Politieberichten van donderdag 3 februari.

Politie lost diverse inbraken en motor- en auto-diefstallen op
BURGUM- De politie heeft met de aanhouding van een 36 en een 37-jarige inwoner van Leeuwarden een aantal inbraken opgelost. De mannen liepen tegen de lamp toen zij in een gestolen auto werden betrapt. Het duo wordt ervan verdacht diverse inbraken gezamenlijk en soms ook afzonderlijk van elkaar te hebben gepleegd.

Diefstallen auto, crossmotoren en gsm’s
Op 21 oktober werd bij een autobedrijf in Burgum een auto gestolen van het merk Peugeot. Deze auto werd op 29 november rijdend in de buurt van Burgum aangetroffen. Tijdens een achtervolging belandde de auto op de Kilometerwei in Nijega tegen een paal en de bestuurder wist te ontkomen. De agenten konden de passagier, een 36-jarige inwoner uit Leeuwarden aanhouden. De ontsnapte 37–jarige verdachte wordt ervan verdacht dat hij diezelfde nacht in Nijega een zwarte Pick-up truck van het merk Nissan, van een erf van een woning heeft gestolen. Op 3 november werd in een woning aan de Coninckstraat in Damwoude ingebroken, waarbij werden diverse voorwerpen werden gestolen, waaronder een zwarte Volkswagen, type New Beetle voorzien van het kenteken 56-FN-HJ. Deze auto is later in Leeuwarden aangetroffen en hierin werd technisch onderzoek in verricht.

Diezelfde nacht werd er ingebroken in een woning aan de Johannes Douwesweg in Damwoude. Hierbij werd geprobeerd een auto weg te nemen wat niet lukte. Ook wordt de 37-jarige verdachte ervan verdacht een inbraak te hebben gepleegd in Oosternijkerk. Daar werden twee crossmotoren en een radiografische bestuurbare auto en een mobiele telefoon tijdens de inbraak weggenomen. De laatst genoemde gestolen voorwerpen werden in en bij de woning van de 36-jarige verdachte aangetroffen.

Aanhouding
De 36-jarige inwoner van Leeuwarden kon tijdens de achtervolging op 29 november op heterdaad worden aangehouden. Tijdens het onderzoek en verhoor van getuigen en de beschikbare camerabeelden kwam de 37-jarige verdachte in zicht. De 37-jarige verdachte die betrokken was bij de achtervolging in Nijega, werd op 2 december 2010 in de woning van de 36-jarige verdachte aangehouden. Hij zit nog vast. De 36-jarige verdachte is na verhoor heen gezonden.

Stalen cascoboot gevonden
TZUMMARUM/DAMWALD – De politie heeft naar aanleiding van een getuigenoproep op de politie opsporingsite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url], en de media-aandacht die daarop volgde, de diefstal van een stalen cascoboot opgelost. De boot werd tussen juni en eind september 2010 gestolen van een klein industrieterrein aan de Swaerderwei in Tzummarum. Naar aanleiding van de getuigenoproep meldden zich vijf getuigen. Dankzij deze informatie kwam het onderzoek in een stroomversnelling. De boot, die op bokken naast een loods stond, werd ter goeder getrouw gekocht door een inwoner van Damwâld. Hij had de boot van iemand gekocht die vertelde dat hij de eigenaar van de boot was. De boot was nog deels in aanbouw en nog niet geschilderd toen hij werd verkocht. Toen de eigenaar, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, begin september op genoemde locatie in Tzummarum kwam, bleek dat zijn boot niet meer op het terrein stond. De eigenaar deed vervolgens aangifte. De politie heeft inmiddels een 24-jarige inwoner van de gemeente Franekeradeel als verdachte gehoord. Het geld van verkochte boot zal hij aan de benadeelde moeten terug betalen. De boot werd in beslag genomen. Tegen de 24-jarige verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Getuigen gezocht van dodelijk ongeval Drachten
DRACHTEN – De politie zoekt getuigen van het dodelijke ongeval welke op vrijdag 28 januari omstreeks 20.30 uur plaatsvond op de Noorderhogeweg. Bij het ongeval kwam de 34-jarige bestuurder uit Litouwen om het leven. Door nog onbekende oorzaak raakte de man de macht over het stuur kwijt en kwam het voertuig na het raken van een boom tot stilstand. Zie ook de politieberichten van 29 januari. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
OPSTERLAND/SMALLINGERLAND – De politie heeft woensdag in de gemeenten Opsterland en Smallingerland op drie locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Van 11.15 uur tot 13.45 uur werd er met de radar gecontroleerd op de Klauwertswei in Siegerswoude. Tijdens de controle passeerden 424 bestuurders, waarvan er 35 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 120 kilometer per uur. Van 14.00 uur tot 17.00 uur werd er op de Folgerenlaan ter hoogte van het Noorderend in Drachten gecontroleerd. Tijdens de radarcontrole passeerden 479 bestuurders, waarvan er 30 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 108 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Folgerenlaan ter hoogte van perceel 2 in Drachten. Hier passeerden 856 bestuurders de controle, waarvan er 140 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 81 kilometer per uur. Op de drie klachtlocaties zal binnenkort weer gecontroleerd worden.

Twee aanhoudingen in onderzoek oplichting
DRACHTEN – De politie heeft in een onderzoek naar oplichting en flessentrekkerij woensdag wederom twee inwoners van Meppel aangehouden. Een man 28 jaar en een vrouw van 35 jaar werden ’s ochtends aangehouden. Het duo werd vervolgens gehoord. Na de verhoren werd tegen de twee proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van middag mochten ze het bureau weer verlaten. Een week eerder werden ook al twee inwoners van Meppel aangehouden, zie de politieberichten van donderdag 27 januari. De vier worden er van verdacht dat zij in de periode van 2004 tot heden bedrijven in heel Nederland hebben opgelicht door goederen te bestellen, maar ze vervolgens niet af te rekenen. Ook zijn er door bedrijven werkzaamheden voor hen gedaan, maar ook deze rekeningen werden niet betaald.

Man gewond bij aanrijding
DROGEHAM- De politie heeft woensdagmorgen een aanrijding afgehandeld op het Hamsterplein. Daarbij raakte een 26-jarige inwoner van Augustinusga aan zijn gezicht gewond. De automobilist wilde een tractor en een kraan inhalen. Tijdens deze inhaalmanoeuvre sloeg de bestuurder van de kraan, een 29-jarige inwoner van Oudwoude, links af waarna de auto tegen de kraan botste. De automobilist raakte daarbij gewond. Hij werd met gezichtsletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man aangehouden op verdenking van heling
OOSTERWOLDE – De politie heeft woensdagmiddag in een woning aan de Tjongerhof een 19-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van heling. Een 46-jarige inwoner van Oosterwolde had de man een dag eerder op zijn gestolen fiets zien fietsen in het centrum. De eigenaar sprak de 19-jarige aan die vervolgens wegliep. De 46-jarige man deed aangifte bij de politie waarna agenten een onderzoek instelden. Woensdagmiddag werd de 19-jarige aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen fiets werd in beslag genomen en gaat retour richting de rechtmatige eigenaar.

Bekeuring voor rijden zonder rijbewijs
GORREDIJK – De politie heeft woensdagavond op het industrieterrein aan De Kromten een 17-jarige inwoner van Gorredijk een bekeuring gegeven voor het rijden zonder rijbewijs. Surveillerende agenten zagen op het industrieterrein een auto met een kapot achterlicht rijden. De bestuurder kreeg een stopteken. De automobilist had zichtbaar moeite om de auto tot stoppen te brengen. De 17-jarige stapte uit. Hij vertelde de agenten dat hij even aan het ‘oefenen’ was met zijn oudere broer. Aangezien het industrieterrein deel uit maakt van de openbare weg kreeg de Gorredijkster een bekeuring voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Auto gestolen bij inbraak
SURHUISTERVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Zoom. Woensdagavond kwam men het pand binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een auto weggenomen. De 42-jarige eigenaar uit Zuidlaren kwam ter plaatse. Nadat agenten van hem een aangifte hadden opgenomen, vertrok de man weer. Niet veel later belde de 42-jarige man weer met de politie. Hij had zijn auto aangetroffen elders in het dorp. De auto stond midden op de weg en had pech. De sleutels van het voertuig waren wel verdwenen.

Loos alarm drenkeling
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond omstreeks 21.30 uur de brandweer geassisteerd bij het zoeken naar een mogelijke drenkeling. Agenten kregen de melding dat een 23-jarige man uit de gemeente Lemsterland mogelijk over boord van een schip dat aan de kade lag was gevallen. De man was op bezoek en was even naar buiten gegaan omdat hij zich niet lekker voelde. Vervolgens was hij niet teruggekeerd en maakte de melder zich zorgen waarop hij de politie belde. Op het moment dat de duikteams van de brandweer aan het zoeken waren, belde de agenten met de familie van de man. Na diverse telefoontjes bleek uiteindelijk dat de 23-jarige zonder het te melden was vertrokken en dat hij in goede gezondheid verkeerde.

Automobilist gewond na aanrijding
HEERENVEEN – De politie heeft woensdagavond omstreeks 22.30 uur een aanrijding op de A32 afgehandeld waarbij een automobilist (gegevens onbekend) gewond raakte. Op de weg reed een auto met oplegger met een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur vanwege een lekke band. De bestuurder van dit voertuig had om het achteropkomende verkeer te waarschuwen zijn zwaailicht aangezet. Dit werd door de automobilist te laat opgemerkt waardoor de man een aanrijding niet kon voorkomen. Door de botsing raakte hij in zijn voertuig bekneld waarna hij door de brandweer uit zijn benarde positie werd bevrijd. De man werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Onder invloed van alcohol aanrijding veroorzaken
BALK – De politie heeft woensdagavond op de Jelle Meineszleane een aanrijding afgehandeld waarbij de 56-jarige automobilist uit Balk onder invloed van alcohol verkeerde. Agenten kregen de melding dat de bestuurder tegen een lantaarnpaal was gereden, daarna een bushokje had geraakt en uiteindelijk op de weg tot stilstand was gekomen. De 56-jarige verklaarde dat hij was geschrokken van een tegenligger en daarop naar rechts was uitgeweken. Vanwege het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 515 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van 19-jarige beginnende bestuurder uit Wirdum ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Bij het zien van de agenten verhoogde de bestuurder zijn snelheid. De agenten hadden dan ook het idee dat de man aan de politie probeerde te ontkomen. De automobilist kreeg op de Van Ostadestraat een stopteken en er volgde een controle. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd dan ook overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, hier blies hij 420 ug/l. Het rijbewijs van de man werd vervolgens ingenomen, al weer de derde keer voor deze beginnende bestuurder. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg de man een rijverbod van zes uur.

Vijf verdachten aangehouden bij ontmantelen kwekerijen
FRYSLAN – De politie heeft woensdag in de provincie vier hennepkwekerijen ontmanteld. De agenten kwamen de vier op het spoor dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem. Tijdens de invallen werden vijf aanhoudingen verricht. Alle apparatuur en planten werden in beslag genomen en vernietigd. Tegen de vijf verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden
In Leeuwarden werden drie hennepkwekerijen ontmanteld. In een woning aan de Winklerwei werd een compleet ingerichte kwekerij ontdekt, echter zonder planten. In de woning werden twee Leeuwarders van 27 en 28 jaar aangehouden. Vervolgens gingen de agenten naar de Dennenstraat. In deze woning werd een kwekerij ontdekt met 176 planten. De 50-jarige bewoner werd tijdens de actie aangehouden. Tenslotte vielen de agenten nog een leegstaande woning in de Hazelaarstraat binnen. In één van de kamers werd een kwekerij aangetroffen met 280 hennepplanten.

Harlingen
Woensdagmiddag vielen agenten in de Groen van Prinstererstraat een bedrijfspand binnen. In de kelder troffen zij een kwekerij met 492 planten aan. In het pand was een 25-jarige inwoner van Grou aanwezig die vervolgens werd aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Noordwolde
In een woning aan de Gelde vonden de agenten op een zolder een kleine kwekerij met drie planten en 46 stekjes. De 27-jarige bewoner werd door de agenten aangehouden.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie pakt ook de organisaties achter de hennepteelt aan. Heeft u informatie over hennepkwekerijen? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

112Fryslan