Fryslân, 30-04-2009 • Politieberichten van woensdag 29 april 07:00 uur t/m donderdag 30 april 11:00 uur.

Drachten: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Hemmen. Tussen dinsdagavond en woensdagochtend kwam men binnen na het ingooien van een raam. Uit het pand werden slijptollen, een lasapparaat, een aanhanger en een werkbankslijpmachine weggenomen. Namens het bedrijf deed een 52-jarige inwoner van Hemrik aangifte.

Dokkum: straatmeubilair op auto’s gezet
De politie onderzoekt vandalisme aan de Wilgenlaan. In de nacht van dinsdagavond op woensdagavond werd er straatmeubilair op elf auto’s geplaatst. Op de auto’s stonden bloempotten, beeldjes, tuinzetten, tuinbankjes, ijzeren tuinbeelden en plantenbakken. Tot nu toe deed één van de gedupeerden aangifte. Mogelijk dat nog meer eigenaren aangifte komen doen. Vooralsnog werd er geen schade geconstateerd. Dinsdagavond werden de ruiten van een woning aan de Iepenlaan en de Mr. JP. Miedemastraat ingegooid met stenen (zie hiervoor de politieberichten van woensdag 29 april). Of de vernielingen en het vandalisme met elkaar te maken hebben, wordt door de politie onderzocht.

Lemmer: aanhouding wegens bezit harddrugs
De politie heeft woensdagochtend een 22-jarige automobilist uit Lemmer op de Zuiderzeestraat aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs en het bezit van drugs. De politie kreeg de melding dat er een auto met piepende banden rond zou rijden. Toen de politie de 22-jarige chauffeur staande hield volgde er een controle. De agenten vonden twee zakjes met vermoedelijk speed, een flesje met vermoedelijk GHB en wiet in de auto. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van drugs verkeerde, werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd een bloedproef afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau weer verlaten.

Jistrum en Hurdegarijp: snelheidscontrole op klachtlocatie
De politie heeft woensdag op twee locaties een onopvallende snelheidscontrole gehouden naar aanleiding van klachten uit de buurt. Op de Joost Wiersmawei in Jistrum, waar een maximum snelheid van 50 km/u geldt, passeerden 321 bestuurders de controle. 65 bestuurders reden te hard en krijgen hiervoor een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 km/u. Op de Zomerweg in Hurdegarijp passeerden 720 bestuurders de controle. Hier geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Er werden 48 overtredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 107 km/u.

Balk: bromfietser en automobilist in aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een ongeval afgehandeld op de Suderseewei. En 17-jarige bromfietser uit Houten was overgestoken en gaf daarbij geen voorrang aan een 44-jarige automobiliste uit Lemmer. Dit met een aanrijding tot gevolg. De bromfietser werd, vermoedelijk met een polsfractuur, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De jongen uit Houten had zijn vriendin (gegevens onbekend) achter op de brommer. Zij liep enkele schaafwonden op.

Leeuwarden: eenzijdig ongeval
De politie heeft een eenzijdig ongeval, woensdagmiddag, op het Hoeksterpad afgehandeld. Hierbij was 42-jarige vrouw uit Lelystad met haar fiets ten val gekomen. Daarbij bleek dat zij haar enkel had gebroken en is voor verdere behandeling, per ambulance, overgebracht

Gaasterlân-Sleat: snelheidscontroles
De politie heeft woensdag, naar aanleiding van klachten over snel rijgedrag, op diverse locaties in de gemeente Gaasterlân-Sleat, radarsnelheidscontroles gehouden op drie locaties:

[ul][li]Spanjaardslaan te Sloten. Maximum toegestane snelheid is 50 km/u. 540 bestuurders passeerden de controle waarbij 116 overtredingen werden geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 80 km/u.[/li][/ul]
[ul][li]Sminkewei te Oudemirdum. Maximum toegestane snelheid is 80 km/u. 340 bestuurder passeerden de controle waarbij 26 bestuurders te snel reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 110 km/u.[/li][/ul]
[ul][li]Jan Schotanuswei te Oudemirdum. Maximum toegestane snelheid is 50 km/u. 230 bestuurders passeerden de controle waarbij 36 overtredingen werden geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 81 km/u. [/li]
[li]Op deze locatie werd een politieagent bedreigd en beledigd door een 35-jarige man uit Oudemirdum toen hij de radarapparatuur aan het opstellen was. De man was het niet eens met de controle en maakte zo de uitvoering van de controle onmogelijk. Na zijn geuite bedreiging reed hij weg en kon op zijn huisadres worden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte kreeg proces-verbaal voor bedreiging/belediging en werd daarna heengezonden.[/li][/ul]


