Politieberichten van donderdag 3 mei

Getuigen gezocht van brandstichting

BURGUM – De politie zoekt getuigen van brandstichtingen op drie locaties in Burgum. De eerste brand werd op 30 april omstreeks 15.00 uur gesticht bij een garagebox aan de Trambaan. Getuigen verklaarden tegenover de agenten dat ze twee jongeren bij de brand hadden gezien. Eén van hen was een blanke jongen rond de 14 jaar, ongeveer 1.75 meter lang en hij had een lang en smal gezicht. Hij droeg een donkere jas, donkere broek en donkere pet met mogelijk iets lichts hierop. Bij deze jas zaten opvallende gouden strepen op de zijkant, mogelijk een trainingsjas van het merk Adidas. In de nacht van maandag op dinsdag werd wederom brand gesticht in Burgum. Omstreeks 01.10 uur gebeurde dit op de JD de Vriesstraat en om 01.30 uur op de Noordersingel. Uit buurtonderzoek kwam naar voren dat ook bij deze twee branden jongeren waren gezien. Bij de brand in de JD de Vriesstraat zouden volgens buurtbewoners vier jongeren betrokken zijn geweest. Eén van hen was een blanke jongen van zo’n 23 jaar met een lengte van 1.80 meter á 1.85 meter lang. Hij had kort blond stekeltjes haar, een stevig postuur en een rond gezicht. Hij droeg een opvallend grijs/ blauw/ wit geblokte jas, vermoedelijk een winterjas. Verder droeg deze persoon een spijkerbroek en een lichte sportschoenen. Het groepje jongeren moet volgens getuigen vanuit het centrum van Burgum gelopen zijn door de JD de Vriesstraat, Pastoriekamp, Bulthuissingel en vervolgens via het fietspad dat parallel loopt aan de Noordersingel. Wie u wie deze jongeren zijn of maakte je zelf deel uit van deze groep? Laat het de politie weten. U kunt contact opnemen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook als u anderszins informatie over de branden heeft dan hoort de politie dat natuurlijk graag.

Bestelauto met aanhanger over de kop

SCHARSTERBRUG – De politie heeft woensdagochtend eenzijdig ongeval op de A6 onderzocht. Een 42-jarige automobilist uit Joure reed van Joure in de richting van Lemmer. Nabij Scharsterbrug raakte de man de controle over zijn aanhanger kwijt. De bestelbus sloeg daardoor over de kop en kwam in de middenberm berecht. De aanhangwagen raakte los van de auto en het hout, dat in de aanhanger lag, kwam deels in de berm op de rijbaan terecht. Door het ongeval ontstond dan ook veel vertraging op de A6. De bestuurder werd uitvoorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar bleek dat hij geen verwondingen had opgelopen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht. Vermoedelijk was de aanhanger te zwaar om door een bestelbus te laten trekken en ook de lading was vermoedelijk niet goed vastgezet. Met de 42-jarige Jouster zal dan ook nog een nader gesprek volgen.

Koperen kabel gestolen

LEMMER- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een 400 meter vier-aderige kabel. De diefstal vond plaats in de nacht van dinsdag op woensdag. Vanaf een bedrijventerrein aan de Straatweg werd die nacht de kabel van een haspel afgehaald. De 45-jarige inwoner van Ureterp deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Gereedschappen gestolen uit berging

HEERENVEEN- De politie onderzoekt een inbraak in de berging van een woning aan de Leliestraat. De inbraak vond tussen 29 april 20.00 uur en dinsdag 1 mei 08.30 uur plaats. Uit de schuur werden onder andere een grasmaaier, een hark, een heggenschaar en een boormachine weggenomen. Een 40-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Gereedschappen gestolen

DRACHTEN- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een bedrijf aan de Tussendiepen. De inbraak vond in de nacht van dinsdag op woensdag plaats. De dader(s) kwam(en) het bedrijf binnen door een raam te forceren. Uit het bedrijf werden diverse gereedschappen weggenomen. Een 24-jarige in van Groningen deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Twee personen gewond bij bedrijfsongeval Joure

JOURE- De politie heeft woensdagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een bedrijfsongeval aan De Ekers. Het bedrijfsongeval vond plaats in een hal van een staalverwerkingsbedrijf. Tijdens het buigen van metaal knapte een plaat, waardoor een 42-jarige inwoner van Drachten en een 28-jarige inwoner van Leeuwarden gewond raakten. Beide werknemers werden per ambulance naar ziekenhuizen in Leeuwarden en Heerenveen gebracht. De Arbeidsinspectie zal een onderzoek doen naar de toedracht van het ongeval.

Radardetector in beslag genomen

HOLWERD- De politie heeft woensdagmorgen rond 11.00 uur op de Dokkumerwei tegen een 57-jarige inwoner van Holwerd proces-verbaal opgemaakt. De man had in zijn auto een radardetector geplaatst. Met behulp van speciale apparatuur ontdekten de agenten deze dector. Het apparaat werd door de agenten in beslag genomen.

