Politieberichten van woensdag 2 december 07.00 uur t/m donderdag 3 december 07.00 uur


Leeuwarden: vrouw bekent 19 diefstallen in verzorgingstehuis
De politie heeft met de aanhouding van een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden een groot aantal diefstallen in een verzorgingstehuis in de stad opgelost. Na verhoor werd er tegen de vrouw proces-verbaal opgemaakt. De 18-jarige is inmiddels weer vrij.
Acht bewoners van het verzorgingstehuis deden de afgelopen periode aangifte van diefstal van geld. Het geld werd weggenomen vanuit de kamers van de veelal hoogbejaarde bewoners. Door de leiding van het verzorgingstehuis werd besloten om in één van de kamers een bewakingscamera te installeren. De bewakingscamera registreerde feilloos hoe een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden uit een tas geld wegnam. De vrouw liep stage in het verzorgingstehuis. Naar aanleiding van de beelden werd de vrouw op maandag 30 november aangehouden door de politie. Tijdens het verhoor bekende de vrouw dat de ze maar in totaal 19 keer geld had weggenomen vanuit de kamers van de bewoners. Het door haar gestolen geld ging op aan luxe artikelen. De vrouw is na verhoor, en in overleg met de officier van justitie, in vrijheid gesteld. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: vrouw bekent elf oplichtingszaken
De politie heeft met de aanhouding van een 21-jarige inwoonster van Drachten 19 zaken opgelost, waaronder elf oplichtingszaken. Na verhoor werd er tegen de vrouw proces-verbaal opgemaakt. De 21-jarige is inmiddels weer vrij.
Tijdens haar verblijf in België lichtte de vrouw een familielid op. Ook verhuurde ze haar kamer onder. Ze betaalde de eigenaar van de kamer echter geen huur, maar hield het geld zelf. De eigenaar deed dan ook aangifte. De Belgische politie startte een onderzoek. Via een internationaal rechtshulp verzoek werd de Nederlandse politie gevraagd om de 21-jarige vrouw op te sporen en vervolgens te verhoren. De afgelopen maanden werd er op elf verschillende plaatsen in Nederland aangifte gedaan van oplichting. De gedupeerden hadden op een verkoopsite op internet goederen besteld en vervolgens betaald. De goederen werden echter niet door de 21-jarige vrouw afgeleverd en de elf gedupeerden deden dan ook aangifte tegen haar. Op maandag 1 december meldde de 21-jarige vrouw zich bij de politie in Leeuwarden. Ze wist dat ze werd gezocht en kwam daarom vrijwillig aan het politiebureau. De vrouw werd aangehouden en vervolgens gehoord. Tijdens de verhoren bekende de 21-jarige de drie oplichtingszaken in België en de elf in Nederland. Daarnaast bekende de vrouw nog vier andere zaken, waaronder valsheid in geschrifte en het doen van een valse aangifte. Na het verhoor werd er proces-verbaal tegen de vrouw opgemaakt, waarna ze in vrijheid werd gesteld. Zij zal zich zowel in Nederland als in België voor de rechter moeten verantwoorden.

Kollumerzwaag: politie onderzoekt inbraak in dorpshuis
De politie onderzoekt een inbraak in een dorpshuis aan de Foarwei. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Het gehele pand werd doorzocht, waarbij vele kasten werden opgebroken. Door de inbraak ontstond er veel schade. Er werd echter niets mee genomen. Er heeft inmiddels een buurtonderzoek plaatsgevonden. De technische recherche stelt nog een sporenonderzoek in.

Boksum: aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding woensdagmiddag op de Hegedyk, waarbij twee personenauto,s zwaar beschadigd raakten. De beide bestuurders, een 54-jarige inwoner van Burgum en een 56-jarige inwoner van Mantgum, werden ter plaatse door ambulancemedewerkers onderzocht, maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis.

Scharnegoutum: automobilist rijdt door na aanrijding
De politie is op zoek naar de bestuurder van een zwarte personenauto, die woensdagmiddag omstreeks 17.00 uur op de Ald Dyk door reed na een ongeval. Een 17-jarige bromfietser uit Scharnegoutum, had van de automobilist ter hoogte van de Legedyk geen voorrang gekregen. De bromfietser moest daardoor hard remmen en kwam ten val. De bestuurder bleef ongedeerd, maar zijn bromfiets raakte beschadigd. De auto die door reed was een zwarte stationwagen, mogelijk een Ford. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder en/of eventuele getuigen. Zij worden verzocht zich via 0900 8844 te melden.

Leeuwarden: fietser aangereden
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de Cornelis Trooststraat. Een 46-jarige automobilist uit Leeuwarden wilde daar, rijdend op d’Hondecoeterstraat, linksaf slaan om de Cornelis Trooststraat in te rijden. Hij zag daarbij een op die weg rijdende fietser over het hoofd, met een aanrijding als gevolg. De fietser, een 26-jarige Leeuwarder, werd per ambulance naar het ziekenhuis in zijn woonplaats overgebracht. Na onderzoek aldaar kon hij weer huiswaarts.

Wolvega: verkeerscontrole
De politie heeft woensdagavond in en om Wolvega een verkeerscontrole gehouden. Zes fietsers werden bekeurd omdat de verlichting van hun rijwiel niet in orde was. Drie automobilisten kregen een bekeuring omdat ze de autogordel niet om hadden.

Leeuwarden: inbraak horecagelegenheid
De politie onderzoekt de inbraak in een horecagelegenheid aan de Stationsweg. Een medewerker ontdekte daar in de nacht van woensdag op donderdag dat aan de achterzijde van het pand een deur was geforceerd. Uit een kantoorruimte bleek een kluis met nog onbekende inhoud te zijn weggenomen. De politie moet nog aangifte van deze inbraak opnemen.

112Fryslan