Fryslân, 05-02-2009 • Politieberichten woensdag 4 februari 07.00 uur t/m donderdag 5 februari 07.00 uur

Fryslân: drie verdachten aangehouden voor wapenbezit
De politie heeft in een onderzoek naar de handel in vuurwapens dinsdag negen woningen en twee bedrijfspanden doorzocht. Hierbij werden een 39-jarige inwoner van Sneek en twee inwoners van Drachten van 24 en 27 jaar door het Arrestatieteam aangehouden. Bij de doorzoekingen werden op meerdere locaties wapens en munitie aangetroffen.

Onderzoek naar handel in vuurwapens
Naar aanleiding van een anonieme tip startte de recherche van de Friese politie een onderzoek. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op de handel in vuurwapens. Gaandeweg het onderzoek bleek dat de verdachten zich vermoedelijk ook bezig hielden met de handel in harddrugs, illegaal vuurwerk, merkenfraude en heling.

Doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden
Onder leiding van de officier van justitie werden op elf locaties doorzoekingen verricht door de rechter-commissarissen diverse politie-instanties. De doorzoekingen vonden plaats in negen woningen en twee bedrijfspanden in Sneek (4x), Drachten (4x), Rottevalle, Emmen en Hoogeveen. Tijdens de doorzoekingen werden speciale speurhonden ingezet. Deze honden zijn getraind op het zoeken van vuurwapens en explosieven. Op meerdere locaties werden wapens en munitie aangetroffen. Daarnaast vonden de agenten ook uitrusting voor wapens, waaronder holsters. In één van de woningen in Drachten werd op de zolderverdieping een inmiddels gerooide hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij werd ontmanteld. De apparatuur werd in beslag genomen en vernietigd.

Vervolg onderzoek
De drie verdachten werden voorafgaand aan de doorzoekingen door het Arrestatieteam aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Het onderzoeksteam bestaat uit tien rechercheurs. De verwachting is dat men nog een aantal weken nodig heeft om het onderzoek af te ronden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Hurdegaryp: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling op de Hoantserid. Een inwoner van Hurdegaryp liet dinsdagavond rond 20.00 uur zijn hond uit. Op de Hoantserid zag de man een bromfietser rijden. Uit tegenovergestelde richting nadere een auto. Tijdens het passeren opende de automobilist plotseling zijn portier en raakte de bromfietser die daardoor ten val kwam. De bestuurder van de auto stapte meteen uit en begon de bromfietser te mishandelen. De Hurdegaryper sprong er tussen om de twee mannen uit elkaar te halen. De automobilist richtte zijn woede vervolgens ook op de getuige. Uiteindelijk stapte de bestuurder in zijn auto en ging er vandoor. Ook de bromfietser pakte zijn brommer en vervolgde zijn weg. De politie komt graag in contact met de automobilist, de bromfietser en eventuele getuigen. De automobilist is een blanke man van ongeveer 40 jaar oud. Hij had een gezet postuur en sprak Engels. De man reed vermoedelijk in een donker rode Nissan. De bromfietser is een jongen van ongeveer 16 jaar oud en vermoedelijk afkomstig uit Hurdegaryp Zowel de autobestuurder, de bromfietser als eventuele getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

Drachten: politie zoekt getuigen aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding die dinsdagmiddag op de Schwartzenberglaan heeft plaatsgevonden. Ter hoogte van de Lijsterstraat fietste een 76-jarige man uit Drachten rond kwart voor vier uit de richting van de Stationsweg in de richting van de Noorderdwarsstraat. Een 37-jarige man uit Boelenslaan reed in dezelfde richting. Bij het afslaan naar de Lijsterstraat, verleende de man geen voorrang aan de fietser. De fietser reed hierdoor tegen de aanhanger van de auto aan en kwam ten val. Het slachtoffer werd met letsel aan het hoofd en de rug per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. De politie roep getuigen van dit ongeval op contact op te nemen via 0900-8844.

Heerenveen: controle fietsverlichting
De politie heeft woensdagmorgen tussen 07.00 en 08.00 uur op de Burgemeester Falkenaweg een controle op fietsverlichting gehouden. In totaal werden hierbij 15 bekeuringen uitgedeeld.

Surhuizum: politie ontmantelt hennepplantage
De politie heeft woensdagmiddag in schuur bij een woning aan de Turfloane, een hennepplantage ontmanteld. Op basis van diverse aanwijzingen dat hier een hennepplantage aanwezig zou kunnen zijn, voerde de politie ter plaatse een controle uit. Hierbij werd in de schuur een in bedrijf zijnde plantage aangetroffen. De 340 planten en de gebruikte apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. De bewoner moet nog worden gehoord.

Leeuwarden: politie houdt dankzij getuigen twee mannen aan voor diefstal
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag, dankzij de alertheid van getuigen, twee mannen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige meldde bij de politie dat twee jongens fietsen aan het stelen waren op de Alma Tademanstraat. Op basis van het doorgegeven signalement en looprichting werden de mannen na een zoektocht uiteindelijk in een tuin van een woning aan de Van der Kooistraat aangetroffen. De bewoonster van deze woning sprak agenten op het Molenpad aan en vertelde dat er één of meerdere personen in haar tuin zaten. Hierop kon een 18-jarige man aangehouden worden. De andere man wist nog te ontkomen, maar werd na een achtervolging op de Oostergrachtswal alsnog aangehouden. Deze 19-jarige man bleek bovendien in het bezit te zijn van een mes. Uit de zakken van de 18-jarige kwamen nog een op vuurwapen gelijkend voorwerp, een vlinderbom en een loper voor fietssloten. Alle materialen zijn in beslag genomen. Beide mannen zijn overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De twee gestolen fietsen zijn gestald op het politiebureau.

112Fryslan

})