Proces-verbaal voor dumpen afval

OLDELAMER- De politie heeft woensdagmiddag op de Oude Maden vijf vuilniszakken met huishoudelijk afval aangetroffen. Omwonenden hadden gezien dat iemand het afval dumpte en belden de politie. Tijdens het onderzoek kwam de politie erachter dat het afval afkomstig was van een 27-jarige inwoner van Wolvega. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Woninginbraken

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die tussen dinsdag 11.15 uur en 16.45 uur plaatsvond in een woning aan de Accamastraat. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door aan de achterzijde een uitzetraam te forceren. Uit de woning werden een computer, een laptop en diverse gouden sieraden weggenomen. Een 29-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. In een woning aan de Abeelstraat werd in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. Hier werden een computer, schilderijen en een televisie weggenomen. Een 50-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Mobiele telefoon gestolen

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 17.00 uur een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De jongen wordt ervan verdacht een dure mobiletelefoon te hebben gestolen bij een bedrijf aan de Centrale. Een beveiliger zag dat de jongen de telefoon wegnam en hield hem aan. Hij werd overgedragen aan de politie die hem overbracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man, die op zijn snorfiets in een voetgangersgebied reed, werd door agenten aangesproken. De man werd direct agressief tegen de agenten en wenste niet mee te werken. Toen hij weg wilde lopen, werd hij door de agenten vastgepakt. Vervolgens meende hij de dienders te moeten beledigen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal werd opgemaakt.

Man aangehouden voor opgeven valse identiteit

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag rond 04.30 uur in de Kleine Wielenstraat een 26-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De man wordt ervan verdacht een valse identiteit te hebben opgegeven toen de agenten hem controleerden. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij ook nog DNA moest afstaan.

Aangehouden voor poging doodslag

BOLSWARD- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 19-jarige man inwoner van Bolsward aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een 40-jarige inwoner van Bolsward met een knuppel te hebben geslagen. Daarnaast stak hij zijn slachtoffer met een mes. Na zijn daad ging de verdachte ervandoor. De mishandeling vond plaats in een horecagelegenheid aan de Bargefenne. Tijdens de mishandeling brak het slachtoffer zijn hand en raakte hij aan zijn hoofd licht gewond. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De verdachte werd even later in zijn woning aangehouden. De oorzaak van de ruzie en de mishandeling is nog onduidelijk. Vandaag zal de politie verder onderzoek doen. Het mes werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

SURHUISTERVEEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Jan Binneslaan een 19-jarige inwoner van Opende aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs. Surveillerende agenten spraken enkele jongeren aan. De 19-jarige liet tijdens het gesprek een potje vallen. Daarin bleken XTC-pillen te zitten. De drugs werden in beslag genomen en de man werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Later die avond mocht hij het bureau weer verlaten.

Twee helers aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond een 19-jarige inwoner van Stiens en een 20-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden op verdenking van heling. Een 25-jarige inwoner van Leeuwarden had ’s middags een aantal onderdelen van zijn gestolen scooter aangetroffen op een verkoopsite op internet. De man had voor ’s avonds een afspraak gemaakt met de verkoper. Tevens informeerde hij de politie. Toen hij ’s avonds naar een pand in de Zwettestraat ging, zag hij al snel dat om het onderdelen van zijn gestolen scooter ging. De politie werd er bij gehaald en twee verkopers werden aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. In de loods van de mannen lagen allerlei onderdelen van scooters en motoren. De politie gaat vandaag onderzoek doen naar herkomst van de onderdelen. Mogelijk dat deze ook van diefstal afkomstig zijn.

Testmiddag snelvaren

LEMMER – Provinciale waterstaat en politie Fryslân hebben woensdagmiddag op de Grutte Brekken bij Lemmer een testmiddag georganiseerd voor jongeren in (rubber) boten. Tijdens de middag kwamen 18 jonge schippers langs om hun boot op snelheid te laten testen. De jeugdige schippers kregen vervolgens uitleg over de spelregels op het Friese water. Ook konden ze de boten van de provincie en politie bekijken. Na afloop kregen alle jongeren een cadeautje.

Handle je pk’s

De testmiddag is een onderdeel van de de campagne ‘Handle je pk’s’. Hiermee willen provincie en politie Fryslân jonge watersporters bewust maken van de regels en gevaren van snelvaren. Daarnaast worden de controles op snelvaren aangescherpt. Tijdens het watersportseizoen controleren de provincie, politie Fryslân en de waterpolitie van het KLPD extra op jonge snelvaarders. De afgelopen jaren kwamen veel klachten binnen over jongeren die hoge golven, geluidsoverlast en gevaarlijke situaties veroorzaken. Voor jongeren gelden op het water de onderstaande regels.

Belangrijkste regels

De minimum leeftijd voor het besturen van een open motorboot is 12 jaar.
De boot kan niet sneller varen dan 13 km/u. Dat betekent vaak maximaal 2,5 pk.
De boot mag maximaal 7 meter lang zijn.

Kijk voor meer informatie op [url]www.fryslan.nl/testmiddag[/url]

Politie lost inbraken op

HEERENVEEN- De politie heeft een onderzoek naar twee inbraken bij een restaurant aan de Dracht afgerond. Hierbij werd een 43-jarige inwoner Leeuwarden, een 32-jarige inwoner van Heerenveen en een 30-jarige inwoner van Joure aangehouden. De inbraken vonden eind maart en begin april plaats. Uit een opslagruimte werden etenswaren en flessen met alcohol gestolen. De verdachten kwamen in beeld doordat zij door getuigen herkend. De mannen werden aangehouden en werd tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Alle drie veelplegers zitten nog vast.

Bron: [url]www.politie.nl/Friesland[/url]

112Fryslan