Donderdag 4 oktober

Politieberichten van donderdag 4 oktober

186 voertuigen gecontroleerd tijdens eerste twee weken landbouwcontroles

FRYSLAN – De politie heeft de afgelopen twee weken intensief gecontroleerd op het landbouwverkeer. Al sinds enkele jaren houdt de Friese politie deze controles op de momenten dat de agrariërs, in het voor- en najaar, veel in het verkeer aanwezig zijn.

Het accent bij de controles ligt dit najaar op scherpe (uitstekende) delen die op een landbouwvoertuig kunnen zitten. Dit zijn bijvoorbeeld kuilsnijders en mestinjectoren. In verband met de veiligheid voor medeweggebruikers is het verplicht om deze scherpe delen af te schermen. Daarnaast wordt onder andere gecontroleerd op het voeren van verlichting, de afstelling van spiegels, kapotte of ontbrekende spiegels en op het markeren van verwisselbare uitrustingsstukken. Met deze controles wil politie Fryslân de verkeersveiligheid verhogen, voor de bestuurders van de landbouwvoertuigen zelf, maar ook voor de medeweggebruikers.

Op zaterdag 15 september startte politie Fryslân met deze controles. Tot nu toe werden 186 landbouwvoertuigen gecontroleerd waarbij 24 waarschuwingen en 21 bekeuringen werden uitgeschreven. Er werden bekeuringen gegeven voor overtredingen zoals het ontbreken van deugdelijke spiegels, het niet werken van verlichting en het niet afschermen van scherpe delen. De intensieve controles op landbouwverkeer duren nog tot zaterdag 13 oktober.

Winkeldieven aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft woensdag een 17-jarige inwoonster van Oudeschoot, een 19-jarige inwoonster van Heerenveen en een 34-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden voor winkeldiefstal en heling. De 17-jarige werd na een winkeldiefstal betrapt in een winkel aan de Dracht. Zij was in het bezit van twee grote tassen waarin goederen zaten die in andere winkels gestolen waren. De 19-jarige, die in het gezelschap was van de 17-jarige, zag kans om weg te komen maar kon even later ook aan worden gehouden. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Uit het politieonderzoek bleek dat de twee verdachten woensdag nog meer winkeldiefstallen gepleegd hadden en dat ze de gestolen goederen af hadden geleverd aan de 34-jarige. Agenten troffen deze goederen in haar woning aan en ook zij is aangehouden.

Hennepkwekerij in viaduct

GARYP -Onderhoudsmedewerkers hebben woensdagochtend in een ruimte met elektriciteitskasten bij een viaduct onder de Waldwei een kleine hennepkwekerij ontdekt. De politie werd gewaarschuwd en agenten zorgden er voor dat de kwekerij met 17 planten werd vernietigd. De apparatuur werd in beslag genomen. Namens de wegbeheerder werd aangifte gedaan van diefstal van stroom en vernieling.

Fietser gewond na aanrijding

SNEEK – De politie heeft donderdagochtend op het Sint antoniusplein een aanrijding afgehandeld, waarbij een 39-jarige fietser uit Sneek gewond raakte. Een 37-jarige automobilist uit Sneek verklaarde tegenover de agenten dat hij nog net de spoorwegovergang wilde passeren, ondanks de knipperde lichten en de dalende slagbomen. De fietser, die uit tegenovergestelde richting kwam, zag eveneens de knipperde lichten van de spoorwegovergang. Hij was in de veronderstelling dat er geen verkeer meer van de andere kant zou komen en stak de weg over. Vervolgens werd hij aangereden door de 37-jarige Sneker. Het slachtoffer kwam met zijn fiets ten val en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Tegen de 37-jarige automobilist werd proces-verbaal opgemaakt.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan