Politieberichten van donderdag 30 december.

www.dadergezocht.nl klaar voor het nieuwe jaar
Fryslân – De opsporingssite van de politie Fryslân [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] is klaar voor het nieuwe jaar. De site is vernieuwd en heeft hierdoor meer mogelijkheden gekregen.

Beelden Uploaden
Getuigen van strafbare feiten en die hier opnames van gemaakt hebben, kunnen deze beelden via dadergezocht.nl uploaden en naar de politie sturen. Naast de van beelden van bewakingscamera’s worden er nu ook actuele opsporingsberichten geplaatst. Met de vernieuwde site hoopt de politie meer bezoekers aan te trekken en nog meer zaken op te lossen. Het komende jaar gaat de politie Friesland verder met het doorontwikkelen van dadergezocht.nl.

Site
Dadergezocht.nl wordt gemaakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie. Dit jaar werden er 96 zaken gepubliceerd en ruim 132.000 unieke bezoekers brachten een bezoek aan de site. Er kwamen 141 tips binnen waarvan 52 via de Stichting Meld Misdaad Anoniem. Met deze informatie werden ruim 20 zaken opgelost.
Dader Gezocht heeft een eigen YouTube kanaal en een twitter-profiel. Tweets over opsporingsberichtgeving worden gepubliceerd via [url=http://www.twitter.com/dadergezocht]www.twitter.com/dadergezocht[/url]. Ruim 1500 mensen volgen dadergezocht via Twitter.

Laptop gestolen bij inbraak
BUITENPOST- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Vang. De inbraak vond dinsdagavond plaats. De dader (s) kwamen de woning binnen door een raam aan de achterzijde te forceren. In de woning werd alles doorzocht waarna men een laptop buit maakte. De politie stelde een buurtonderzoek in. Dit onderzoek leverde vooralsnog geen concrete tips op. Een 36-jarige vrouw deed aangifte.

Proces-verbaal voor bezit en afsteken illegaal vuurwerk
FRYSLAN- politie heeft dinsdagmiddag en avond drie personen proces-verbaal gegeven voor het afsteken en het in bezit hebben van illegaal vuurwerk. In Berlikum kreeg een 14-jarige minderjarige jongen proces-verbaal omdat hij nitraatbommen in zijn bezit had en deze afstak. De politie zag dat hij een aantal plasticemmers had opgeblazen. In de woning van de jongen werden nog 63 nitraatbommen aangetroffen. Een 14-jarige inwoner van Dronrijp kreeg proces-verbaal omdat hij 21 nitraatbommen in zijn bezit had. In Franeker kreeg een 20 jarige inwoner van die stad proces-verbaal omdat hij 84 nitraatbommen in zijn bezit had.

Een 17,19 en 25-jarige inwoner van Franeker kregen woensdagmiddag proces-verbaal omdat zij werden betrapt tijdens de handel in illegaal vuurwerk. Hier werden nitraatbommen, mortieren en Crazy-Robots in de woning van de 25-jarige verdachte aangetroffen. In de auto waarin de 17 en 19-jarige verdachten zaten werden nitraatbommen aangetroffen

In Balk werden twee 14-jarige jongens bekeurd. Daarnaast werd een 16-jarige inwoner van Axel op de bon geslingerd voor dezelfde overtreding.

In Wolvega werden een 14 en 15-jarige inwoner van die plaats bekeurd voor dezelfde overtreding. In Joure kreeg een 34-jarige inwoner van die plaats ook proces-verbaal omdat hij vlinderbommen in zijn bezit had.

Illegaal vuurwerk is vuurwerk wat volgens de geldende regelgeving niet is toegestaan. In Nederland is het niet alleen verboden om te kopen of te verkopen, men mag het ook niet in bezit hebben, opslaan, vervoeren of afsteken. Het verboden vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving of is illegaal ingevoerd. Naast de gevaarzetting van het vuurwerk wordt er ook heel veel vernield met dit verboden consumenten vuurwerk.

Toezicht
Naast het toezicht op het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk, controleert de politie ook op het afsteken van legaal vuurwerk. Zoals inmiddels bekent, mag dit alleen oudejaarsdag worden afgestoken.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de pelikaanstraat. De inbraak vond vermoedelijk plaats in de nacht van maandag op dinsdag. De inbrekers kwamen de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werd een laptop weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Man aangehouden voor heling
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Jupiter een 48-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Tijdens een controle bleek de man een aanhangwagen bij zich te hebben die in België was gestolen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De aanhangwagen werd in beslag genomen.

Woning inbraak
KOLLUMERZWAAG- De politie onderzoekt een woning inbraak die in de avond en nacht van woensdag op donderdag plaatsvond in een woning aan de Foarwei. Uit de woning werden een televisie, dvd-speler en een home-cinemaset weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe de inbrekers de woning binnen zijn gekomen. De 44-jarige bewoner deed aangifte.

Proces-verbaal voor baldadigheid
JOURE- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 18 en 17-jarige inwoner van Joure, een 16-jarige inwoner van Broek en een 17-jarige inwoner van Snikzwaag proces-verbaal gegeven voor baldadigheid. Agenten zagen de jongens met diverse spullen op straat slepen waarna zij de mannen aanspraken. Toen bleek dat het viertal spullen, waaronder een tuinbank, een reclamebord, een fietsenrek uit de tuinen van woningen en bedrijven aan de Harddraversweg/Uilke Boonstralaan hadden gehaald. De spullen werden vervolgens verzameld bij de kruising Harddraversweg/Omkromte. Nadat de mannen een bekeuring hadden gekregen werden de spullen, voor zover onbeschadigd, terug gebracht naar de rechtmatig eigenaren.

Mobiele telefoon en sieraden weg bij woninginbraak
SNEEK- De politie onderzoekt een woninginbraak die woensdagavond in een woning aan de Marnezijlstraat plaatsvond. Men kwam de woning binnen door een deur te forceren. Uit de woning werden onder andere een mobiele telefoon en sieraden weggenomen. De 21-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
DRACHTEN- De politie heeft woensdagavond op de Zuiderhogeweg het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd omdat de man te snel reed. Met de videosurveillanceauto werd een snelheid gemeten van 108 kilometer per uur daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd er tegen de verdachte proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan