Politieberichten van donderdag 5 augustus.

Extra getuigen gezocht verdronken hondje
WIJNALDUM – De politie is op zoek naar extra getuigen die een verklaring af kunnen leggen over de zaak waarbij begin juli een hondje in de omgeving van het gemaal bij Roptasyl verdronken is. In het water werd een blauwe sporttas gevonden met daarin een dode middelgrote hond. De tas bleek met stenen verzwaard te zijn. Het is vrijwel zeker dat de hond levend in de tas in het water gegooid is. De politie heeft na de vondst een onderzoek ingesteld.

Een verdachte die gehoord is ontkent betrokken te zijn. Naar aanleiding van een eerder oproep heeft ook een groot aantal getuigen zich gemeld bij de politie. Deze getuigen willen echter geen verklaring afleggen. Daarom komt de politie graag in contact met getuigen die een gedetailleerde aanvullende verklaring kunnen afleggen. Zij kunnen met de politie bellen via 0900-8844.

Signalement van de hond:
Teefje
Leeftijd ongeveer 6-7 jaar
Vuilnisbakkenras
Zwart met wat grijs krullende vacht
Grootte ongeveer tussen de 20 en 30 cm
Roodhalsbandje met een rood zakdoekjeTas:
[bullets]Blauwe sporttas
Merk O’Nite met onderschrift Travelgear
Aan beide zijden en de voorzijde van de tas zitten ritsvakken
In de tas zaten stenen[/bullets]

Auto en chalet door brand verwoest
WERGEA- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de brandweer geassisteerd bij een autobrand die op een camping aan de Nieuwe Hoek woedde. Door nog onbekende oorzaak vloog een auto die naast een chalet geparkeerd stond in brand. De chalet vatte vervolgens ook brand. Zowel de auto als de chalet werden door de brand vernield.

Inbraak in bedrijf
OUDEHASKE- De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Duitslanddreef die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. De dader(s) zijn het bedrijf binnen gekomen door een deur te forceren en braken divers kasten open. Daarbij werd een geldbedrag weggenomen. Een 33-jarige inwoner uit Vegelingsoord deed aangifte.

“Proefrit” onder invloed van alcohol
BURGUM- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Tuorrebout een 19-jarige inwoner van Burgum aangehouden. De man, die zonder rijbewijs reed, had de auto van zijn vader even “geleend”. Door nog onbekende oorzaak raakte de automobilist de macht over het stuur kwijt en botste tegen een lantaarnpaal en reed vervolgens een tuin in. De agenten waren snel ter plaatse. Toen zij de bestuurder aanspraken, bleek hij ook nog alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 390 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod voor 3 uur.

Natte PC sfeervol verlopen
FRANEKER – De 157e PC verliep, ondanks de vele regen, sfeervol. De politie hield de gehele dag toezicht op en rondom het Sjûkelân. Overdag deden zich geen noemenswaardige incidenten voor. ’s Avonds en ’s nachts moesten de agenten enkele keren in actie komen om kleine vechtpartijen in de kiem te smoren. Tevens schreven de agenten enkele bekeuringen uit voor onder andere het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. Twee personen werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis nadat ze waren gevallen, vermoedelijk omdat ze te veel alcohol hadden gedronken.

Man overleden bij verkeersongeval
OLDETRIJNE- De politie onderzoekt een aanrijding die woensdagavond plaatsvond op de Pieter Stuyvesant waarbij een 60-jarige inwoner van Gorzow (P) om het leven kwam. Een man die op midden op straat lag, werd te laat opgemerkt door een 51-jarige automobiliste uit Oldetrijne waarna zij een aanrijding niet meer kon voorkomen. Getuigen hadden de man, die onder invloed van alcohol verkeerde, eerder die avond zien lopen. Vermoedelijk is de man op straat in slaap gevallen.

De vrouw wordt opgevangen door slachtofferhulp.

Man aangehouden voor bezit XTC
DRACHTEN- De politie heeft woensdagavond op het Raadhuisplein een 23-jarige inwoner van Opende aangehouden. De man die in zijn auto lag te slapen, kreeg de aandacht van surveillerende agenten. Toen zij de man wekten kregen zij het vermoeden dat hij onder invloed van drugs was. Na onderzoek in de auto en kleding troffen zij 8 vermoedelijke XTC pillen aan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen de man werd opgemaakt. De pillen werden in beslag genomen.

Drie mannen aangehouden tijdens laatste avond feestweek
BUITENPOST – De politie heeft tijdens de laatste avond van de feestweek drie verdachten aangehouden. In de Kerkstraat werden woensdagavond twee inwoners van Buitenpost van 31 en 37 jaar oud aangehouden na een belediging. Eén van de mannen zwalkte over de weg, vermoedelijk omdat hij te veel alcoholische consumpties had genuttigd. Toen twee agenten in de auto passeerden raakte hij met zijn arm de politieauto. Toen de agenten terugreden trok de 31-jarige man de deur van de auto open. De agenten stopten en vroegen of de man daarmee wilde stoppen. De 31-jarige moest uiteindelijk weg worden geduwd omdat hij niet los wilde laten. Er ontstond een discussie en beide mannen werden uiteindelijk aangehouden voor belediging. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Later die nacht werd een 20-jarige inwoner van Winschoten aangehouden in de Johan Frisostraat op verdenking van vernieling van een autospiegel. De agenten schreven daarnaast 15 bekeuringen uit, waarvan zeven voor wildplassen, vier voor fietsen zonder verlichting, twee voor belediging en één voor onnodig geluid maken.

Getuigen gezocht poging straatroof
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar een poging tot een straatroof die woensdagochtend rond 04.00 uur heeft plaatsgevonden op de Dracht. Een 69-jarige inwoner van Heerenveen liep op dat moment over de Dracht ter hoogte van bioscoop. Daar werd hij aangesproken door twee jongens, elk op een zwarte fiets. Eén van de fietsen was voorzien van zwarte fietstassen. Eén van de jongens riep tot tweemaal toe dat hij geld wilde. De Heerenvener gaf aan geen geld te hebben. Nogmaals werd er gevraagd om geld. De jongen had een onbekend voorwerp in zijn hand. De 69-jarige man voelde zich hierdoor bedreigd en riep om hulp. Hierop verdwenen beide jongens. Eén van hen fietste richting de Oude Koemarkt. De ander ging lopend met zijn fiets richting de Gedempte Molenwijk.

Het signalement van de jongens was als volgt:

Jongen 1
[bullets]Donker getinte huidskleur
Capuchon
Ongeveer 18 jaar
Ongeveer 1.85 meter lang
Blauwe regenjas
Spijkerbroek
Witte gympen
Sprak Nederlands[/bullets]

Jongen 2
[bullets]Donker getint (lichter dan persoon 1)
Gemillimeterd haar
Ongeveer 18 jaar
Ongeveer 1.70 meter lang
Donkere regenjas
Blauwe gym schoenen
Spijkerbroek
Sprak Nederlands[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen die mogelijk iets gezien hebben of anderszins informatie over deze poging straatroof hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook als u de witte kruisers met de plaatsnaam “Esch” en/of “Mannheim” ziet varen, hoort de politie dat graag van u.

Dief blijkt drugsgebruiker
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond rond 19.30 uur een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal op het Hoeksterpad. Surveillerende agenten kregen de melding dat personeelsleden een winkeldief hadden aangehouden. Eenmaal ter plaatse bleek de man meerdere artikelen te hebben beschadigd en meegenomen. Tijdens het fouilleren bleek de verdachte in het bezit te zijn van speed en GHB. De man is overgebracht naar het bureau. Na verhoor werd de man heengezonden. Tevens werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Containers in brand
LEEUWARDEN – De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een brand in containers op de Van Der Kooijstraat. Omwonenden hadden 1-1-2 gebeld nadat ze wakker werden van harde knallen. In totaal stonden 2 á 3 grijze afvalcontainers in brand. De brandweer kwam ter plaatse en had de brand snel onder controle. Vlakbij deze containers had de brandweer eerder die avond een andere containerbrand uitgemaakt. De politie sluit eventuele brandstichting niet uit en stelt daarom een onderzoek in.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs zou moeten worden ingevorderd. Van beide bestuurders bleek het rijbewijs echter al ongeldig te zijn verklaard. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Woensdag, 18.15 uur, Gruttostraat in Heerenveen, een 52-jarige automobilist uit Heerenveen, 1145 ug/l. Het rijbewijs van de man was sinds 2005 al ongeldig verklaard. De agenten besloten om de auto van de weg te laten slepen. Het is nu aan de officier van justitie om te beslissen wat er met de auto moet gaan gebeuren.
Donderdag, 03.30 uur, Harinxmastrjitte in Heeg, een 31-jarige automobiliste uit Heeg, 840 ug/l. Ook het rijbewijs van deze vrouw was reeds ongeldig verklaard.[/bullets]

112Fryslan