Aalsum: bestuurder onder invloed
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige man uit Damwoude. Vanaf de Hantumerwei kreeg de politie de melding dat de bestuurder uit Damwoude daar met zijn personenauto stond geparkeerd. De melder had het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde en had voor de zekerheid zijn sleutels al afgepakt. Ter plaatse gekomen is een blaastest afgenomen. Daarna is de man overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse die een uitslag van 1210 ug/l gaf. Goed voor een rijverbod van 16 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: verdachte verzet zich hevig
De politie heeft woensdagavond een 29-jarige man uit Sibrandabuorren aangehouden op verdenking van onenigheid in de openbare orde en voor wederspannigheid. Op de Oosterdijk was onenigheid ontstaan tussen, enerzijds een groep jongens en anderzijds de verdachte. Een betrokken meisje weigerde met de verdachte mee te gaan naar een feestje. De verdachte was het daar niet mee eens. De groep jongens heeft voorkomen dat de verdachte het betrokken meisje te lijf zou gaan. De politie was inmiddels ter plaatse gekomen om het geheel te sussen. De verdachte kreeg meerdere malen gevorderd het centrum te verlaten. Hier voldeed hij niet aan en werd geprobeerd hem aan te houden. De verdachte pleegde hierop veel verzet. Met behulp van omstanders kon de verdachte toch onder controle worden gehouden en uiteindelijk naar het politiebureau worden overgebracht. Daar was hij opnieuw wederspanning. Op het bureau is hij ingesloten.

Formerum: politie houdt verdachte voor zware mishandeling aan
De politie heeft woensdagavond een 38-jarige man uit Roden aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Op het terras van een horecagelegenheid was ruzie ontstaan tussen de verdachte en een 53-jarige man uit Midsland. Beide waren bekenden van elkaar. Er ontstond onenigheid waarbij de verdachte tijdens de vechtpartij de man uit Midsland met een mes had gestoken. De verdachte kon door omstanders worden overmeesterd waarna direct de politie via 112 werd alarmeerd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau om voor nader onderzoek te worden ingesloten. Het slachtoffer werd met een steekwond, per ambulance overgebracht naar de dokterspost. Na behandeling kon hij weer naar huis.

Leeuwarden: jongen wordt bedreigd
De politie onderzoekt een bedreiging, die woensdagavond plaatsvond, van een 16-jarige jongen. De jongen was op de Mondriaanstraat aan het basketballen toen plotseling twee jongens probeerden iets uit zijn fietstassen te halen. De jongen zei hier wat van. Een van de daders reageerde hier op door de 16-jarige basketballer te bedreigen met een mes. De andere jongen pakte een flesje vloeistof erbij en spoot de vloeistof op de kleiding en het hoofd van het slachtoffer. Vermoedelijk ging dit om een bijtende vloeistof. De daders gingen er vervolgens vandoor. De politie werd gealarmeerd om direct daarna een zoekslag te maken naar de daders. Deze werden niet meer aangetroffen. Het slachtoffer kwam met de schrik vrij en heeft inmiddels aangifte gedaan.

Leeuwarden: van elf auto’s spiegels afgetrapt
De politie onderzoekt de schade die is aangebracht, in de nacht van woensdag op donderdag bij elf auto’s. Van deze auto’s, die geparkeerd stonden aan de Moezel, werden de spiegels afgetrapt. In de wijde omgeving, werd na de melding via 112, door de politie nog een zoekslag gemaakt naar mogelijke daders. Deze zijn niet meer aangetroffen. Alle gedupeerden moeten nog aangifte te doen.

Balk: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Tjalke de Boerstrjitte. In de nacht van woensdag op donderdag is men door middel van een ramkraak met vermoedelijk een personenauto het pand binnengereden. De gehele toegangsdeur en de pui werden vernield. Uit het pand heeft men in ieder geval tabakswaren ontvreemd. Of er nog meer goederen missen is nog niet bekend. Een 38-jarige man uit Sneek heeft aangifte gedaan.

112Fryslan

})