Politieberichten van donderdag 3 maart.

Controle bromfietsers na klachten
LEEUWARDEN – De politie heeft vorige week op diverse locaties in Leeuwarden extra aandacht besteed aan controles op brom- en snorfietsen. Het rijgedrag in combinatie met snelheid lijdt tot overlast en ergernis bij andere weggebruikers. De politie ontvangt hierover vaak klachten. In totaal werden negentien bekeuringen uitgeschreven. Zes bestuurders reden zonder rijbewijs categorie AM. Zij kunnen een bekeuring van 160 euro verwachten. Bestuurders die vaker worden betrapt op het rijden zonder rijbewijs krijgen een dagvaarding. De overige bekeuringen werden geschreven voor het overtreden van de maximum snelheid, het ontbreken of het onjuist voeren van verlichting of te gladde banden.

Motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
HURDEGARYP – De politie heeft woensdagochtend op de Rijksstraatweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 50-jarige motorrijder uit Hurdegaryp gewond raakte. De motorrijder moest remmen voor een voorligger en kneep daarbij vermoedelijk iets te hard in de remmen. De man kwam dan ook met zijn motor ten val. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Spandoek verwijderd bij stembureau
MAKKUM – Twee agenten hebben woensdagochtend bij een stembureau aan de Buren een spandoek verwijderd. Op het doek stonden een aantal leuzen gericht tegen één van de deelnemende politieke partijen aan de provinciale verkiezingen. Omstanders ergerden zich aan het doek en belden de politie. In verband met de onrust die was ontstaan bij het stembureau besloten de agenten het doek te verwijderen.

Vrouw gewond na brand in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 58-jarige vrouw uit haar woning aan de Wilgenstraat gehaald. De vlam was in de pan geslagen en het huis stond daardoor vol rook. Toen de agenten arriveerden wilde de vrouw haar huis niet uit. Gezien de rookontwikkeling besloten de agenten de vrouw met gepaste dwang naar buiten te brengen. Het ambulancepersoneel was ook net gearriveerd. Die besloten om de bewoonster uit voorzorg over te brengen naar het ziekenhuis in de stad.

Coffeeshopcontrole
LEEWARDEN – De politie heeft woensdag samen met medewerkers van de Belastingdienst een coffeeshopcontrole uitgevoerd op naleving van de AHOJG-voorwaarden. Tijdens een coffeeshopcontrole wordt beoordeeld over er sprake is van een bij de wet verboden situatie. AHOJG staat voor (A) geen affichering, (H) geen harddrugs, (O) geen overlast, (J) geen verkoop aan jeugdigen onder de 18 jaar en (G) hoeveelheden per transactie kleiner dan 5 gram. In totaal werden 12 van de 13 coffeeshops gecontroleerd. Eén coffeeshop was tijdens deze controle gesloten omdat bij een eerdere controle minderjarigen werden aangetroffen. Bij deze controle werden bij twee shops overtredingen geconstateerd. Dat ging om een voorraadoverschrijding. In plaats van de toegestane 500 gram werd 687,5 gram aangetroffen. De voorraad werd in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt. Bij de andere coffeeshop werd reclame gemaakt voor softdrugs. Beide overtredingen worden gerapporteerd aan de gemeente Leeuwarden.

Bedrijfseigenaar houdt dieven aan
SURHUISTERVEEN – De politie heeft woensdagmiddag een 31-jarige man uit Burgum en een 26-jarige man uit Georgië aangehouden op verdenking van diefstal. Drie mannen hadden een bedrijf aan de Dalweg bezocht. Zij wilden een auto exporteren. De eigenaar was in gesprek met een van de mannen terwijl de andere twee personen door het bedrijf rondliepen. De eigenaar vertrouwde het niet en vroeg zijn werknemer een kijkje te nemen. De werknemer constateerde dat er autoradio’s misten. Bij het aanspreken van de twee mannen rende één van hen weg. Daarbij gooide hij twee autoradio’s in de bosjes. De andere verdachte en de man die nog bij de eigenaar op het kantoor zat konden worden aangehouden. De politie werd gealarmeerd waarna beide mannen op het politiebureau voor nader onderzoek zijn ingesloten. De auto van de verdachten werd door de werknemer klemgereden waardoor deze voor onderzoek in beslag genomen worden.

Man gewond na gebruik GHB
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond samen met het personeel van de ambulance een 30-jarige inwoner van Leeuwarden van straat gehaald die onder invloed van GHB was. De man was daardoor gevallen en gewond geraakt. Surveillerende agenten kregen een melding dat op Achter de Hoven een verwarde man liep. Eenmaal ter plaatse lag de 30-jarige Leeuwarder op straat. De man was gewond aan zijn hoofd. Een normaal gesprek was niet met hem te voeren. De Leeuwarder viel steeds weg. Reden om de ambulance te laten komen. De 30-jarige werd overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd de wond in zijn gezicht gehecht en werd hij behandeld vanwege het gebruik van GHB. Al met al zijn agenten tweeënhalf uur met de man in de weer geweest.

Vijftien bekeuringen bij verlichtingscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond van 19.00 uur tot 20.45 uur op de Maria Louisastraat een fietsverlichtingscontrole gehouden. Drie agenten schreven tijdens de actie vijftien bekeuringen uit voor het niet voeren van fietsverlichting.

Container in brand gestoken
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de brandstichting in twee bouwcontainers aan de Romkeslaan. Surveillerende agenten werden op de Weaze door voorbijgangers geattendeerd op de brand. Toen de agenten arriveerden dreigde het vuur over te slaan naar een appartementencomplex. Reden om de brandweer met spoed te laten komen. De brand werd geblust, maar de containers liepen veel schade op. Omdat de brand vermoedelijk is aangestoken, stelt de politie een nader onderzoek in. Namens het bouwbedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Drie Burgernetacties
GROU/LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar winkeldieven, zakkenrollers en een vermist meisje. Woensdag belde de eigenaar van een winkel aan de Nieuwekade in Grou met de Meldkamer Fryslân. In de winkel waren twee winkeldieven betrapt. Het duo verliet snel de winkel en tijdens hun vlucht lieten ze drie dure poloshirts vallen. Omdat er een goed signalement beschikbaar was, besloot de centralist om een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemer van Burgernet keken de agenten uit. De mannen werden niet meer aangetroffen. Wel belde één deelnemer waardevolle informatie door dat gebruikt kan worden in het onderzoek. Later die middag werd wederom door de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie gestart. Bij een winkel aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden was een vrouw het slachtoffer geworden van een zakkenroller. Ondanks de Burgernetactie werd hij niet meer aangetroffen. ’s Avonds belden medewerkers van een zorginstelling in Leeuwarden met de politie. Een 15-jarige cliënt was weg gelopen en het personeel maakte zich dan ook zorgen. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten en tevens werd een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. Eén van de followers van @meldkamer_frl zag het meisje lopen in de stad. Hij belde direct via 1-1-2 met de politie. Agenten haalden vervolgens het meisje op en brachten haar terug naar de instelling.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan