Politieberichten van donderdag 5 mei.

Automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
APPELSCHA – De politie heeft woensdagochtend een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 19-jarige automobiliste uit Fochteloo gewond raakte. De vrouw raakte met haar auto in de berm. Na een stuurcorrectie verloor ze de controle over het voertuig en ze belandde vervolgens met haar auto naast de weg. Het slachtoffer liep daarbij vermoedelijk letsel op aan één van haar armen. De vrouw werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Twee mannen aangehouden voor poging doodslag
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een zware mishandeling/poging doodslag die woensdagmorgen werd gepleegd in de Giekstraat. Agenten troffen het gewonde slachtoffer, een 28-jarige man (woonplaats onbekend) voor een woning na een 1-1-2 melding in het gras aan. Het slachtoffer was door twee mannen door nog onbekende reden met een voorwerp geslagen. De man werd met diverse verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie kon woensdagmiddag in de Giekstraat een 22 -en 24-jarige inwoner van Leeuwarden aanhouden op verdenking van poging doodslag/zware mishandeling. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
HERBAIJUM/ TJALLEBERD- De politie heeft twee rijbewijzen ingevorderd omdat de bestuurders meer dan 50 kilometer te snel reden. Woensdagavond werd op de A31 het rijbewijs van een 40-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd omdat hij 52 kilometer te snel reed. Op de A7 werd in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van een 41-jarige inwoner van Assen ingevorderd. Hij reed 59 kilometer te snel. Op beide wegen geldt een maximum snelheid van 120 kilometer per uur.

Boete voor verbranden afval
HANTUMAHUIZEN- De politie heeft woensdagmiddag een 62-jarige inwoner van Hantumahuizen proces-verbaal gegeven omdat hij op een bedrijventerrein aan het Achterdijkje afval verbrandde. De man verbrandde een paar autobanden en pallets.

Chauffeur gewond bij aanrijding
OOSTERWOLDE- Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân onderzoekt een aanrijding die donderdagmorgen op de Venekoterkruising plaatsvond. Rond 06.00 uur botsten twee vrachtwagen tegen elkaar terwijl zij achter elkaar reden. De chauffeur (leeftijd en woonplaats nog onbekend) van een van de vrachtwagens raakte door de aanrijding bekneld te zitten en moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Hij is met diverse verwondingen aan zijn benen en borst per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De weg moest worden afgezet en het verkeer werd omgeleid.

Minderjarige verdachten aangehouden
EARNEWALD- De politie heeft woensdagmiddag bij een bedrijf aan de Dominee van der Veenweg een 15-jarige inwoner van Harlingen een 13-jarige inwoner van Garyp aangehouden op verdenking van diefstal. De beide minderjarige verdachten worden ervan verdacht kratten te hebben gestolen bij een horecabedrijf en werden tijdens hun daad op heterdaad betrapt. De beide jongens zijn na een hun aanhouding overgebracht naar het politiebureau waar zij werden verhoord. Na verhoor werden beide verdachten heengezonden. De eigenaar, een 45-jarige inwoner van Earnewald deed aangifte.

Boothuis in brand
GROU- De politie onderzoekt de brand die in de nacht van woensdag op donderdag woedde in een schiphuis aan de Garde Jagerswei. Rond 03.15 uur kwam de melding bij de politie en brandweer via het alarmnummer 1-1-2 binnen. Ter plaatse bleek het middelste gedeelte van het boothuis in brand te staan. Door de brand werden drie boten en het schiphuis door de brand verwoest. De brandweerkorpsen van Grou en Akkrum hadden de brand om 05.30 uur onder controle. Tijdens de brand kwam er asbest vrij en lekte er olie op het wateroppervlakte. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

Meisje gewond bij aanrijding
VLIELAND- De politie heeft een aanrijding op de Badweg afgehandeld waarbij een 8-jarige inwoonster van Dordrecht gewond raakte. Het meisje dat op haar fiets reed werd geschept door een auto die bestuurd werd door een 38-jarige inwoner van Vlieland. Het slachtoffer werd met been letsel per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Brand door sigaar
OOSTERWOLDE- De politie en brandweer hebben woensdagavond een brand geblust aan de achterzijde van een woning aan het Oost. De mogelijke oorzaak van de brand is, dat de melder een sigaar had gerookt en deze in de tuin had uitgemaakt. De bleek niet voldoende te zijn waarna er brand ontstond waarbij deze zich uitbreidde naar een bos snoeiafval. Vervolgens breidde de brand zich uit naar een achter de woning gelegen bos. De brandweer en politie hadden de brand snel onder controle.

Man aangehouden voor vernieling auto’s
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond in de Goudenregenstraat een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Getuigen zagen dat de man met een voorwerp twee auto’s vernielde. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 45-jarige vrouw deed aangifte.

Schuttingbrand
SNEEK- De politie en brandweer hebben woensdagavond in de Priorstraat een schuttingbrand afgehandeld. Rond 20.45 uur brak er brand uit bij een schutting aan de achterzijde van een woning aan de Kloosterstraat/Priorstraat. Daarbij werd een schutting maar ook een tuinhuisje door de brand verwoest. Enkele bewoners moesten door de ontstane gevaarlijke situatie hun woning verlaten.

Havik van nest geschoten
WIER- De politie onderzoekt het doodschieten van een broedende havik. De vogel zat op haar nest toen deze werd beschoten. Het is nog onbekend wanneer het misdrijf heeft plaats gevonden. De vogel overleed te plekke. Haviken zijn beschermde vogels.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
LEEUWARDEN- DE politie heeft woensdagmiddag om 13.00 uur op het Sixmaplein, een 54-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de vrouw zonder gordel in haar auto rijden en gaven haar daarom een stopteken. Toen zij de vrouw aanspraken bleek zij alcohol te hebben genuttigd. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 925 ug/l blies. Tegen vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en moest haar rijbewijs in leveren. Daarnaast kreeg zij een rijverbod van 12 uur.

Vrouw beroofd van haar beurs.
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van een portemonnee die woensdagmiddag plaatsvond bij in een winkel aan de Schrans. Rond 13.30 uur griste de verdachte de beurs uit haar tas van een 69-jarige inwoonster van Leeuwarden en verdween. Signalement verdachte:

[bullets]Man
Getinte huidskleur
Zwart krullend achterover gekamd haar.
Lengte 1.80 meter.
Geel/ groen trainingsjasje met een soort Adidas strepen over de armen.[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. Het slachtoffer deed aangifte.

112Fryslan