Fryslân, 05-03-2009 • Politieberichten van woensdag 4 maart 07:00 uur t/m donderdag 5 maart 07:00 uur

Leeuwarden: jongen aangehouden voor bedreiging
De politie heeft woensdagmorgen een 16-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van de bedreiging. Op vrijdagmiddag 20 februari werd bij een snackbar aan het Piet Kramerplein een 23-jarige medewerker bedreigd met een mes. De medewerker deed aangifte. Op basis van het signalement en technisch bewijs kon de jongen woensdag worden aangehouden. Hij is voor verhoor overgebracht naar het bureau.

Heerenveen: snelheidscontrole op klachtlocatie
De politie heeft woensdag op diverse tijdstippen snelheidscontroles gehouden op de Bolster. Dit naar aanleiding van klachten van buurtbewoners over te hard rijden. Tijdens de controle werd negen keer een bekeuring voor overschrijding van de maximum snelheid uitgeschreven. De snelste bestuurder passeerde met 48 km/u terwijl 30 km/u is toegestaan.

Leeuwarden: in bezit van vuurwapen en harddrugs
De politie heeft woensdagmiddag een 35-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van een vuurwapen en harddrugs. De verdachte werd op het Blokhuisplein gesignaleerd en maakte contact met een passagier in een personenauto. Bij de politie was bekend dat verdachte mogelijk handelde in verdovende middelen. Na een vluchtig contact stapte de verdachte weer op de fiets in de richting van de Uniabuurt. Omdat de agenten vermoedden dat er drugsverkoop plaatsvond, werd de verdachte achtervolgd om hem vervolgens te controleren. Agenten zagen de verdachte op de Keizersgracht links afslaan. De verdachte zag kennelijk de agenten want hij schrok en probeerde direct te keren maar kwam hierbij ten val. Op dat moment kon de verdachte staande worden gehouden op grond van de opiumwet. Tijdens de fouillering werd een vuurwapen aangetroffen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de insluitingsfouillering werd een wikkel met vermoedelijk heroïne en een bolletje, vermoedelijk cocaïne, aangetroffen en inbeslag genomen.

Pingjum: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Beverwijk. Op de N31 werd de snelheid van het voertuig van deze bestuurder bij een lasercontrole gemeten op 150 km/u waar 100 km/u is toegestaan. Even verderop kon de bestuurder staande worden gehouden waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: burgernetactie bij diefstal bij juwelier
Woensdagmiddag hebben 1976 deelnemers aan Burgernet met de politie uitgekeken naar drie verdachten die bij een juwelier aan de Kelders een groot geldbedrag aan sieraden hadden weggenomen. De verdachten zijn niet aangehouden.

Rond 15.45 uur hadden verdachten zich schuldig gemaakt aan diefstal van sieraden en waren lopend vertrokken. De politie werd direct gealarmeerd en Burgernet werd ingezet. Het signalement en de looprichting van de verdachten werd doorgegeven aan 1976 deelnemers. Diverse deelnemers belden terug met aanwijzingen waar de verdachten zich mogelijk bevonden. De verdachten zijn niet aangehouden.

Burgernet
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De deelnemers bellen alleen met Burgernet wanneer ze bruikbare informatie hebben.


Deelnemen aan Burgernet
Wilt u net als deze 1976 mensen van woensdagmiddag ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of dorp, neem dan deel aan Burgernet. Dit kan op dit moment alleen nog in de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel. De overige Friese gemeenten sluiten eind 2009 aan bij Burgernet. Klik hier om je aan te melden.


Rohel: politie houdt jonge vernielers aan
De politie heeft woensdagavond een 13-jarige jongen uit Joure en een 12-jarige jongen uit Rohel aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat beide jongens enkele borden bij de toegang van een weiland uit de grond hadden getrokken en in de sloot hadden gegooid. De getuige sprak het duo hierop aan. Zij zetten twee borden terug. Twee andere lagen nog in de sloot.
Tevens zouden de knapen zich ook schuldig hebben gemaakt aan de vernieling van twee achterlichten van een dieplader die op de rijbaan aan de Kwekerijweg stond geparkeerd. Op aanwijzing van de getuige werden de twee jongens in een vakantiewoning aangetroffen. De jongens waren alleen en hun ouders werden direct in kennis gesteld. De twee werden overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal werd opgemaakt. Beiden knapen werden door de ouders opgehaald met de afspraak dat zij morgen de andere twee borden uit de sloot zouden vissen en weer terug zouden zetten. De 36-jarige eigenaar van de dieplader uit Oosterzee heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 40-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak in een horecagelegenheid aan de Cornelis Trooststraat. Omstreeks 05.00 uur kreeg de politie de melding dat de verdachte probeerde een deur te forceren met een breekijzer. De melder heeft direct 1-1-2 gebeld om te politie te alarmeren. Agenten kwamen ter plaatse en zagen de verdachte tussen twee containers bij de achterdeur staan. De man werd aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Bij de aanhouding werd inbrekersgereedschap aangetroffen. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bij de fouillering werd vermoedelijk cocaïne aangetroffen.

1-1-2 heterdaad
Ziet u een misdrijf op heterdaad gebeuren, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2 en de politie komt: 1-1-2 daar pak je daders mee! Meer weten? Kijk op [url=http://www.112heterdaad.nl ]www.112heterdaad.nl [/url]

Harlingen: politie houdt verdachten aan voor poging brandstichting
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 20-jarige man en een 24-jarige vrouw uit Harlingen aangehouden op verdenking van brandstichting. Omstreeks 01.34 uur kreeg de politie de melding dat een getuige, die zijn hond uitliet, twee jongeren een container midden op de kleine Ossenmarkt zag zetten. De man zei hier iets van en de jongeren zetten de container terug. De getuige ging naar binnen en ziet even later dat op de kruising de container in de brand staat. Direct alarmeert hij de politie via 1-1-2. Bij zijn voordeur hoort hij stemmen van de verdachten en spreekt hun aan over de container. Het duo verdwijnt. De getuige achtervolgde het duo tot één van de twee, de 20-jarige man uit Harlingen, op de Voorstraat werd aangehouden door de politie. Later die nacht meldde de 24-jarige vrouw zich bij het politiebureau van Harlingen met de vraag of de 20-jarige man op het bureau verbleef. Zij vertelde dat zij ook was betrokken bij het stichten van de brand waarna ook zij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar inbraak in een woning aan de Wielewalen. Tussen woensdagmiddag en de nacht van woensdag op donderdag is men binnengekomen door het forceren van een raam. Uit de woning werden goederen als een mobiele telefoon, een flatscreen tv inclusief tv-meubel, een home cinemaset, computerapparatuur, videocamera en fotocamera, autoradio/cd-speler, kleding en schoeisel. De 20-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Wommels: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige man uit Itens. Op de Westergowei ter hoogte van Boksum passeerde de bestuurder met hoge snelheid. Tijdens de achtervolging liep de snelheid hoog op. Bij Wommels op de kruising van de Westergoawei waar 70 km/u is toegestaan reed de beginnende bestuurder 121 km/u. Met een overschrijding van 51 km/u is zijn rijbewijs ingevorderd en werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})