Politieberichten van donderdag 31 maart.

Auto gestolen bij bedrijfsinbraak
FRANEKER – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijfspand aan de Amperestraat. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen het forceren van een ruit.Eenmaal binnen werden onder andere een diamantzaag en trilplaat weggenomen. Ook werd een witte Ford Courier met kenteken 91-VJ-TX gestolen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 54-jarige inwoner van Franeker aangifte.

Fietsster gered door voorbijganger
SURHUISTERVEEN – Een 43-jarige inwoner van Surhuisterveen heeft woensdagochtend vermoedelijk het leven gered van een 19-jarige fietsster uit Harkema. De vrouw was met haar fiets op de Vierhuisterweg te water geraakt, dit nadat ze onwel was geworden. De 43-jarige man uit Surhuisterveen reed samen met een collega over de Vierhuisterweg en zag de vrouw in het water liggen. Hij besloot direct tot actie over te gaan en haalde haar uit het water. Nadat de man het slachtoffer had beamend, kwam ze weer bij. Hij gaf haar een warmtedeken, dit in afwachting van de hulpdiensten. De vrouw werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Fietser gewond bij aanrijding
DRACHTSTERCOMPAGNIE- De politie heeft woensdagmorgen op de splitsing van Folgersterloane/de boppeste een aanrijding tussen een fietser en een auto afgehandeld. Daarbij raakte een 16-jarige inwoner van Harkema gewond aan zijn been. Hij werd tijdens het oversteken geschept door een auto die bestuurd werd door een 18-jarige automobilist uit Boelenslaan.

Mannen aangehouden voor mishandeling
BOELENSLAAN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee Polen van 40 en een 47 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De mannen kregen met het slachtoffer (leeftijd en woonplaats nog onbekend) ruzie waarna hij door de twee mannen in elkaar werd geslagen. Het slachtoffer heeft zich onder behandeling moeten stellen van een arts. De beide verdachte werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Laptop gestolen bij inbraak
JOURE- DE politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Wietske Tademalaan. De dader kwam via een raam de woning binnen. Vervolgens nam de dader een laptop mee. Een 33-jarige inwoonster van Joure deed aangifte.

Sigaretten buit bij inbraak tankstation
HOMMERTS- De politie onderzoekt een inbraak in een tankstation aan de Hofdijk welke in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. Rond 02.30 uur ging het inbraakalarm af waarna de agenten ter plaatse gingen. Daar troffen zij een chaos aan. De dader(s) zijn het tankstation binnen gekomen door een deur te forceren. Vervolgens werd een grote hoeveelheid sigaretten weggenomen. De 53-jarige eigenaar deed aangifte.

Aangehouden voor herhaaldelijk 1-1-2 bellen
HARLINGEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 44-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van het herhaaldelijk bellen van het 1-1-2 alarmnummer. De man had ‘s nacht 26 keer naar het alarmnummer gebeld. De man is aangehouden en voor verhoor ingesloten.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
WOLVEGA- De politie heeft woensdagavond op de A32 het rijbewijs van een 38-jarige inwoner van Twijzelerheide ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid in zijn auto rijden en besloten via de lasergun zijn snelheid te controleren. Ter plaatse werd 180 kilometer meter per uur gemeten daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. De man kreeg proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
DE WESTEREEN- De politie heeft woensdagavond op de Fogelsang het rijbewijs van een 24-jarige inwoner van Twijzelerheide ingevorderd,. Agenten zagen de man in zijn auto rijden waarna zij besloten hem te controleren. Toen bleek dat hij had gedronken. De automobilist werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 545 ug/l blies (1,3 prml). Omdat de verdachte beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs in gevorderd en werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zeven uur.

Man aangehouden voor bedreiging
HEERENVEEN- De politie heeft een 34-jarige inwoner van Heerenveen op de Veluwelaan aangehouden op verdenking van bedreiging. De man bedreigde diverse inwoners van Heerenveen en de politie. De man zou volgens eigen zeggen een vuurwapen gaan gebruiken. In overleg met de officier van justitie werd besloten de man in zijn woning aan te houden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmorgen een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van geweld tegen zijn partner. Daarnaast bedreigde de man de agenten met de dood. Agenten gingen ter plaatse via een 1-1-2 melding van huiselijk geweld. Hij bleek zijn vriendin te hebben mishandeld gedroeg zich erg agressief in het bijzijn van een 3-jarige kind. De man moest, voordat hij werd aangehouden, worden gepeperd omdat hij niet mee wilde werken. De verdachte voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Man aangehouden
DAMWALD – De politie heeft woensdagochtend een 40-jarige inwoner van Damwâld aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een zedenmisdrijf. Onlangs werd bij de politie aangifte tegen de man gedaan. De strafbare feiten zouden zich vóór 2000 hebben afgespeeld. Naar aanleiding van de aangiften besloten rechercheurs een nader onderzoek in te stellen. Woensdagochtend werd de 40-jarige man aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De woning van de man werd doorzocht, waarbij onder andere een computer in beslag werd genomen.

Verkeerscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag een verkeerscontrole gehouden in en rondom de stad. Het accent daarbij lag op het dragen van de autogordel, aanhangers en snelheid. De controle werd uitgevoerd door vijf motoragent. Op de Heliconweg werden acht bekeuringen uitgeschreven voor onder andere defecte verlichting van aanhangers, kentekenplaten niet zichtbaar van aanhanger, het niet dragen van de gordel, het niet handsfree bellen en het rijden zonder rijbewijs E. Vervolgens werd een snelheidscontrole met de lasergun gehouden op de Harlingerstraatweg. Hier werden elf automobilisten bekeurd omdat ze sneller reden dan de toegestane 100 kilometer per uur. Alle overtreders reden sneller dan 134 kilometer per uur. Ook op de A32 werd nog een bestuurder bekeurd vanwege overtreding van de maximum snelheid. De bestuurder reed met een gemiddelde van 160 kilometer per uur, terwijl 120 is toegestaan. In totaal werden door de vijf motoragenten 20 bekeuringen uitgeschreven.

Rijbewijs kwijt na snelheidovertreding
GOINGARYP- De politie heeft woensdagavond het rijbewijs van een 42-jarige inwoner van Maarssen ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid over de Kleasterwei rijden en constateerden een snelheid van 149 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De man moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht niet verder rijden.

Drie aanhoudingen bij actie tegen hennepkwekerijen
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag twee inwoners van Leeuwarden van 32 en 39 jaar en een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Agenten waren bezig met een onderzoek naar hennepkwekerijen in de stad. Woensdag werd besloten om bij drie panden in de stad een inval te doen. In een woning aan het Noordvliet vonden de agenten een kleine droogruimte voor hennep. In de ruimte hadden ook aantal hennepplanten gestaan. De 30-jarige bewoonster werd aangehouden. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en vervolgens mocht ze het bureau weer verlaten. Diezelfde dag werd ook een inval gedaan in een woning aan de Veestraat. De agenten vonden een hennepkwekerij in de woning, maar er was onlangs geoogst. Tijdens de actie werd de 32-jarige bewoner aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tenslotte vonden de agenten in een garagebox aan de Haydnstraat een hennepkwekerij met 57 planten. Vanuit de garagebox liep een stroomkabel naar een nabij gelegen woning. De 39-jarige bewoner werd aangehouden. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Ook hij mocht het bureau vervolgens weer verlaten. Alle apparatuur en planten van de drie de kwekerijen werden in beslag genomen en vernietigd.

Inzet nieuwe media bij onderzoek overval Juwelier
Leeuwarden – De politie zet nieuwe media in om het onderzoek naar de overval op juwelier Kramer aan de Nieuwestad een extra impuls te geven.

Overval
Dinsdag 15 maart rond 10.30 uur werd de juwelier door twee gewapende en gemaskerde mannen overvallen. Terwijl één van de overvallers de juwelier met het vuurwapen bedreigde sloeg de tweede overvaller met een hamer de vitrines kapot en haalde hier kostbare sieraden uit. De overvallers vluchtten na de diefstal weg op een scooter.

Getuige
Een attente getuige filmde met zijn mobiele telefoon de overval waarop te zien was dat de juwelier het duo tegen probeerde te houden. Hij werd achter de scooter meegesleurd en met het vuurwapen op zijn hoofd geslagen. Hij bleef gewond op straat liggen. Ook een omstander, die de juwelier wilde helpen, werd geslagen.

Nieuwe informatie
Onlangs heeft een getuige nieuw beeldmateriaal aan de politie afgestaan. Ook hij had de overval gefilmd, maar dan vanuit een andere invalshoek.

Osporingsfilm
De politie heeft deze twee filmpjes gebruikt en in een opsporingsfilmpje verwerkt. In het filmpje wordt de route getoond die door de daders gereden is. Ook is te zien waar de scooter door hen is achtergelaten. De scooter is waarschijnlijk gestolen want de serienummers waren uit het motorblok en frame geslepen.

Dadergezocht.nl
Op de Friese opsporingssite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] is het onderzoek beschreven en voorzien van foto’s. Daarnaast wordt op het [url=http://www.youtube.com/politiefryslan]YouTube-kanaal[/url] van de politie Fryslân het opsporingsfilmpje geplaatst.

Inzet nieuwe media
De politie hoopt met de inzet van nieuwe media nog meer jongeren te bereiken en zo informatie over de overvallers en hun scooter te krijgen. Het onderzoeksteam heeft inmiddels een goed beeld van wat er dinsdag 15 maart is gebeurd. Toch heeft het team nog wel een aantal belangrijke vragen. Deze vragen zijn in het Youtube-filmpje verwerkt.

112Fryslan