Politieberichten van donderdag 5 juli

Man zwaargewond na val

LEEUWARDEN- De politie en Arbeidsinspectie stellen een onderzoek in naar een ongeval dat woensdagmorgen vroeg plaatsvond bij een bedrijf aan de Apolloweg. Rond 07.20 uur troffen collega’s de bewusteloze man, een 24-jarige inwoner van De Westereen, op de grond aan en belden direct via 1-1-2 de ambulance. De man is van een bouwsteiger van 6 meter hoogte naar beneden gevallen. De zwaar gewonde man werd per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Sieraden buit bij inbraak

HARLINGEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die vermoedelijk zondag 1 juli heeft plaatsvond in een woning aan de Jan Rudolf Thorbeckestraat. Uit de woning werden gouden sieraden weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Diefstal lood

DOKKUM- De politie heeft een aangifte opgenomen van een diefstal van lood van het dak van een school aan de Rondweg-west. De diefstal vond vermoedelijk plaats tussen 26 juni en 3 juli. Totaal werd 200 meter lood weggenomen. Een 42-jarige inwoner van Oenstjerk deed aangifte.

Rijbewijzen kwijt na snelheidsovertreding

BOORNZWAAG/JOURE- De politie heeft woensdagavond rond 19.45 uur op de A7 het rijbewijs van een 21-jarige inwoonster van Witmarsum ingevorderd. Agenten zagen, tijdens een lasercontrole, de automobiliste met hoge snelheid over de weg rijden. Zij registreerden een snelheid van 186 kilometer per uur terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Een 44-jarige inwoner van Hinderloopen moest rond 17.00 uur zijn rijbewijs inleveren omdat hij op de A7 ter hoogte van Joure 177 kilometer per uur reed. Ook hier is de maximum snelheid 120 kilometer per uur. Tegen beide automobilisten werd proces-verbaal opgemaakt.

Bedreiging met hamer

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond rond 19.00 uur in de Euterpestraat, een 44- en een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De mannen worden ervan verdacht een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden met een hamer te hebben bedreigd. Het slachtoffer was samen met haar vriend en een getuige in de Telemannstraat, waar zij technische problemen met hun auto hadden. Tijdens het voortduwen van de auto maakten beide verdachten, die aan de andere zijde van de straat naar het drietal stonden te kijken, opmerkingen waardoor een woordenwisseling ontstond. Een van de verdachten haalde vervolgens een hamer en bedreigde de vrouw. Zij belde via 1-1-2 de politie waarna beide verdachten werden aangehouden. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Vrouw geslagen met glas

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond rond 19.00 uur op de Tweebaksmarkt een 46-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw wordt ervan verdacht een 59-jarige inwoonster van Leeuwarden te hebben mishandeld. Terwijl het slachtoffer op een terras van een horecagelegenheid een boek zat te lezen, werd zij zonder enige aanleiding door de haar onbekende vrouw tegen het been geschopt. Vervolgens gooide zij de inhoud van het glas over het slachtoffer en sloeg daarna het lege glas op het hoofd van het slachtoffer kapot. Hierbij liep het slachtoffer een hoofdwond op. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het slachtoffer heeft zich onder behandeling van een arts moeten stellen en deed aangifte.

Meisje gewond bij aanrijding

BROEKSTERWOUDE- De politie heeft woensdagavond rond 18.00 uur op de Pieter Durksstrjitte een aanrijding met letsel afgehandeld. Bij die aanrijding raakte een 9-jarig inwoonstertje van Broeksterwoude gewond, toen zij van een de oprit van haar woning, zonder uit te kijken op haar fiets de weg opreed. Daar werd zij aangereden door een auto die bestuurd werd door een 21-jarige inwoonster van De Westereen. Het slachtoffertje werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis Nij-Smellinghe in Drachten

Diefstal uit auto

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een auto die woensdagavond tussen 18.00 uur en 18.45 uur plaatsvond op de Emmakade. Uit een auto werden een I-pad en een I-phone met toebehoren weggenomen. De eigenaar, een 60-jarige inwoner van Burgum deed aangifte. Laat nooit waardevolle spullen in uw auto achter. Gelegenheid maakt de dief.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag rond 02.00 uur op het Ruiterskwartier het rijbewijs van een 18-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de man op zijn bromscooter rijden en besloten hem te controleren. Tijdens het aanspreken bleek dat de bestuurder alcohol had gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 575 ug/l blies. Tegen de beginnend bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 8 uur.

Aanhouding fietsendief

OOSTERWOLDE- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Hoge Esch een 32-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Rond 00.30 uur meldde een 45-jarige inwoner van Oosterwolde, dat twee mannen twee fietsen uit zijn schuur hadden gestolen. De man stelde een onderzoek in en vond zijn eigendommen op de Nanningaweg terug en belde via 1-1-2 de politie. Een getuige die beide mannen had zien fietsen, kende de namen van de beide verdachten. In de Brinkstraat werd de 32-jarige verdachte aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De andere verdachte, wiens identiteit inmiddels bekend is, werd niet meer aangetroffen. De beide fietsen zijn weer terug bij de rechtmatige eigenaar die aangifte van diefstal deed.

Aangehouden voor huisvredebreuk

LEEUWARDEN- De politie heeft tegen een 26-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal opgemaakt omdat hij zich zonder toestemming in een winkel aan De Centrale bevond. Voor de elektronicawinkel had de man een winkelverbod in verband met het plegen van een winkeldiefstal in november 2011. Toen een medewerker van de winkel de man opnieuw in de winkel zag lopen, hield hij de verdachte aan en droeg hem over aan de politie. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau.

Fietser gewond na aanrijding

OOSTERWOLDE- De politie heeft woensdagmiddag rond 16.30 uur in de Grietmanstraat een aanrijding met letsel afgehandeld. Bij de aanrijding raakte een 40-jarige fietser, een inwoner van Oosterwolde, gewond. Terwijl de man uit een steeg kwam rijden en de weg overstak, werd hij aangereden door een 70-jarige automobilist uit Appelscha. Een 35-jarige inwoner van Oosterwolde, die achter bij het slachtoffer op de fiets zat, raakte bij de aanrijding licht gewond. Het 40-jarige slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nij-Smellinghe in Drachten.

Vrouw onder invloed achter het stuur

BROEKSTERWOUDE- De politie heeft woensdagavond rond 21.30 uur in de Pieter Durksstrjitte het rijbewijs van een 21-jarige inwoonster van Burgum ingevorderd. De vrouw wordt ervan verdacht onder invloed van verdovende middelen haar auto te hebben bestuurd. Een getuige zag de verdachte in haar auto slingerend over de weg rijden en waarschuwde meteen via 1-1-2 de politie. Even later troffen de agenten de vrouw in de auto aan. Zij bleek onder invloed van GHB en Amfetamine te zijn. Omdat de vrouw tijdens het gesprek met de agenten haar bewustzijn verloor, werd zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd een bloedproef van haar afgenomen. De drugs die in haar auto werden aangetroffen, werden inbeslaggenomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor huiselijk geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man mishandelde zijn ex-vrouw en dochter tijdens een ruzie. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en het protocol Huiselijk geweld werd opgestart. Hierbij krijgt de man een contact verbod van 10 dagen. De slachtoffers kregen slachtofferhulp aangeboden.

Man aangehouden voor bedreiging

BURDAARD- De politie heeft woensdagmiddag op de Steenedamsreed, een 22-jarige inwoner van Ternaard aangehouden op verdenking van bedreiging. De man wordt ervan verdacht dat hij een 43-jarige inwoner van Holwerd en een 32-jarige inwoonster van Burdaard te heeft bedreigd. De verdachte had ruzie met de beide aangevers en wilde hen met een bijl te lijf gaan. De agenten troffen de man rijdend in zijn auto aan toen hij onderweg naar de slachtoffers was. In de auto werd ook de bijl aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De bijl werd inbeslaggenomen en beide slachtoffers deden aangifte.

Automobilist gewond

EASTERMAR- De politie stelt een onderzoek in naar een eenzijdige aanrijding die woensdagavond rond 21.45 uur plaatsvond op de Zwarteweg. Bij de aanrijding raakte een 35-jarige automobilist uit Twijzel gewond aan zijn nek en knie. De man, die onder invloed van alcohol was, raakte de macht over het stuur kwijt en botste tegen een boom. Twee andere inzittenden, een 23- en 15-jarige inwoner van Burgum raakten licht gewond en kwamen met de schrik vrij. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekhuis waar een bloedproef van hem werd afgenomen. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De auto raakte bij de aanrijding geheel vernield.

Aangehouden voor mishandeling

TWIJZELERHEIDE- De politie heeft woensdagavond rond 21.30 uur een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij wordt ervan verdacht, tijdens een ruzie een 24-jarige inwoonster van Twijzelerheide op de Poppels te hebben mishandeld. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en werd voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Buitenboordmotor gestolen

WOUDSEND- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een buitenboordmotor van het merk Mercury, 4pk, type langstaart. De meerkleurige buitenboordmotor werd tussen 26 juni en 2 juli van een boot weggenomen die lag aangemeerd aan de Poel. De eigenaar, een 70-jarige inwoner van Woudsend, deed aangifte.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan