Donderdag 5 januari

Politieberichten van donderdag 5 januari

Auto gestolen

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een auto die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond. De diefstal werd gepleegd vanaf een gesloten terrein van een woning/bedrijf aan de Kelvinstraat. De auto van het merk Peugeot, type 106 accent 1.1 blauw van kleur is voorzien van het kenteken LN-VZ-09. De eigenaar van de auto deed aangifte.

Chalets opengebroken

SLEAT- De politie onderzoekt twee inbraken in chalets op een kampeerterrein aan de Lytse Jerden. In het afgelopen oudejaarsweekend werden twee chalets door inbrekers bezocht. Uit een vakantieverblijf werd een LCD televisie weggenomen. De eigenaren van de chalets, een 65-jarige inwoner van Apeldoorn en een 54-jarige inwoner van Tilburg doen aangifte.

Gereedschap uit auto gestolen

BLAUWHUIS- De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een geparkeerde bedrijfswagen die geparkeerd stond aan de Sinsmar. In de nacht van dinsdag op woensdag werd door een raam te vernielen uit de auto een boormachine gestolen. De 61-jarige eigenaar deed aangifte.

Hennepkwekerijen ontmanteld

LEEUWARDEN/WERGEA- De politie heeft woensdagmorgen in de Willem Lodewijkstraat een hennepkwekerij ontmanteld waarbij 60 kleine planten werden aangetroffen. De politie kwam de kwekerij op het spoor door een anonieme tip en eigen onderzoek. De gehele woning was net ingericht voor het telen van de hennep. De agenten namen naast de apparatuur en de planten ook veel gereedschap in beslag. Er werden geen aanhoudingen verricht. Doordat de elektriciteit illegaal werd afgenomen, werd tijdens het ontmantelen het gehele blok van 30 woningen enkele minuten van de elektriciteit gehaald.

Aan de Kerkbuurt in Wergea werd op de zolder van een horecagelegenheid aldaar een hennepkwekerij aangetroffen met daarin enkele honderden planten. Daarnaast troffen de agenten nog een groot aantal henneptoppen aan die lagen te drogen. Toen de agenten het pand binnenkwamen, troffen ze in de hennepkwekerij een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aan. Hij lag bij de plantage te slapen. Later die dag werden ook nog een 46-jarige inwoner van Leeuwarden en een 66-jarige inwoner van Wergea aangehouden. De politie had na onderzoek in de hennepkwekerij voldoende aanwijzingen dat ook dit duo betrokken was geweest bij de hennepkwekerij. Alle drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Ook wordt een financieel onderzoek ingesteld waarin wordt onderzocht of de verdachten ook wederechtelijk verkregen voordeel hebben gekregen uit de hennephandel. De hennepplanten en toppen en de apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.

Vrouw aangehouden voor vernieling auto’s

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in de Dirk Boutsstraat een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van twee auto’s. Een getuige zag dat de verdachte twee autoramen inslaan en kleedde zich snel aan. Eenmaal buiten wist zij de vrouw aan te houden en aan de inmiddels gearriveerde agenten over te dragen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werd ingesloten. Een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden voor inbraak woning

WASKEMEER- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 29-jarige inwoner van Assen aangehouden op verdenking van inbraak in een woning aan de Leidijk. Oplettende buurtbewoners zagen twee mannen inbreken bij de woning en stelden zelf een onderzoek in. Toen zij naar de woning toeliepen, reed een auto met daarin de verdachten met hoge snelheid weg. De getuigen bedachten zich geen moment. Ze stapten zelf ook in een auto en zetten de achtervolging in. De auto met de inbrekers konden ze een eind verder in de straat klem rijden. Daarbij werd één inbreker in de auto aangehouden. De bestuurder wist te ontkomen. Ondertussen hadden de getuigen via 1-1-2 de politie gebeld. De inmiddels gewaarschuwde politie trof in de betrokken auto een hoeveelheid gereedschap aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De weggevluchte inbreker werd helaas niet meer aangetroffen. De auto en het gereedschap werden door de politie in beslaggenomen.

Vernieling auto

FEANWALDEN – De politie onderzoekt de vernieling van een geparkeerde auto op De Bjirken. Woensdagavond ontdekte de 36-jarige eigenaresse uit Feanwâlden dat een fles wijn tegen haar auto was gegooid. Het voertuig liep daardoor schade op. Eerder deze week was de auto van de vrouw ook al het doelwit van vandalen. Ze deed wederom aangifte.

Woning inbraken

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar twee woninginbraken die woensdagavond plaatsvonden in de een woning aan de Hooidollen en aan de Geraniumstraat. In beide gevallen werd een deur geforceerd om binnen te komen. Het is nog onduidelijk wat er werd weggenomen. De benadeelden doen vandaag aangifte.

Man aangehouden voor bezit wapens

DRACHTEN- De politie heeft woensdagavond in de omgeving van de Hanebalken een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De agenten zagen de man, een bekende van de politie, op straat lopen en spraken hem aan. In de rugtas zagen de agenten een hakbijl zitten. Tijdens het onderzoek in de kleding, werd een boksbeugel en een aantal strijkers aangetroffen. Toen zij de man wilden aanhouden, werd hij kwaad en verzette hij zich hevig. Na zijn aanhouding werd hij overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De wapens werden in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Brandweerman lastig gevallen

SNEEK – De politie onderzoekt de vernieling van een privéauto van een brandweerman. Oudejaarsnacht omstreeks 00.15 uur was de brandweerman onderweg van zijn woning naar de brandweerkazerne. Aangekomen op de Oude Koemarkt zag de brandweerman dat hij niet verder kon rijden met zijn auto omdat de weg werd geblokkeerd door een groepje van zo’n twintig jongeren. De brandweerman stapte uit en vroeg of hij mocht passeren, dit omdat hij naar de kazerne moest vanwege een brandmelding. Hij stapte weer in zijn auto en reed vervolgens langzaam verder. Plotseling werd tegen de spiegel van de auto getrapt, waardoor de spiegel kapot ging. De man stapte wederom uit om verhaal te halen. Hij werd toen door een aantal jongeren uit het groepje belaagd. De man stapte wederom in zijn auto en reed verder. Diverse jongeren uit het groepje trapten nog tegen zijn auto aan. Hierdoor ontstonden een aantal deuken in het voertuig. Door het oponthoud door het groepje jongeren kwam de brandweerman te laat op de kazerne. Later hoorde de man dat zijn collega’s, die met opvallende brandweervoertuigen over de Oude Koemarkt reden, ook door het groepje jongeren werden lastig gevallen. De brandweerman deed begin van deze week aangifte. Reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. In dit onderzoek kunnen getuigen een belangrijke rol spelen. De politie in Sneek komt dan ook graag in contact met jongeren die oudejaarsnacht omstreeks 00.15 uur aanwezig waren op de Oude Koemarkt. Maar ook met andere aanwezigen op de Oude Koemarkt wil de politie graag spreken. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Bel de politie via 0900-8844 of bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. U kunt natuurlijk ook even het politiebureau in Sneek binnenlopen.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan