Politieberichten van donderdag 4 november.

Diefstal auto
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een grijze Ford Escort met kenteken XT-JP-85. De auto werd in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen vanaf een terrein van een bedrijf aan de James Wattstraat. De 38-jarige eigenaar uit Holwerd deed aangifte.

Inbraak in loods
DRACHTEN – Onbekenden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag in een loods bij een woning aan Nijtap in Drachten ingebroken. Men forceerde een slot van een roldeur. Vervolgens namen de daders een aanhangwagen, zitmaaier, duwmaaier, aggregaat en diverse kabels weg. De politie stelt een onderzoek in. Een 55-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Zeven bekeuringen bij bromfietscontrole
DRACHTEN – De politie heeft woensdagochtend tijdens een bromfietscontrole op de Zuiderdwarsvaart zes bekeuringen uitgedeeld. De politie controleerde in anderhalf uur tijd twintig bromfietsers. Het vermogen van zes bromfietsers bleek te hoog te zijn. Eén bromfietser kreeg een bon, omdat hij zijn kentekenbewijs niet kon tonen. Eén bestuurder had vlak voor de controle de ontsteking van zijn tweewieler eruit getrokken. De knaap had de pech dat een agent dit had gezien. Hij overhandigde een apparaatje, waardoor alsnog een goede meting kon worden gehouden. De brommer bleek inderdaad te zijn opgevoerd. Hij kreeg een bekeuring voor het feit dat zijn brommer een te hoog vermogen had.

Revolver gevonden in struiken
WOLVEGA – De politie heeft woensdagochtend in de struiken nabij de Wilhelminastraat een revolver gevonden. De revolver is vermoedelijk een gas/alarmpistool, maar wel één die voor afdreigen geschikt is. Het wapen werd dan ook in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van het wapen.

Getuigen van doorrijden na aanrijding onderzocht
DROGEHAM – Een 16-jarig meisje uit Twijzel is woensdagochtend op de Tilsterwei gewond geraakt bij een verkeersongeval. Het meisje reed op haar bromfiets, terwijl al een tijdje een personenauto vlak achter haar reed. Bij een knik in de weg haalde de bestuurder van de auto haar in. Hierbij werd de 16-jarige volgens eigen zeggen afgesneden. Zij belandde met haar bromfiets in de berm, waarna haar achterwiel weggleed. Het slachtoffer kwam hard op het wegdek terecht. Na een bezoekje aan de huisarts bleek dat zij letsel aan schouders en nek had. De politie zoekt getuigen van het ongeval. Mensen kunnen contact opnemen met politie Fryslân door te bellen met het landelijke telefoonnummer 0900-8844. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in.

Grote hennepkwekerij ontdekt in boerderij
FEANWALDEN – De politie heeft woensdagochtend in een boerderij aan de Kukhernerwei een grote hennepkwekerij ontdekt. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na anonieme tips. Woensdagochtend werd besloten om de boerderij binnen te vallen. Een 39-jarige inwoner van Gorredijk en een 35-jarige man zonder vaste woon- of verplaats werden direct aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Na een zoektocht in de boerderij ontdekten de agenten een grote kwekerij met maar liefst 3000 hennepplanten, de grootste kwekerij die dit jaar in Fryslân werd ontmanteld. De hennep en bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen. Van de 39-jarige inwoner van Gorredijk werden eveneens een Mercedes Vito, een Mercedes ML en een zitmaaier in beslag genomen. Dit omdat het vermoeden bestaat de deze voertuigen met het geld van de hennepopbrengst zijn betaald.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Winkeldief aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft na een zoektocht in het centrum een 23-jarige inwoner van Heerenveen kunnen aanhouden op verdenking van winkeldiefstal. Surveillerende agenten kregen woensdagmiddag een melding dat een man een diefstal had gepleegd bij een winkel aan het Molenplein. Aan diverse agenten werd het signalement doorgegeven. Er volgde een zoekactie in het centrum en uiteindelijk kon de man op de Badweg worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor bekende de man de winkeldiefstal. Tevens gaf hij aan dat hij vorige week ook twee keer een winkeldiefstal had gepleegd. Na het verhoor werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mocht hij bureau weer verlaten.

Drie Litouwers aangehouden na grote zoekactie
KOOTSTERTILLE – De politie heeft woensdagmiddag na een grote zoekactie drie Litouwers van 17,18 en 28 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. De auto van de mannen was eerder deze week in Heerenveen gestolen. En in de auto lagen diverse goederen, waaronder scheermesjes en cosmetica, die gestolen waren. De drie Litouwers zitten nog vast.

Grote zoekactie
Surveillerende agenten kregen een melding dat de drie zich verdacht ophielden in een supermarkt aan de Alde Dyk in Kootstertille. In de auto van de mannen zou een grote hoeveelheid scheermesjes liggen. Toen de agenten arriveerden was het trio net het dorp ingegaan. Na enige tijd zagen de agenten één van de mannen lopen op de Aldy Dyk. Bij het zien van de agenten ging hij er gelijk vandoor en vluchtte een terrein van een bedrijf op. Direct werd een uitgebreide zoekactie opgezet met diverse politie-eenheden. Door attente burgers kregen de agenten informatie waar de andere twee mannen zich schuil zouden houden. De twee werden gespot door de agenten in een weiland buiten het dorp. Ondanks aanroepen gingen de mannen er vandoor. Via een manege werd De Koaten overgestoken en werden de twee personen uit het zicht verloren. Ondertussen was de omgeving afgezet en kwam een hondengeleider ter plaatse. Door hem werd een zoekactie gehouden met zijn politiehond in het maïsveld gelegen tussen De Koaten en de Tillewei – Opperkoatsterwei. Dit had als resultaat dat twee Litouwers konden worden aangehouden. De hondengeleider liep daarbij wel een nat pak op, dit omdat hij een sloot moest oversteken. Niet veel later kon ook de derde Litouwer worden aangehouden. Hij werd ontdekt in een weiland nabij het bedrijf waar hij eerder die middag was gesignaleerd. De drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Gestolen auto
De auto van de Litouwers stond nog steeds voor de supermarkt aan de Alde Dyk. Na onderzoek bleek dat de auto eerder deze week vanaf een parkeerplaats aan de Citroenvlinderstraat in Heerenveen was gestolen. De drie Litouwers hadden de Nederlandse kentekenplaten van de auto gehaald. Op de auto zaten nu Litouwse kentekenplaten. De auto werd in beslag genomen. Ook de goederen die in de auto lagen, waaronder cosmetica en scheermesjes, werden in beslag genomen.

Vrouw licht gewond bij eenzijdig ongeval
HARLINGEN – Een 32-jarige vrouw uit Harlingen is woensdagmiddag op de Caspar di Roblesstraat licht gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval. De vrouw was met haar rechtervoorwiel van de weg geraakt. De Harlingse wilde corrigeren, maar deed dit te fors. De vrouw raakte met haar auto in een slip en zij schoof vervolgens van de weg. De wagen belandde op de kop in de sloot. De 32-jarige wist op eigen kracht uit haar auto te komen. Zij werd door ambulancepersoneel na medische behandeling naar huis gebracht. De vrouw raakte licht gewond aan haar hand. Haar auto raakte zwaar beschadigd. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Snelle automobilist moet rijbewijs inleveren
STIENS – De politie heeft woensdagavond op de Stienzer Hegedyk een 23-jarige man uit Stiens bekeurd. De automobilist werd geklokt op een snelheid van 135 km/uur, terwijl op deze weg een snelheidslimiet geldt van 80 km/uur. Door de overschrijding van de maximumsnelheid met 55 km/uur moest de man zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Verdachte man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagnacht op de Marsweg een 32-jarige man uit Twijzel aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man lopen op het industrieterrein ‘De Hemrik’. Op de Marsweg zagen de dienders de man hard wegsprinten. Zij konden de 32-jarige achter een loods opsporen. De agenten troffen bij de man twee kleine breekwerktuigen en een knipmes aan. De Twijzeler kon zich bij zijn aanhouding niet legitimeren. Hij kreeg uiteindelijk een bekeuring voor het niet tonen van een identificatiebewijs. Op het terrein werden geen sporen van een inbraak of vernielingen aangetroffen. De man mocht hierna het politiebureau verlaten.

112Fryslan