Politieberichten van woensdag 3 maart 07.00 uur tot donderdag 4 maart 07.00 uur.

Dokkum: politie houdt drie verdachten voor greep uit kassa
De politie heeft dinsdagmiddag een 22 en 25-jarige inwoner van Eindhoven en een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal met geweld en winkeldiefstal. Twee mannen hielden zich al een tijdje verdacht op in een winkel in de Grote Breedstraat. Op een gegeven moment greep één van de mannen in kassa en probeerde met het geld weg te komen. Het winkelpersoneel greep direct in en vatte het duo in hun kraag en belden direct via 1-1-2 de politie. Omdat de politie het vermoeden had dat er nog een derde persoon bij de diefstal betrokken was, ging men op onderzoek uit. In de nabije omgeving troffen de agenten een auto aan met daarin een derde verdachte. Het was de agenten bekend dat de mannen zich eerder schuldig hadden gemaakt aan winkeldiefstal elders in de provincie. De mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. In de auto troffen de agenten nog een plastic zak met daarin gestolen goederen en een geprepareerde tas aan. De auto werd voor technisch onderzoek in beslag genomen. Iedere burger mag in geval ontdekking op heterdaad een verdachte aanhouden.

Sneek: politie zoekt inbrekerswerktuig
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Emmastraat vier mannen, een 15, 29, en 38-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van het openbreken van een kaartautomaat. De inbraak vond plaats bij een kaartautomaat van het treinstation aan de Zuidwesthoekweg in IJlst. Tijdens de melding van de inbraak reed een agent in de buurt van IJlst en zag een auto uit de buurt van de plaats delict komen rijden. Hij aarzelde geen moment en reed achter de auto aan. In de Emmastraat stopte de auto en sprong één van de mannen uit de auto en ging er rennend vandoor. De andere drie mannen, die in de auto bleven zitten, werden direct aangehouden op verdenking van diefstal. Een zoektocht in de buurt naar de vierde verdachte leverde in eerste instantie niets op, maar na enige tijd kon de hij toch in de omgeving aangehouden worden. De politie is nog opzoek naar gereedschap welke mogelijk bij de inbraak werd gebruikt. Het is mogelijk dat de man, die uit de auto is gevlucht, dit in de omgeving van de Emmastraat ergens heeft achtergelaten of heeft verstopt. Mocht u in de omgeving van de Emmastraat inbrekerswerktuig aantreffen dan verzoeken wij u te bellen met de politie via 0900-8844. Het verzoek is dan om deze gereedschappen niet aan te raken.

Fryslân: politie ontmantelt opnieuw hennepkwekerijen
De politie heeft wederom op verschillende plaatsen in Fryslân hennepkwekerijen ontmanteld. In Heerenveen werd op de eerste etage van een woning aan de Bolster een hennepkwekerij met 48 planten aangetroffen. De bewoonster, een 30-jarige inwoonster van Heerenveen, werd in de woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. In Leeuwarden werd in een woning in de Paulus Akkermanswei een kleine hennepkwekerij aangetroffen met 50 planten. De stroom werd hier illegaal afgenomen. In de woning werd een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden Hij is overgebracht naar politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. In een woning in de Gealanden werd een hennepkwekerij in een woning met 301 planten aangetroffen. Hier werd een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. In Beetgumermolen werd in een woning aan It String eveneens een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten liepen tijdens een surveillance door de betreffende straat en roken een sterke hennepgeur. De geur kwam uit de woning van een 30-jarige man. De agenten belden bij hem aan en gingen vervolgens met de man in gesprek. Hij gaf al snel toe dat er een hennepkwekerij op twee slaapkamers aanwezig was. De stroom werd ook hier illegaal afgetapt. Tegen de 30-jarige man werd proces-verbaal opgemaakt. De apparatuur en de planten van de vier kwekerijen werden in beslag genomen en vernietigd. In alle gevallen kwam de informatie binnen via anonieme meldingen en door eigen bevindingen van agenten. Doordat henneptelers onverantwoord met elektriciteit om gaan, ontstaan er vaak brandgevaarlijke situaties. Bij het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij, verzoeken wij u met de politie te bellen via 0900-8844. Wanneer anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: brand in slaapkamer
De politie heeft onderzoek gedaan naar een woningbrand in de Beukenstraat die woensdagmorgen plaatsvond. De brand ontstond in een slaapkamer van één van de kinderen. Die speelden met vuur en spel liep uit de hand. De kinderen waarschuwden direct hun moeder, en via 1-1-2 werd de brandweer en politie gebeld. De moeder en kinderen konden de woning tijdig verlaten. De brandweer had de brand snel onder controle. De slaapkamer liep rook- en water schade op. Omdat de kinderen mogelijk rook hadden ingeademd, werd de ambulance gewaarschuwd. Na onderzoek bleek er niets met de kinderen aan de hand te zijn.

