Politieberichten van donderdag 31 mei

Drie auto’s gestolen bij inbraak in autobedrijf

SURHUISTERVEEN- De politie onderzoekt een inbraak in een garagebedrijf aan de Zoom. Bij de inbraak werden drie snelle auto’s buit gemaakt. In de nacht van dinsdag op woensdag tussen 23.00 uur en 07.00 uur werd een hek bij het bedrijf geforceerd en vervolgens werd een deur open gebroken. Eenmaal binnen werden drie auto’s uit de showroom gestolen. Voordat men deze auto’s mee kon nemen zijn eerst een aantal andere auto’s verreden. De eigenaar van het garagebedrijf heeft aangifte gedaan. De politie vraagt u uit te kijken naar:

– een blauwe Audi S4 sport met kenteken 85-NN-HG
– een zwarte BMW 3-serie Touring met kenteken 36-ZK-PV
– een zilver grijze Subaru Plus 2.0 AWD WRX met kenteken 41-NK-KR

Ziet u één van de drie auto’s rijden? Bel dan direct via 1-1-2 de politie. Heeft u de auto’s de afgelopen uren ergens zien rijden of staan? Bel dan de politie via 0900-8844. In alle drie auto’s zat niet al te veel benzine. Het vermoeden bestaat dan ook dat ergens in Fryslân is getankt. Mogelijk dat u daar één van de auto’s heeft gezien.

Vrouw gewond bij aanrijding

HARLINGEN- De politie heeft woensdagmorgen een aanrijding met letsel op de Joost van den Vondelstraat afgehandeld. Daarbij kwam een 14-jarige fietsster uit Halirngen tijdens het links afslaan in botsing met een auto die bestuurd werd door een 35-jarige automobilist uit Harlingen. Het meisje werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

Diefstal plasma televisies

BUITENPOST- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een horecabedrijf aan de Voorstraat. De inbraak vond plaats in de nacht van dinsdag op woensdag toen de dader(s) een deur forceerde (n) en de televisies meenamen. Een 37-jarige inwoner van Domburg deed aangifte.

25 brom-/snorfietsen gecontroleerd

DRACHTEN – De politie heeft woensdagochtend op de Noorderdwarsvaart een bromfietscontrole gehouden met behulp van de rollentestbank waarbij 25 brom-/snorfietsen werden gecontroleerd. In totaal kregen twee snorfietsbestuurders en zes bromfietsbestuurders een bekeuring voor het overschrijden van de constructiesnelheid. Daarbij werd één kentekenbewijs ingevorderd.

Politie waarschuwt opnieuw voor phishing

FRYSLAN-De politie waarschuwt oplettend te zijn voor phishing. Phishing is een vorm van digitaal oplichten, onder andere door het sturen van foutieve links of e-mails. Meestal wordt hierbij op slinkse wijze naar inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens gevraagd.

Dit overkwam een 69-jarige inwoonster van de gemeente Súdwest-Fryslân. Zij werd gebeld door een zogenaamde medewerkster van de bank. Er waren volgens de beller problemen met de beveiliging van internetbankieren en daarom moest de 69-jarige vrouw haar inloggegevens geven. Zij gaf deze waarna er een spoedboeking volgde van 70.000 euro die net op tijd door oplettendheid van de bank kon worden tegen gehouden.

Een 34-jarige inwoner uit dezelfde gemeente had minder geluk. Van zijn bankrekening werd 1170 euro afgehaald doordat hij problemen had met het inloggen op een nepwebsite van de bank. De politie adviseert u bij twijfel niet in te loggen. Momenteel waarschuwen de meeste banken hun klanten voor het fenomeen phishing. Voor vragen over phising kunt u bellen met uw bank.

Rijbewijs ingevorderd na ongeval

DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 23-jarige automobiliste uit Boelenslaan ingevorderd na een eenzijdig ongeval. Op het Van Knobelsdorffplein raakte de vrouw door onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt. Via een groenstrook kwam de automobiliste met haar auto tot stilstand tegen een aantal fietsenrekken. Daardoor raakten maar liefst 50 fietsen beschadigd. De vrouw ondernam ook nog een poging om de plaats van het ongeval te verlaten. Ze slaagde hier echter niet in. Agenten besloten het rijbewijs van de 23-jarige in te vorderen. Het is nu aan het CBR om te beoordelen of deze vrouw geschikt is om een auto te besturen.

Jongen aangehouden met vuurwerkbom

DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag op deHooiweg een 14-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De buurtagente fietste door haar wijk en zag drie voor haar onbekende jongens lopen. Ze wilde met de drie een praatje maken, maar plotseling waren ze weg. Na een korte zoektocht zag ze drie jongens staan op een pleintje bij de Hooiweg. Eén van de jongens stak iets aan en gooide het weg. Vervolgens stapte het trio op de fiets met de bedoeling om er snel vandoor te gaan. De buurtagente was hen echter voor en sprak de drie jongens aan. De 14-jarige bekende al snel dat hij een vuurwerkbom had gemaakt en die had geprobeerd af te steken. Daarbij ging blijkbaar iets mis, wat de bom ging niet af. Het projectiel werd in beslag genomen en de 14-jarige werd overgebracht naar het politiebureau. In het bijzijn van zijn vader werd de jongen gehoord. Vervolgens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De 14-jarige mocht daarna het politiebureau weer verlaten.

Twee inbrekers aangehouden na aanrijding

TZUMMARUM – De politie heeft woensdagmiddag op deCamstrawei in Fridgum een 43-jarige inwoonster van Goutum en een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Het duo had eerder die middag geprobeerd in te breken in een woning aan de Sedyk in Tzummarrum. Ze waren daarbij betrapt en met auto sloegen ze op de vlucht. Een deel van het kenteken en het type auto werd via 1-1-2 aan de politie doorgegeven. Niet veel later volgde via 1-1-2 een melding van een aanrijding op de Camstrawei in Fridgum. Het bleek te gaan om de auto die net daarvoor was gezien bij de inbraakpoging op de Sedyk. Omstanders hadden zich inmiddels ontfermd over de twee inzittenden. Het duo werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werden de twee aangehouden op verdenking van een woninginbraak. De auto van het stel werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. Het woninginbrakenteam doet nader onderzoek.

Rijbewijs ingevorderd

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. Surveillerende agenten kregen een melding dat de bestuurder van een solo-ambulance op de Harlingerstraatweg bij een auto stond waarvan de bestuurder nog al agressief was. Toen de agenten arriveerden zagen ze de 44-jarige man achter het stuur zitten. Ze hadden het vermoeden dat hij zwaar onder invloed van drugs verkeerde. Op vragen van agenten reageerde de man niet of nauwelijks. Uiteindelijk werd hij aangehouden voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd bij hem een bloedproef afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd vanwege het rijden onder invloed. Tijdens het verhoorde verklaarde de man GHB en softdrugs te hebben gebruikt. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto in beslag genomen

SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag de auto van een 27-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. De man werd voor de derde keer betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs. Op de Lemmerweg kreeg hij een stopteken. Vervolgens werd zijn auto in beslag genomen. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekerij ontdekt

MIDLUM – De politie heeft woensdagmiddag in een woning aan de Julianelaan een hennepkwekerij aangetroffen. Tijdens de actie werd in de woning een 61-jarige man uit China aangehouden. Hij bleek illegaal in Nederland te verblijven. Agenten hadden informatie gekregen dat in de woning een hennepkwekerij zou zitten. Reden om een inval te doen. Tijdens de actie vonden de agenten een kwekerij met ruim 360 gerooide planten. De toppen uit deze planten lagen nog te drogen. En de stekjes voor een nieuwe oogst stonden al klaar. Alle toppen, stekjes en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. Dit zorgde voor een gevaarlijk situatie.

Twee fietsendieven aangehouden

LEMMER – De politie heeft woensdagmiddag twee mannen van 26 en 31 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal of heling. Eerder die middag was bij een winkel aan de Vuurtorenweg een fiets gestolen. Getuigen hadden dit gezien en ook bewakingscamera had de diefstal vastgelegd. Later die middag zagen surveillerende agenten de twee mannen in de Flevostraat lopen. Het signalement van het duo kwam sterk overeen met dat op de bewakingsbeelden. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de 31-jarige man nog DNA moest afstaan en een celstraf van 112 dagen had openstaan. In de Parkstraat werd de gestolen fiets gevonden. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Auto over de kop

DONIAGA – De politie heeft woensdag aan het einde van de middag een eenzijdig ongeval afgehandeld op de A6 nabij Doniaga, waarbij een 25-jarige automobiliste uit Workum gewond raakte. Tijdens een inhaalmanoeuvre verloor de vrouw de macht over het stuur, vermoedelijk omdat ze iets wilde pakken. Met haar auto raakte ze vervolgens de vangrail en sloeg daarna over de kop. Agenten en het personeel van een ambulance haalden het slachtoffer uit haar beschadigde auto. Vervolgens werd ze per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Jongen aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond op De Kei een 17-jarige inwoner van Maastricht aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongen had eerder die avond een 19-jarige inwoner van Damwâld geslagen. Dit na een ruzie over de afhandeling van schade aan een scooter. Op aanwijzing van het slachtoffer en een getuige werd de 17-jarige aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drie burgernetacties na vermissingen

FRYSLAN – De politie heeft woensdagavond samen met de deelnemers van Burgernet in Wommels, Leeuwarden en Dokkum uitgekeken naar vermiste personen. In Wommels ging het om een jongetje van 10 jaar dat zonder toestemming een zorginstelling had verlaten. Dankzij de deelnemers van Burgernet werd hij gevonden. In Leeuwarden had een 16-jarig meisje eveneens een zorginstelling verlaten. Het personeel maakte zich zorgen en waarschuwde de politie. Ook hier keken de agenten samen met de deelnemers van Burgernet uit naar het vermiste meisje. Eén van de deelnemers zag haar lopen en waarschuwde de politie. Het meisje werd vervolgens weer naar de instelling gebracht. In Dokkum werd 18-jarige vrouw met een verstandelijke beperking vermist. Reden voor de Meldkamer Noord-Nederland om ook hier een burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers van Burgernet keken de agenten. Al snel kwam het bericht dat de vrouw zelfstandig de weg naar huis weer wat gevonden. Nog geen deelnemer van Burgernet? Ga naar [url]www.burgernet.nl[/url] om u aan te melden.

Auto in beslag genomen

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond op de Trekker een auto in beslag genomen. Een surveillerende motoragente zag een auto rijden zonder kentekenplaat. Wel was het voertuig voorzien van een gevarendriehoek en een bordje met daarop 25 kilometer. Reden genoeg om een nader onderzoek in te stellen. De 24-jarige bestuurder uit Oosterwolde kreeg een stopteken. De man kon op de vraag van de agente geen rijbewijs overhandigen. Ook kon de bestuurder geen kentekenbewijs van het voertuig tonen. Navraag bij de Meldkamer Noord-Nederland leerde dat bij het voertuig gewoon een kenteken hoorde. Tevens bleek dat de auto niet APK gekeurd was en ook niet was verzekerd. Omdat de 24-jarige ook niet beschikte over een rijbewijs werd besloten om het voertuig in beslag te nemen. Tegen de man werd voor alle overtredingen proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond nabij een supermarkt aan de Lieuwenburg een 42-jargie inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die avond enkele personeelsleden van de supermarkt bedreigd. Hierop werd de politie gewaarschuwd. Agenten beschikten over een goed signalement en de verdachte kon dan ook snel in de omgeving worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het personeel van de supermarkt deed aangifte.

Rijbewijzen ingevorderd

TERWISPEL – De politie heeft woensdagavond op de A7 nabij Terwispel de rijbewijzen van twee automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Een 39-jarige automobilist uit Beetsterzwaag passeerde op de A7 een snelheidscontrole met de lasergun met 180 kilometer per uur, terwijl 120 kilometer per uur is toegestaan. Ook een 41-jarige automobiliste uit Drachten passeerde de controle met de lasergun. De vrouw reed 186 kilometer per uur. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de twee bestuurders ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen ze opgemaakt.

Man aangehouden voor bedreiging

EASTERMAR – De politie heeft woensdagavond een 45-jarige inwoner van Eastermar aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die avond telefonisch contact gezocht met de Meldkamer Noord-Nederland. Tijdens het gesprek uitte hij ernstige bedreigingen en tevens gaf de man aan dat hij in het bezit zou zijn van een vuurwapen. Een Arrestatieteam hield later die avond de man in zijn woning aan. Een vuurwapen werd niet aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Maatschappelijk werk zal voor de man een passend hulptraject proberen te vinden.

Drie woninginbrekers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in een flat aan de Eikenstraat een 19-jarige inwoner van Harlingen, een 20-jarige inwoner van Franeker en een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Een getuige zag hoe drie gemaskerde mannen een voordeur van een één van de woningen in de flat probeerden te forceren. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden zagen ze op één van de galerijen drie mannen rennen. Ze probeerden naar beneden te springen, maar bij het zien van de politie deden ze dit niet. De gehele omgeving werd vervolgens afgesloten door agenten en de flat werd uitgekamd. De agenten hadden de drie snel te pakken. Het trio werd aangehouden. In het trappenhuis werden bivakmutsen, een breekijzer en schroevendraaiers gevonden. Tijdens de fouillering vonden de agenten autosleutels bij de 19-jarige Harlinger. Deze sleutels bleken bij een auto te staan die geparkeerd stond voor de flat. Toen het kenteken van deze auto bij de Meldkamer Noord-Nederland werd opgevraagd, bleek het voertuig als gestolen te boek te staan. De auto werd dan voor nader sporenonderzoek in beslag genomen. De drie inbrekers werden overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Het woninginbrakenteam doet nader onderzoek.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan