Politieberichten van woensdag 30 december 07.00 uur t/m donderdag 31 december 11.00 uur

Drachten/Terwispel: politie houdt drie drugsdealers aan
De politie heeft na een uitgebreid onderzoek twee inwoners van Drachten van 32 en 43 jaar en een inwoner van Terwispel van 35 jaar aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Na overlastmeldingen en anonieme tips werd besloten om een inval te doen in drie woningen. Tijdens de zoekingen in de woningen werden grote handelsvoorraden harddrugs, voornamelijk speed, aangetroffen. In de woning van de 32-jarige Drachtster vonden de agenten ook nog een partij illegaal vuurwerk. Zijn 43-jarige plaatsgenoot bleek 70 xtc-pillen in zijn huis te hebben liggen. De harddrugs en het vuurwerk werden in beslag genomen. Alle drie verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Na verhoor werd er tegen de 32-jarige Drachtster proces-verbaal opgemaakt. Hij is inmiddels weer in vrijheid gesteld. De andere twee verdachten zijn op vordering van de officier van justitie door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Balk: vernielers aangehouden na voetsporen in de sneeuw
De politie heeft woensdag twee mannen van 20 en 22 jaar, beide uit Balk aangehouden op verdenking van vernieling. In de vroege woensdagochtend werd een raam vernield van een basisschool aan de Bogermanstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, waren nog twee verse schoensporen in de sneeuw te zien. Deze voetsporen werden enkele honderden meters lang gevolgd. De politie kwam vervolgens uit bij de adressen van de mogelijke verdachten. In de loop van de ochtend heeft de politie de twee in hun woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij woensdagmiddag zijn verhoord. Daarna zijn zij heengezonden. Er moet nog aangifte namens de school worden gedaan.

Leeuwarden/Boazum: politie neemt grote partij illegaal vuurwerk in beslag
De politie heeft woensdagavond op twee locaties in Leeuwarden en op één locatie in Boazum grote partijen vuurwerk in beslag genomen. Tijdens de actie van het Regionaal Milieuteam werden drie verdachten aangehouden op verdenking van het handelen in vuurwerk. De acht agenten kwamen het vuurwerk op het spoor na anonieme tips. In een garage bij een woning in de wijk Nijlân vonden de agenten ruim 300 kilo vuurwerk, grotendeels illegaal zwaar vuurwerk. Ook in de bestelbus die bij de woning stond, werd vuurwerk gevonden. Het vuurwerk en de bestelbus werden inbeslaggenomen. Een 47-jarige inwoner van Leeuwarden werd hier aangehouden. Op hetzelfde moment vielen de agenten een garage binnen op de Bleeklaan. Daar werd ruim 200 kilo vuurwerk aangetroffen. Hier ging het deels om legaal en illegaal vuurwerk. Daarnaast vonden de agenten een partij merkkleding, vermoedelijk nagemaakt. Het vuurwerk en de kleding werd inbeslaggenomen. Bij deze actie werden een 39-jarige inwoner van Sneek en een 50-jarige inwoner van Stiens aangehouden. Diezelfde avond gingen de agenten ook nog naar Boazum. In een loods aan De Trochsnijing vonden de agenten 850 kilo legaal vuurwerk. Dit vuurwerk werd eveneens inbeslaggenomen omdat het niet op de juiste manier was opgeslagen. Hier werd niemand aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar van het vuurwerk.

Drachten: drie gewonden bij aanrijding op A7
De politie heeft woensdagavond op de A7 een verkeersongeval afgehandeld. Daarbij raakten twee personenauto’s omstreeks 18.40 uur betrokken bij een botsing. Vermoedelijk begon een 56-jarige bestuurder uit Heerenveen door nog onbekende reden te slingeren en kwam tegen de vangrail tot stilstand. Een 40-jarige automobilist uit Groningen reed daarachter en kon een aanrijding niet meer voorkomen en kwam hierna tegen de zijkant van deze auto tot stilstand. De Heerenveense bestuurder raakte ernstig gewond en werd met inwendig letsel per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Zijn 50-jarige bijrijdster en plaatsgenoot raakte ook gewond en werd vermoedelijk met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De 40-jarige bestuurder uit Groningen werd met nekletsel overgebracht naar Nije Smellinghe. De A7 is tijdens het ongeval en de nasleep daarvan enige tijd afgesloten geweest. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Goutum: aanrijding ambulance met vrachtauto’s
De politie heeft woensdagavond op de N31 (Hendrik Algraweg) nabij Goutum een verkeersongeval afgehandeld. Daarbij waren vier voertuigen waaronder één ambulance en drie vrachtauto’s, betrokken. Vermoedelijk haalde vanuit de richting Newtonweg een ambulance een vrachtwagen in. Deze ambulance werd bestuurd door een 54-jarige man uit Leeuwarden. Hij was daarbij in het gezelschap van een 49-jarige ambulanceverpleegkundige uit Stiens. Tijdens de inhaalmanoeuvre moest de vrachtwagen die werd ingehaald uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Deze kwam op de zijkant in de berm tot stilstand. De 26-jarige bestuurder uit Harlingen raakte hierbij bekneld. Vervolgens kwam een tegemoetkomende vrachtwagen in aanraking met de ambulance en reed de berm in en schaarde. Daarna kwam de ambulance frontaal tegen een andere tegemoetkomende vrachtwagen tot stilstand. De ambulancechauffeur raakte daarbij ernstig gewond en werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De ambulanceverpleegkundige raakte licht gewond en kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De beknelde vrachtwagenchauffeur kon na circa anderhalf uur uit zijn benaderde positie worden bevrijd uit zijn voertuig. Met vermoedelijk een been en een polsfractuur werd hij per ambulance overgebracht naar het MCL. In de betrokken ambulance lag geen patiënt en was enkel bemand door het personeel. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Dokkum: politie zoekt getuigen van vernieling auto
De politie onderzoekt de vernieling van een rode Peugeot, type 106 welke geparkeerd stond in een parkeergarage aan de Hantumerweg. De vernieling werd gepleegd op woensdag tussen 09.00 uur en 18.00 uur. Het voertuig stond geparkeerd op de begane grond tegenover de ingang en werd beklad met zwarte verf. De politie komt graag in contact met getuigen van deze vernieling. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. De 32-jarige eigenaresse uit Anjum deed aangifte.

Sneek: politie onderzoekt bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Oosterdijk. Tussen maandagmiddag en woensdagmiddag kwam men vermoedelijk binnen na het forceren van een deur. Er werd geld en flessen met drank weggenomen. De technische recherche stelde een onderzoek in. Een 43-jarige man uit Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt drugsdealer aan
De politie heeft woensdagmiddag op de Weaze een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat de man contact maakte met een vrouw en dat daarna een overdracht plaats vond. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat het om drugs ging, werd de 33-jarige aangehouden. Bij zijn aanhouding gooide hij bolletjes vermoedelijk cocaïne in de gracht. Tijdens de fouillering werden bij de verdachte 18 bolletjes vermoedelijk harddrugs aangetroffen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Marssum: politie treft hennepkwekerij aan in een woning
De politie heeft woensdagavond op de Uniastrjitte een 48-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Agenten kregen de melding dat er rookontwikkeling was op de zolder van een woning en stelden een onderzoek in. Samen met de brandweer werd gezocht naar een mogelijke brandhaard. Deze werd in eerste instantie niet aangetroffen, maar wel een inwerking zijnde hennepkwekerij in een slaapkamer. Daarnaast bleek dat er stroom illegaal werd afgetapt. De 160 wietplanten werden inbeslaggenomen en vernietigd. De rook bleek uiteindelijk afkomstig van een naastgelegen woning waar de zitting van een stoel smeulde, vermoedelijk door een vonk van een sigaret. De verdachte uit Leeuwarden werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Drachten: politie houdt twee jongens aan voor brandstichting
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Melkkelder een 17-jarige jongen uit Boornbergum en een 18-jarige jongen uit Beetsterzwaag aangehouden op verdenking van brandstichting. Agenten kregen de melding dat op de Tussendiepen een vaartuig in de brand stond. Nadat de brandweer de brand geblust had, bleek dat alleen het frame nog over was. In de sneeuw waren verse schoensporen te zien waarna de politie een onderzoek instelde. Op de Melkkelder troffen de agenten twee jongens aan waarvan het schoenprofiel overeenkwam met de sporen bij de boot. Hierop werd het duo aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan

})