Drachten: man aangehouden voor vernieling
De politie heeft woensdagavond een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling van een raam van een winkel aan de Zuidkade. De man was samen met zijn vrienden vervelend in de winkel geweest en waren door de eigenaar uit zijn zaak verwijderd. Getuigen hadden gezien dat de man op een fiets terugkwam naar het bedrijf waarna hij met een stoeptegel het raam van het bedrijf vernielde. Na onderzoek kwam men de verdachte op het spoor waarna de agenten hem in zijn woning konden aanhouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. Een 41-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt twee winkeldieven aan
De politie heeft woensdagmiddag een 25- en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal bij een winkel aan De centrale. Op camerabeelden werd waar genomen dat de één van de twee mannen een mobiele telefoon uit een doosje haalde en deze in zijn zak stopte terwijl de andere man op de uitkijk stond. Toen men probeerde de winkel te verlaten is men door het personeel aangehouden. De beide verdachten werden aan de politie overgedragen waarna zij werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Een 50-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Appelscha: man onder invloed veroorzaakte aanrijding
De politie heeft woensdagavond een 56-jarige automobilist uit Oosterwolde op de Oude Willem aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en voor het veroorzaken van een eenzijdige aanrijding. De agenten kregen een melding dat de man met zijn auto in de sloot was gereden. Ter plaatse troffen de agenten de beschonken bestuurder aan. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 895 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook bleek hij nog een boete open te hebben staan.

Drachten: onverzekerde bestuurder veroorzaakt aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagmiddag een verkeersongeval met letsel op de Zuidkade afgehandeld, waarbij een 16-jarige inwoonster van Drachten aan haar schouder gewond raakte. Een 28-jarige automobilist uit Drachten reed, zonder uit te kijken, uit een parkeervak. Op dat moment passeerde net de 16-jarige op haar scooter. Een aanrijding was dan ook het gevolg. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat de auto van de 28-jarige Drachtster niet verzekerd was.

Munein: crossmotors en quad in beslag genomen
De politie heeft twee crossmotoren en een quad in beslag genomen. Op zaterdag 23 januari kwamen de eerste klachten van bewoners van het dorp bij de politie binnen. Op de Mounewei zou een quad voor gevaarlijke situaties zorgen en er zou schade zijn aan een plantsoen. De agenten kwamen er achter dat een 23-jarige inwoner van Munein en 18-jarige inwoner van Amsterdam op de quad hadden gereden. Het voertuig was niet voorzien van een kentekenplaat. Met twee mannen werd afgesproken dat er niet meer op de quad zou worden gereden en dat eventuele schade aan het plantsoen zou worden vergoed. Op zaterdag 20 februari kwamen er wederom klachten van dorpsbewoners bij de politie binnen over crossende motoren en quads. De agenten gingen hierop direct naar de woning van de 23-jarige man. Achter de woning en in de werden een crossmotor en een quad aangetroffen met warme motor. De voertuigen waren niet voorzien van kentekenplaten en ook niet verzekerd. Omdat de agenten de mannen duidelijk hadden gewaarschuwd, werd nu besloten om de crossmotor en de quad in beslag te nemen. Tevens werd tegen twee 17-jarige Amsterdammers proces-verbaal opgemaakt voor het onverzekerd rond rijden. De twee verklaarden tegenover de agenten dat ze op de voertuigen hadden gereden. Op vrijdag 26 februari was het wederom raak. Meerdere bewoners klaagden over een crossmotor. De bewoners maakten zich zorgen over de veiligheid van de spelende kinderen. De agenten gingen direct naar de woning van de 23-jarige man. De crossmotor werd in beslag genomen en er werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder verzekering. De agenten stellen een nader onderzoek in omdat één van de motoren mogelijk van diefstal afkomstig is.

Heerenveen: 31 bekeuringen bij verkeerscontrole
De politie heeft woensdagavond op meerdere plaatsen in Heerenveen het verkeer gecontroleerd, waarbij 31 bekeuringen werden uitgeschreven. Een 23-jarige automobilist uit Sneek kreeg op de Koornbeursweg een stopteken omdat hij geen gordel droeg en omdat op de passagiersstoel twee personen zaten. Na controle van de bestelauto bleken er achterin ook nog twee mensen te zitten. De twee zaten half onder een fiets. Daarnaast wilden de achterdeuren niet open. De twee zaten dus opgesloten. Tegen de 23-jarige bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt voor het niet dragen van de autogordel en het veroorzaken van gevaar. Ook de twee passagiers die voorin zaten kregen een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel. De twee die achterin zaten kregen een bekeuring voor het veroorzaken van gevaar (artikel 5 van de Wegenverkeerswet). Later die avond werd nog één van de inzittenden op de bon geslingerd omdat hij tegen een muur van een bankgebouw stond te plassen. Diezelfde avond werden ook nog 22 fietsers bekeurd voor het fietsen zonder verlichting. Een bromfietser kreeg een bekeuring omdat hij geen helm droeg. Tenslotte werden er nog vijf automobilisten bekeurd, twee voor het parkeren op een invalidenplaats, één voor het pakerken op het trottoir, één voor het mobiel bellen tijdens autorijden en één voor het negeren van het eenrichtingsverkeer.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan