inwoner van Jirnsum aangehouden op verdenking van belediging van een agent en het niet voldoen aan bevel of vordering. Na afloop van de schuimparty verlieten grote groepen jongeren het centrum van het dorp. Lokale jongeren zochten enkele keren ruzie met vakantiegangers. Het kwam tot een korte confrontatie, maar door ingrijpen van de politie kon erger worden voorkomen. Toen het op de Nieuwe Kade wederom uit de hand dreigde te lopen, werd aan meerdere mensen gevraagd om te vertrekken. De 18-jarige man bleef hangen en hij vond het nodig om een agent uit te schelden. De man werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. De schuimparty verliep verder goed. Wel werd er nog een 20-jarige schipper uit Amersfoort aangehouden voor het varen onder invloed. Na verhoor, een proces-verbaal en een vaarverbod mocht hij het politiebureau verlaten.

Sneek: politie onderzoekt diefstal sloep
De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe sloep van het merk Weco, type 825c met de naam Blauw en Touw. De sloep werd door de 60-jarige eigenaar uit Amersfoort op zaterdag 1 augustus afgemeerd in een box aan de Hoekeslootboulevard. Woensdagavond kwam de eigenaar tot de ontdekking dat zijn sloep van 8,25 meter niet meer in de box lag. Getuigen verklaarden tegenover de agenten dat ze hadden gezien dat de sloep woensdagochtend door een nog onbekende man uit de box werd gevaren. Hij voer vervolgens in onbekende richting weg.

Midsland Terschelling: politie houdt verdachte aan voor zware mishandeling
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 18-jarige inwoner van Oostvoorne aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man kreeg in een vakantiehuisje ruzie met zijn twee vrienden over een gestolen bromfiets. De ruzie liep uit de hand en de 18-jarige pakte een mes en stak daarmee één van zijn vrienden. De 17-jarige jongen liep lichtte verwondingen op aan zijn buik. Vervolgens richtte de 18-jarige man nog enkele vernielingen aan in het vakantiehuisje, waarna hij het huisje verliet. Beveiligingsmedewerkers zagen hem lopen en waarschuwden de politie. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen bromfiets werd door de agenten aangetroffen bij het huisje. De brommer werd in beslag genomen. Omdat de agenten de man eerder die avond hadden zien rijden op de brommer, werd hem gevraagd mee te werken aan een ademanalyse. De verdachte blies 420 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens kreeg hij proces-verbaal voor het rijden op een brommer zonder geldig rijbewijs.

Twijzelerheide: eenzijdig ongeval onder invloed
De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval op de Reapdraeijersreed, waarbij een 30-jarige bromfietser uit Twijzelerheide gewond raakte. De bestuurder was even na middernacht tegen een stapel keien langs de weg gereden, vloog met bromfiets en al over een droge sloot, raakte een boom en kwam vervolgens in een tuin voor een woning tot stilstand. De bestuurder werd met beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. Omdat hij onder invloed van zowel alcohol als drugs bleek te zijn werd hem daar een bloedproef afgenomen.

112Fryslan

})