Politieberichten van donderdag 30 september.

Vier mannen bekennen koper diefstallen
HEERENVEEN- De politie heeft met de aanhouding van vier inwoners van Leeuwarden met de leeftijd van 20, 22, 23 en 35 jaar twee koper diefstallen opgelost. Zondagmiddag werden op het Fedde Schurerplein in Heerenveen de vier aangehouden op verdenking van een inbraak in een school. Een getuige zag de mannen omstreeks 11.00 uur zich verdacht ophouden bij een school. De mannen hadden plastic zakken en een betonschaar bij zich. Een getuige belde direct via 1-1-2 de politie. Na een paar uur gepost te hebben, kwamen de mannen weer te voorschijn en stapten in de auto. Toen de mannen eenmaal in de auto waren gestapt, konden zij door de agenten worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Tijdens de verhoren bekenden de vier dat ze in het gebouw koper hadden gestolen. De buit en het door hen gebruikte gereedschap hadden ze opgeslagen in een opslagruimte in de school. De rechercheurs vonden in de ruimte een grote hoeveelheid metaal en koper. Dit werd in beslag genomen en eveneens het gereedschap. Tijdens de verhoren bekenden drie van de vier mannen ook nog een soortgelijke diefstal in een slooppand in Leeuwarden. Na de verhoren werd tegen de vier proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten de Leeuwarders het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor kweken hennep
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend in een woning boven een winkel aan de Hondecoeterstraat een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Naar aanleiding van anonieme tips besloten agenten om een nader onderzoek in de woning in te stellen. Er werd een hennepkwekerij aangetroffen met 574 planten en tevens vonden de agenten nog eens 150 hennepstekjes. Alle planten en bijbehorende apparatuur werd in beslag genomen. Ook een tv en twee spelcomputers werden in beslag genomen omdat het sterke vermoeden bestond dat die gekocht waren met de inkomsten uit de hennepteelt.Toen de agenten het pand binnen gingen hielden ze een 46-jarige Leeuwarder aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de middag mocht de man het bureau weer verlaten.

Twee mannen aangehouden tijdens landbouwcontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagochtend een 49-jarige inwoner van Finkum en een 24-jarige inwoner van Hijum aangehouden. Een motoragent zag dat een bestuurder van een tractor over de Anna Vondelingweg reed. Dit was in strijd met de daar geldende geslotenverklaring. De bestuurder kreeg dan ook stopteken. Het was de motoragent ook opgevallen dat in de aanhanger van de tractor een man zat. Tevens was de lading niet goed vast gezet. De motoragent wilde dan ook voor deze overtredingen een bekeuring uitschrijven. De 49-jarige weigerde iedere vorm van medewerking. Toen ook de 24-jarige zich met het gesprek ging bemoeien, liep het al snel uit de hand. De motoragent voelde zich zo in het nauw gedreven dat hij met spoed om assistentie van zijn collega’s verzocht. Meerdere eenheden kwamen ter plaatse. Uiteindelijk werden beide mannen aangehouden. Voor de aanhouding van de 24-jarige was zelfs pepperspray nodig. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Brugwachter aangehouden
LEEUWARDEN – Een motoragent heeft woensdagochtend een 49-jarige brugwachter uit De Westereen aangehouden op verdenking van het negeren van een bevel of vordering. De motoragent had een noodoproep gehoord van één van zijn collega’s en reed daarom met zwaailicht en sirene over de Heliconweg. De ‘Hermesbrug’ stond omhoog en de agent reed dan ook met zijn motor tot aan de slagbomen. Hij zocht vervolgens contact met de brugwachter. Ondanks diverse verzoeken weigerde de brugwachter de brug te laten zakken. Dit bevreemde de motoragent omdat er helemaal geen vaartuig te bekennen was. Ook na de uitleg van de agent dat het om een spoedgeval ging, bleef de 49-jarige man weigeren. Volgens de brugwachter had hij geen melding ontvangen dat het spoed betrof. Daarnaast wilde hij de brug nog een aantal minuten open laten staan omdat hij dit zo had afgesproken met een wegenbouwbedrijf dat bij de brug werkzaamheden verrichte. Na tien vorderingen deelde de agent de brugwachter mede dat hij werd aangehouden. De man werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal. Aan het einde van de middag mocht de man het bureau weer verlaten.

Fietsster gewond na aanrijding met vorkheftruck
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op de James Wattstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 48-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw reed met haar fiets tegen de lepels van een vorkheftruck. De bestuurder van deze vorkheftruck stond te wachten voor haaientanden. Blijkbaar was hij net iets te ver opgereden. De vrouw had de lepels vermoedelijk niet gezien en fietste er in volle vaart tegenaan. Ze kwam daarbij ten val en liep daardoor letsel op aan haar gezicht. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Hennepstruiken uit tuin gehaald
WASKEMEER – Surveillerende agenten hebben woensdagmiddag bij toeval op een erf van een woning aan de Sint Baronstraat tien grote hennepstruiken ontdekt. Bij de politie was melding binnen gekomen van geluidsoverlast door blaffende honden. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten de twee honden lopen op het betreffende erf. De eigenaar was niet aanwezig. Daarnaast zagen de agenten ook tien hennepstruiken, waarvan een aantal hoger waren dan twee meter. De hennep is in beslag genomen en vernietigd. De bewoner moet nog als verdachte worden gehoord.

Man aangehouden voor vernieling
APPELSCHA- De politie heeft woensdagmiddag om 17.00 uur op de Alle Wijtzeswei een 20-jarige inwoner van Appelscha aangehouden op verdenking van vernieling. Via de melding ging een agent ter plaatse. Daar werd hij aangesproken door omstanders die hem vertelden dat de 20-jarige verdachte net een raam van een school had vernield. Toen de agent naar de man toeliep zag hij dat een fietsenrek door het raam was gegooid en dat de verdachte bebloede handen had. Toen hij de man wilde aanhouden begon deze zich te verzetten. Tijdens de aanhouding werd de agent diverse malen tegen zijn borst en benen geslagen en geschopt. De verdachte werd vervolgens geboeid en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Man aangehouden voor winkeldiefstal
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmiddag in een supermarkt aan de Trambaan een 32-jarige man zonder vaste woon en verblijfplaats, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Het winkelpersoneel zag dat de man zijn tassen vol stopte met levensmiddelen Zij spraken hij hem daarop aan. Vervolgens ging de man ervandoor. Het personeel had een goed signalement en gaf dit door aan de politie via 1-1-2. Een agent die in de buurt van de supermarkt reed, zag op een gegeven moment de man de winkel weer binnenging. De man kon uiteindelijk daar worden aangehouden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor werd ingesloten.

Man ernstig gewond bij aanrijding
LEEUWARDEN- Bureau Verkeersongevalsanalyse van de politie Fryslân onderzoekt de aanleiding van een verkeersongeval die woensdagmiddag plaatsvond op de Oostergoweg. Tijdens de aanrijding raakte een 54-jarige inwoner van Leeuwarden ernstig gewond. De vermoedelijke toedracht van de aanrijding was, dat de man die op zijn motor de t-splitsing Hoekemastraat-Oostergoweg opreed, geen voorrang van een 26-jarige automobilist uit Franeker kreeg. De motorrijder probeerde de auto nog te ontwijken maar kwam ten val. Daarbij raakte hij ernstig gewond aan zijn hoofd en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vrouw gewond bij woningbrand
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een woningbrand aan de Canadezenlaan. Daarbij raakte een 86-jarige inwoonster van Leeuwarden licht gewond. Via een melding gingen de hulpdiensten ter plaatse omdat er mogelijk nog een vrouw in de woning zou zijn. Toen de politie als eerste bij de woning aankwam, zagen zij de vrouw in de woning liggen. Omdat de woning vol met rook stond, forceerde de agenten direct de deur waarna het ambulancepersoneel de vrouw uit de woning kon halen. Het slachtoffer werd overgebracht naar ziekenhuis en werd daar ter observatie opgenomen. De woning liep rook en waterschade op.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
MENALDUM- De politie heeft donderdagmorgen rond 06.00 uur op de Ingelumerdijk het rijbewijs van een 49-jarige inwoner van Raerd ingevorderd. Agenten controleerden de snelheid met een lasergun en meten een snelheid van 145 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Man rent weg na onder invloed alcohol rijden
LEEUWARDEN – De politie heeft donderdagmorgen rond 04.00 uur een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Op de Hoekstersingel zag een motoragent een voertuig naderen welke hij wilde controleren op het gebruik van alcohol. De auto die hem naderde reed zover door dat hij met zijn spiegel tegen de spiegel van de politiemotor raakte. De man kreeg een stopteken waarna een blaastest werd afgenomen. Hieruit bleek dat de Leeuwarder te veel had gedronken. De man moest worden overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. De Leeuwarder werkte daar niet aan mee en werd vervolgens aangehouden. Het lukte hem om er rennend vandoor te gaan en kon na een achtervolging worden aangehouden op het Eigen Brood Bovenal. Opnieuw verzette de man zich waarbij de agenten pepperspray gebruikte om hem te bedaren waarna uiteindelijk de aanhouding volgde. Op het politiebureau weigerde de Leeuwarder weigerde elke vorm van medewerking aan het ademanalyse apparaat. Zijn rijbewijs bleek al meer dan een jaar ongeldig te zijn verklaard. De 27-jarige werd ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed alcohol, het plegen van verzet en het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

Spookrijden op de A6
BOLSWARD – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een poging diefstal, die plaatsvond in de nacht van woensdag op donderdag, rond 00.30 uur op een terrein van een autogarage op het industrieterrein de Marne. Agenten kregen de melding dat een persoon zich verdacht ophield bij het garagebedrijf. Ter plaatse bleek dat de banden en velgen van twee auto’s waren weggehaald. Omdat de melder het kenteken had doorgegeven werd er in de hele regio Fryslân en aanliggende regio’s gevraagd om uit te kijken naar de betreffende auto. Doordat er twee autovelgen met banden achter de betreffende auto’s werd aangetroffen werd een zoekslag gemaakt in de omgeving. Daarbij werden de overige zes autobanden met velgen aangetroffen. In de tussentijd werd de gezochte auto gezien op de A6 door agenten van Flevoland. Toen deze agenten de auto voor controle wilde staande houden, draaide de bestuurder, een 34-jarige zonder vaste woon of verblijfplaats zijn auto en reed met hoge snelheid al spookrijdend in de richting van Fryslân. Daarbij werden snelheden boven de 180 kilometer per uur gehaald. Door het spookrijden van de 34-jarige moest een vrachtwagencombinatie een handeling verrichten om een botsing te voorkomen waardoor zijn trailer ging scharen op de weg. Uiteindelijk kon de bestuurder aan de kant worden gezet en worden aangehouden. In zijn auto werden auto-onderdelen aangetroffen van een andere auto. Er wordt een onderzoek ingesteld of de bestuurder betrokken is de poging tot diefstal in Bolsward.

Rijbewijs kwijt na forse snelheidsovertreding
HASKERDIJKEN – De politie heeft tijdens een lasercontrole op de Rijksstraatweg het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige man uit Haskerhorne. De motorrijder reed tijdens de lasercontrole 172 kilometer per uur daar waar 80 kilometer toegestaan. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Burgernetactie na vermissing
GARYP – De politie heeft samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een vermiste 53-jarige vrouw uit Garyp. De vrouw was ’s middags op de fiets naar Harkema vertrokken. Toen ze ’s avonds niet terugkeerde werd haar familie ongerust. De politie werd gebeld en de centralist van de Meldkamer Fryslân besloot een Burgernetactie te starten. Samen met 440 deelnemers van Burgernet keken de agenten uit naar de vrouw. Aan het einde van de avond kregen de agenten een telefoontje dat de vrouw weer terecht was.

112Fryslan