Politieberichten van woensdag 3 februari 07.00 uur en donderdag 4 februari 07.00 uur.

Leeuwarden: drie hennepkwekerijen opgerold
De politie en medewerkers van een energiebedrijf hebben woensdag op diverse plaatsen in Leeuwarden hennepkwekerijen ontmanteld. De agenten kwamen de hennepkwekerijen op het spoor door eigen waarnemingen met onder andere de “cannasniffer”. Dit is een apparaat dat is uitgerust met sensoren die cannabis moleculen kan waarnemen. Daarnaast kwamen diverse tips over de kwekerijen binnen bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Drie kwekerijen opgerold
Op de Apolloweg werd een kleine kwekerij met 50 planten ontmanteld. Op de zolder van een woning in de Robert Kochstraat werd een hennepkwekerij met 200 planten ontdekt. Hier werd door de het energiebedrijf vastgesteld dat de elektriciteit illegaal werd afgetapt. In een bedrijfspand aan het Noordvliet werd een hennepkwekerij aangetroffen met ruim 400 planten. Ook hier werd vastgesteld dat de elektriciteit werd afgetapt.

Berekenen winst hennepkwekerij
Met een computerprogramma werd direct na het oprollen van de kwekerij uitgerekend wat de waarde plantjes was . Maar niet alleen de waarde van de plantjes telt. Ook wordt uitgezocht hoe vaak de teler had geoogst. Dat aantal wordt vermenigvuldigd met het aantal plantjes en dat bedrag zal de teler aan justitie moeten betalen. De kwekers kunnen nog meer kosten verwachten. Behalve de politie gingen ook medewerkers van het energiebedrijf mee. Die kunnen met hetzelfde computerprogramma uitrekenen of en hoeveel stroom illegaal stroom is afgetapt. Ook voor die kosten zal de kweker alsnog moeten op draaien. En tot slot worden alle wietplanten en apparatuur door de politie in beslag genomen. In alle gevallen werden alle aantroffen planten en elektrische apparatuur in beslaggenomen. Het energiebedrijf doet aangifte van diefstal van elektriciteit.

Drachten: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan het Moleneind die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. De daders kwamen de winkel binnen door de voordeur open te breken. Vervolgens vernielde men een aantal vitrines en werd een onbekend aantal sieraden meegenomen. Een 55-jarige inwoner van Zevenhuizen deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden:12 bekeuringen bij controle fietsverlichting
De politie heeft woensdagavond op de Egantelierstraat een fietsverlichtingcontrole gehouden. Daarbij kregen 11 fietser een bekeuring voor het niet voeren van de verlichting. Een persoon kreeg proces-verbaal omdat hij één van de agenten meende te moeten beledigen omdat hij een bekeuring kreeg.

Leeuwarden: automobilist rijdt fietser opzettelijk omver
De politie stelt een onderzoek in naar een aanrijding waarbij een 23-jarige inwoner van Leeuwarden woensdagavond opzettelijk omver is gereden door een automobilist. Het slachtoffer reed op zijn fiets in de J.H. Knoopstraat en de stak vervolgens de Spoorstraat over. Van rechts naderde een auto met hoge snelheid. Het slachtoffer vond dat hij nog gemakkelijk de weg kon oversteken. Toen de fietser de Willem Lodewijkstraat in reed, kwam de automobilist al toeterend achter de fietser aan rijden. Toen de fietser achterom keek en met zijn hand een beweging maakte dat de automobilist het rustig aan moest doen, reed de bestuurder opzettelijk tegen de achterzijde van de fiets aan waarna de fietser ten val kwam. Vervolgens stopte de auto en stapte de bestuurder uit en werd het slachtoffer uitgescholden. De Leeuwarder raakte door de val licht gewond. Daarna reed de automobilist in onbekende richting weg. Getuigen die het incident zagen gebeuren noteerden het kenteken en belden direct via 1-1-2 de politie. De agenten stelden een nader onderzoek in en kwamen achter de identiteit van de bestuurder. Hij zal binnenkort als verdachte worden gehoord. Het slachtoffer deed aangifte.

Drachten: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
De politie heeft woensdagavond op de Zuidkade een 38-jarige inwoner aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de automobilist met hoge snelheid door het centrum van Drachten rijden. Nadat zij de bestuurder een stopteken hadden gegeven en hem vervolgens aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 710 ug/l blies. Naast een proces-verbaal kreeg hij een rijverbod van 10 uur en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: politie houdt inbreker aan
De politie heeft woensdagavond een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning in de Robinsonstraat. Een getuige zag een onbekende man met twee tassen uit een woning vandaan komen en vervolgens in zijn auto stapte en in onbekende richting weg rijden. Omdat de getuigen wisten dat de bewoner enige tijd geleden was overleden en verder niemand meer in de woning woonde, vertrouwde men de situatie niet en belde via 1-1-2 de politie. Na onderzoek bleek dat een deur te zijn opgebroken en dat er diverse goederen zoals een televisie, een computer, een radio cd-speler en camera’s uit de woning waren weggenomen. Doordat de getuige het kenteken van de auto en een goed signalement door had geven, kon de verdachte even later in zijn woning worden aangehouden. In de auto van de verdachte troffen de agenten de gestolen goederen aan. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Leeuwarden: politie waarschuwt opnieuw voor babbeltruc
De politie waarschuwt opnieuw alert te zijn voor dames die door middel van een babbeltruc de woningen van oudere mensen proberen binnen te komen. Woensdagmiddag vonden op het Raaigras en de Uiterdijksterweg twee incidenten plaats waarbij dames met een getinte huiskleur bij oudere mensen aanbelden. Zij deden zich voor als zijnde medewerkers van een zorgverzekeraar en wilden vragen stellen over dit onderwerp. In beide gevallen die in Leeuwarden plaatsvonden, waren de bewoners alert en konden erger voorkomen door de dames niet binnen te laten of hen de deur te wijzen omdat men de situatie niet vertrouwde. Het advies van de politie is dan ook om niemand binnen te laten die u niet kent. Wanneer er personen bij uw deur aanbellen met een soortgelijk verhaal, vraag hen later terug te komen. Ondertussen controleert u het verhaal door met de betreffende instelling te bellen of met de politie via 1-1-2.

112Fryslan