Fryslân, 30-07-2009 • Politieberichten van woensdag 29 juli 07.00 uur tot donderdag 30 juli 07.00 uur

Sint Annaparochie: drie verdachten bekennen brandstichtingen en vernielingen
De politie heeft met de aanhouding van drie inwoners uit Sint Annaparochie van 18, 19 en 27 jaar een aantal vernielingen, een inbraak en drie brandstichtingen opgelost. De twee verdachten van 19 en 27 jaar zitten nog in voorlopige hechtenis. De 18-jarige is onder voorwaarden in vrijheid gesteld.

Brand in sportcomplex
Op 6 juni 2009 brak er brand uit in het sportcomplex “De Waaie” aan de Statenweg in het dorp. In en om gebouw werden sporen van een mogelijke inbraak aangetroffen. Reden voor de politie om een nader onderzoek in te stellen. Er werd gesproken met getuigen en er werd technisch sporen onderzoek verricht. Dat alles leidde op 11 juni 2009 tot de aanhouding van de drie verdachten. Na verhoor bekenden de drie dat ze hadden ingebroken in het sportcomplex. Er was geëxperimenteerd met de magnetron in de keuken en er was gerookt. De drie verlieten vervolgens het complex en namen enkele gestolen goederen mee. Niet veel later brak er brand uit in de keuken. Het sportcomplex werd door de brand geheel verwoest.

Brand in vrachtauto en bestelauto
Op 8 maart 2009 werden een vrachtauto en een bestelauto in brand gestoken. De vrachtauto en de bestelauto waren eerder die nacht bij twee bedrijven in het dorp gestolen. Na verhoor bekenden de 19 en 27-jarige eveneens deze brandstichtingen. Het duo verklaarde tegenover de agenten dat ze de twee auto’s hadden gestolen. Ze hadden er mee door het dorp gereden. Tijdens de rit raakte een geparkeerde auto beschadigd. Vervolgens werden buiten het dorp de twee voertuigen in brand gestoken om zo eventuele sporen uit te wissen. De 18-jarige was niet bij deze twee branden betrokken.

Vernielingen en inbraak
De drie verdachten bekenden ook nog een aantal vernielingen tegenover de agenten. Zo werd op 22 mei 2009 een reclameauto bij het kaatsveld vernield. In de nacht van 8 maart 2009, de nacht van de brand in de twee auto’s, werd op het terrein van een bedrijf aan de Hemmemaweg in een jeugdhonk ingebroken. In die nacht werden er op het terrein ook vernielingen aangericht. Ook bekende de 19-jarige verdachte een vernieling van een ruit van een basisschool tijdens de jaarwisseling.

Strafvervolging
Na verhoor en een proces-verbaal werd de 18-jarige onder voorwaarden in vrijheid gesteld. De twee andere verdachten werden in opdracht van de officier van de justitie voor de rechter-commissaris geleidt. Die bepaalde dat de twee in voorlopige hechtenis moesten blijven.

Fryslân: politie waarschuwt voor oplichters
De politie waarschuwt voor een groepje oplichters dat momenteel actief is in onze provincie. De Engels sprekende mannen proberen met een zielig verhaal pc’s, laptops en mobiele telefoons te verkopen. In zowel Heerenveen als Sneek gingen twee mensen in zee met deze mannen. Nadat ze het zielige verhaal hadden aangehoord, gingen ze over tot de aanschaf van enkele artikelen. Eenmaal thuis bleek dat in één van de dozen aardappelen zaten. De andere doos was leeg. De gedupeerden hebben aangifte gedaan. Mocht u op straat worden aangesproken door deze mensen neem dan direct via 1-1-2 contact op met de politie. Het groepje verplaatst zich mogelijk in een zilverkleurige of grijze Renault met buitenlands kenteken. Mocht u anderszins informatie hebben over deze oplichters bel dan met de politie via 0900- 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Franeker: prima verloop PC-dag
De politie heeft woensdag met een groot aantal mensen de PC-dag en –nacht begeleid. De dag verliep prima: veel mensen aanwezig, mooi weer, een goede sfeer en weinig incidenten. In samenwerking met portiers van horecagelegenheden en beveiligingspersoneel werd toezicht gehouden op het feestterrein en in het centrum. De politie heeft met haar aanwezigheid of door snel ingrijpen vechtpartijen kunnen voorkomen of in de kiem kunnen smoren. Zowel woensdagavond als in de nacht van woensdag op donderdag werden kleine incidenten door de politie afgehandeld. Dat ging om baldadigheid en drinken op straat. Er werden 13 bekeuringen uitgeschreven voor wildplassen. Ook werd een alcoholcontrole gehouden, waarbij 150 bestuurders een blaastest ondergingen. Twee bestuurders, waaronder een beginnend bestuurder, waren daarbij onder invloed en kregen proces-verbaal voor het rijden onder invloed.

De politie heeft in de loop van de avond twee mannen aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van verdovende middelen. Tijdens de surveillance nabij het kaatsveld op het Westerbolwerk zagen agenten dat een 21-jarige man uit Tzummarum bezig was drugs te gebruiken. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daarbij bleek hij een wikkel met vermoedelijk cocaïne bij zich te hebben die in beslag werd genomen. De verdachte werd daarna heengezonden. Iets later op avond zagen surveilleerde agenten een man met grote haast door de Waagstraat lopen. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed was werd hij staande gehouden. De man gaf aan drugs te hebben gebruiken en leverde drie wikkels, vermoedelijk cocaïne, uit aan de politie. Tijdens de aanhouding gooide de verdachte ook nog drie wikkels op de grond. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Daarbij werd ook de woning van de verdachte doorzocht omdat het vermoeden bestond dat hij in drugs handelde. In de slaapkamer werden nog drie wikkels met vermoedelijk daarin harddrugs en een xtc-pil aangetroffen. Voor beide aanhoudingen werd proces-verbaal opgemaakt. Ook de resterende uren van het feest was de politie aanwezig. Daarbij liep de stad snel leeg toen er dikke onweersbuien losbarstten.

Vlieland: alle aanwezige politieagenten op Vlieland ingezet om ruzie in de kiem te smoren
De politie heeft woensdagmiddag- en avond de handen vol gehad aan een ruzie tussen twee groepen jongeren op het eiland. Een 15-jarige jongen uit Leeuwarden, die op een camping verbleef, was in de nacht van dinsdag op woensdag betrokken bij een vechtpartij nabij het voetbalveld. Hij werd daarvoor aangehouden en woensdagochtend, na verhoor heengezonden. Toen hij op de camping terugkwam maakte hij, in het gezelschap van een aantal stadsgenoten, amok met de kampwachten. Daarbij wilde de Leeuwarder opnieuw in de richting van het voetbalveld om ruzie te zoeken met een groep jongens waar hij eerder die nacht ook al mot mee had gehad. Er heerste een broeierige sfeer op het eiland waardoor de politie besloot meerdere mensen in te zetten. Mogelijk zou er een vechtpartij gaan plaatsvinden op het voetbalveld, vandaar dat agenten daar ook toezicht hielden in de omgeving. De groep, waaronder de 15-jarige jongen, hebben te horen gekregen dat zij met onmiddellijk ingang voor donderdagochtend de camping moeten gaan verlaten. Later op de avond werd het redelijk rustig maar was de politie nog volop aanwezig op een eventuele ruzie direct in de kiem te kunnen smoren.

Idskenhuizen: brand in bedrijf
Donderdagochtend is er brand uitgebroken in een bedrijf op de Bramerstraat. De hulpdiensten kwamen ter plaatse waarbij de brandweer direct het vuur begon te blussen. De politie hield het toegestroomde publiek op afstand. In het pand waren geen personen aanwezig. Uit voorzorg zijn enkele woningen in de omgeving ontruimd. Het pand is volledig uitgebrand. Het betreft alleen materiele schade, er zijn geen gewonden gevallen. De omwonenden konden al weer snel hun woning in. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Dit leverde geen gevaar voor de volksgezondheid op. De technische recherche van de politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op diverse locaties in het Fryslân gecontroleerd op alcohol in het verkeer. Daarbij werden dertien proces-verbalen uitgeschreven voor het rijden onder invloed. Daarbij kregen bestuurders rijverboden variërend van één tot vier uur en werd tegen allemaal proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan