Politieberichten van donderdag 3 juni.

Getuigen gezocht van ernstige aanrijding
LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een ernstige aanrijding op de Snekertrekweg, waarbij een 50-jarige fietsster uit Franeker gewond raakte. De vrouw wilde vermoedelijk de weg oversteken en werd daarbij aangereden door een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden. Ze raakte daardoor ernstig gewond. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens onder politiebegeleiding per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Uit verklaringen van getuigen bleek dat de 33-jarige automobilist aan het racen was met een 22-jarige automobilist uit Leeuwarden. Beide bestuurders vertoonden gevaarlijk weggedrag. Waarschijnlijk zijn de twee op de Zwettestraat begonnen met racen. Op de Snekertrekweg haalden beide mannen een auto in. De 33-jarige bestuurder raakte daarbij de fietsster. Gezien de hoge snelheid waarmee beide mannen hebben gereden, heeft de vrouw de auto’s waarschijnlijk nooit aan zien komen. De 33-jarige Leeuwarder werd op de plaats van het ongeval aangehouden. Zijn 22-jarige stadsgenoot reed na de aanrijding door en werd later die avond in zijn woning aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Vanwege sporenonderzoek door Bureau Verkeersongevalsanalyse is de Snekertrekweg enkele uren afgesloten geweest. Aan diverse omstanders is slachtofferhulp aangeboden. De politie komt graag in contact met getuigen die beide mannen hebben zien racen. De 33-jarige man reed in een zwarte Jaguar en de 22-jarige man in een grijze Kia Rio. Ook als u getuige bent geweest van de aanrijding komt de politie graag met u in contact. U kunt uw informatie doorgeven via 0900 – 8844. Als uw anoniem wenst te blijven kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Scholieren de dupe van oplichting
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar de oplichting met telefoonabonnementen en daarbij behorende mobiele telefoons waarvan een tiental scholieren uit Heerenveen de dupe zijn geworden. Medio april werden de jongeren benaderd door mannen die hen honderden euro’s in het vooruitzicht stelden als ze voor hen abonnementen afsloten bij telefoonproviders. De abonnementen en de daarbij behorende mobiele telefoons moesten vervolgens bij de mannen in worden geleverd. De opdrachtgevers zouden zelf het abonnement cancelen, waardoor niemand nadeel zou ondervinden. Meerdere jongeren uit Heerenveen hebben zelfs, per persoon, vier tot zes abonnementen afgesloten bij verschillende providers. De telefoons zijn ingeleverd bij de oplichters die beloofden de bonus zo vlug mogelijk uit te betalen. De bonussen werden niet uitgekeerd en het abonnement niet beëindigd. De benadeelden zitten nu met de abonnementskosten en hoge telefoonrekeningen. De politie wil graag in contact komen met mensen die ook op deze manier zijn opgelicht. Je kunt hiervoor contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of één van onze politiebureaus binnen lopen.

Noord- Fryslân: agenten op bezoek bij senioren
De medewerkers van het politieteam Middelsee zijn dinsdag in de gemeenten Menaldumadeel, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Het Bildt in gesprek gegaan met senioren. Er werden onder andere verzorgingstehuizen bezocht, waar vervolgens een lezing werd gegeven. Ook op straat werd er gesproken met senioren. De agenten gingen met hen in gesprek over allerlei onderwerpen op het gebied van veiligheid. Buurtagent Hans Haven: “Het bleek dat wij overal met open armen werden ontvangen en men zeer geïnteresseerd was. De senioren in ons gebied voelen zich veilig en zijn zeer tevreden over hun woon- en leefsituatie.”

Vorig jaar juli bezochten de medewerkers van team Middelsee alle 40 dorpen in de vier gemeenten en gingen daarbij in gesprek met de bewoners. In september van dat jaar werden alle jeugdhonken bezocht door de agenten. In november 2009 werden de bedrijven en winkels in de vier gemeenten bezocht en kregen de ondernemers onder andere informatie over skimming. De politie wil de inwoners van Menaldumadeel, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Het Bildt zo alternatieven geven om op verschillende manieren contact te leggen met de politie.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Rustenburg. In de nacht van dinsdag op woensdag werd er in de woning ingebroken. De bewoner (leeftijd onbekend) werd ’s ochtends door een buurtbewoner gewerkt omdat die zijn jas en paspoort op straat had gevonden. Vervolgens kwam de bewoner er al snel achter dat zijn woning overhoop was gehaald. Er werd onder andere een plasma-tv, een playstation, geld en een pinpas weggenomen. De man deed aangifte.

Bejaarde man gered
WIJCKEL – Een 74-jarige inwoner van Wijckel raakte woensdagmiddag op de Heerenhoogweg met zijn scootmobiel te water. Een vrachtwagenchauffeur zag dit alles gebeuren. De chauffeur stopte direct en haalde de bejaarde man uit het water. De 74-jarige verklaarde tegenover de agenten dat hij uit het niets de controle over zijn scootmobiel kwijt was geraakt. De man werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Man aangehouden in gekraakte woning
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagmiddag in een gekraakte woning aan de Uilevlucht een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van inbraak en/of heling en het bezit van harddrugs. Agenten hadden een anonieme tip gekregen dat in woning drugs en gestolen gereedschap zou liggen. Hierop werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. Aangekomen bij de woning werden de agenten aangesproken door de 29-jarige man. Hij vertelde dat de woning al meer dan een jaar leeg stond en dat hij het daarom had gekraakt. Met toestemming gingen de agenten de woning binnen. In de garage lag een grote partij gereedschap. De 29-jarige man werd door de agenten overgebracht naar het politiebureau. Vervolgens werd het gehele huis doorzocht. Daarbij werd 156 gram speed aangetroffen. Een deel van het aangetroffen gereedschap bleek begin mei te zijn gestolen van een 40-jarige inwoner van Heerenveen. Hierop werd de 29-jarige aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs en gereedschap werden in beslag genomen.

Fietser gewond na aanrijding
DOKKUM – De politie heeft woensdagmiddag op de Pier Prinslaan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 87-jarige fietser uit Bornwird gewond raakte. De man wilde de weg oversteken en zag daarbij vermoedelijk een auto over het hoofd. De bestuurster (leeftijd en woonplaats onbekend) probeerde de bejaarde fietser nog te ontwijken. Ze slaagde hier echter niet meer in en de fietser kwam ten val. Het slachtoffer werd met vermoedelijk letsel aan zijn heup per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Snelheidscontrole na klachten buurtbewoners
HEERENVEEN – De politie heeft woensdag naar aanleiding van klachten van buurtbewoners een snelheidscontrole gehouden op de Zestienroeden. Twee agenten controleerden met de lasergun anderhalf uur het verkeerd dat passeerde. Meerdere automobilisten kreeg een bekeuring omdat ze sneller reden dan de toegestane 60 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was maar liefst 100 kilometer per uur.

Twee fietsers gewond aanrijding
GORREDIJK – De politie heeft woensdagavond een aanrijding afgehandeld, waarbij een 36-jarige vrouw uit Gorredijk en haar 8-jarige dochter gewond raakte. De twee fietsten op de Schansburg en zagen auto aankomen. De 49-jarige automobiliste nam te veel de binnenbocht. De twee fietssters probeerden nog uit te wijken, maar ze werden alle twee geraakt door de auto en kwamen ten val. De twee slachtoffers werden met nog onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De automobiliste verklaarde tegenover de agenten dat ze de twee op de fiets niet had gezien.

Man aangehouden na vernieling
HARLINGEN – De politie heeft woensdagavond een 27-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten kregen een melding dat de man op de Westerzeedijk de ruit van een shovel met een steen had ingegooid. De bouwvakkers gaven een goed signalement van de dader door en gingen vervolgens ook zelf op zoek. Uiteindelijk zagen de agenten de man lopen. Ondanks het verzoek om te blijven staan ging hij er vandoor. De 27-jarige werd later die avond aangetroffen in het riet naast de spoorbaan. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd er tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Daarna mocht hij het bureau weer verlaten. Waarom de man de ruit van de shovel vernielde, kon hij niet aangeven.

Bromfietser gewond aanrijding
SNEEK – De politie heeft woensdagavond een aanrijding op de Hanso Mollstraat afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietser uit Oppenhuizen gewond raakte. De jongen op de scooter verleende geen voorrang aan een 20-jarige automobilist uit Gaastmeer en een aanrijding was het gevolg. De 17-jarige kwam ten val met zijn scooter en liep daardoor letsel op aan zijn been. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Brand in bouwkeet
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond laat de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een bouwkeet aan de Beukenstraat. In de straat hing een rooklucht en één van de buurtbewoners waarschuwde daarom de hulpdiensten. Eenmaal ter plaatse constateerden de agenten dat er uit één van de bouwketen nogal wat rook kwam. De brandweer kwam ter plaatse en forceerde de deur van de keet. De brand werd vervolgens geblust. De keet liep door de brand grote schade op. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de brand mogelijk door kortsluiting is ontstaan.

Inbraak in tankstation
BREEZANDDIJK – De politie onderzoekt een inbraak in een tankstation op de Afsluitdijk. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het tankstation werd in ieder geval rookwaar weggenomen. In de loop van de ochtend moet een nadere inventarisatie plaatsvinden van wat er nu precies is gestolen. Een 29-jarige inwoner van Den Oever deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Vrouw gebeten door honden
LEEUWARDEN – Een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden is in de nacht van woensdag op donderdag gewond geraakt toen ze werd gebeten door een hond. De vrouw liep vanaf de Blokhuispoort over de brug naar de Zuidergrachtswal. Gekomen op de hoek met Achter de Hoven wilde de 41-jarige iets in een afvalbak gooien. Plotseling werd ze aangevallen door een herdershond. Volgens het slachtoffer greep de man, die de hond uitliet, niet in. De hond bleef de vrouw dan ook aanvallen. Uiteindelijk ging de hond er vandoor. Het slachtoffer werd opgevangen door een buurtbewoner en de politie en de ambulancedienst werden gewaarschuwd. De 41-jarige vrouw had een aantal forse hondenbeten in haar rechter onderarm. Tevens was haar broek gescheurd. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De politie stelt een nader onderzoek in naar de eigenaar van de honden.

Rijden onder invloed
GORREDIJK – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 24-jarige automobilist (woonplaats onbekend) betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens de surveillance zagen de agenten de man in zijn auto rijden over de Stationsweg. De bestuurder kreeg een stopteken en er volgde een controle. Omdat het vermoeden bestond dat de 24-jarige onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 150 ug/l, goed voor een rijverbod van één uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat de man nog een boete had openstaan van €250 euro. Hij kon of wilde deze boete niet betalen. De 24-jarige mag nu voor vijf dagen de cel in.

Mobiele telefoon van Deen gestolen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een mobiele telefoon van een 44-jarige inwoner van Aalborg. De man verliet in de nacht van woensdag op donderdag een café op De Weaze om een sigaret te roken. Ondertussen voerde de Deen een telefoongesprek. Even verder op stonden volgens de 44-jarige een aantal mannen. Eén van hen pakte de mobiele telefoon uit de handen van de Deen. De man probeerde zijn telefoon terug te pakken, maar werd vervolgens belaagd door de groep. Hij slachtoffer kreeg daarbij ook klappen. Uiteindelijk ging de man er vandoor en bij een horecagelegenheid in de Grote Hoogstraat werd de man opgevangen door het personeel. Samen met de agenten ging het slachtoffer nog door het centrum om uit te kijken naar zijn belagers. Ze werden echter niet meer aangetroffen. De Deen deed aangifte.

Man aangehouden na mishandeling
HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in een woning aan de Hugo de Grootstraat een 31-jarige inwoner van Midlum aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht op de ruiten van de woning geslagen. Hij wilde dat de bewoners de deur zouden openen. Mocht dat niet gebeuren, dan zou de man de deur wel forceren. Een 30-jarige inwoner van Lelystad verbleef in de woning en liep de straat op. Hij waarschuwde vervolgens de politie. De 31-jarige man uit Midlum was inmiddels de woning binnen gegaan en had de 26-jarige bewoonster geslagen en gespuugd. De agenten arriveerden snel en hielden de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 26-jarige bewoonster kon niet aangeven waarom de 31-jarige man midden in de nacht haar woning binnen wilde.

112Fryslan