Fryslân, 29-10-2009 • Politieberichten van woensdag 28 oktober 07.00 uur t/m donderdag 29 oktober 07.00 uur.

Tata (Marokko): Friese politieauto vandaag woestijn in
De voormalige politieauto die door de politie Fryslân ter beschikking is gesteld aan de organisatie Riders for Health is momenteel halverwege Marokko en is daarmee ook over de helft van de bijna 7000 kilometer lange rit. Het voertuig wordt bij toerbeurt bestuurd door Andalasto Koppe en Marjon Wever, beiden werkzaam als agent bij de politie Fryslan. De twee doen mee aan een initiatief van politiemensen uit de regio Haaglanden. Die hebben zich verenigd in de Desert Cops en brengen voertuigen en hulpgoederen naar Gambia. De voertuigen zijn bestemd voor de stichting Riders for Health. Deze organisatie geeft, in de vorm van vervoer, ondersteuning aan medische hulpverleners in onherbergzame gebieden in Afrika. Riders for Health werkt in Afrika alleen met de plaatselijke bevolking. Zij verzorgen de opleiding van de monteurs, leiden de coördinatoren en managers op en trainen de verpleegkundigen in rijvaardigheid.
De Desert-Cops zijn zaterdag 17 oktober vertrokken uit Den Haag en komen volgende week aan in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Onderweg hebben de rijders al het nodige voor de kiezen gehad. Hoewel ze er een andere voorstelling van hadden, kregen ze in het noorden van Marokko nog te maken met veel regen. Ook ontstond er bij enkele voertuigen materiaalpech. Dankzij hulp van lokale garages slaagden de agenten erin de voertuigen weer aan de praat te krijgen. Het einddoel Gambia ligt aan de westkust van Afrika. De stoet Nederlanders trekt in Zuid-Europa en Marokko erg veel bekijks en wordt soms begeleid door lokale politiemensen. Na een rustdag in Tata, zijn de rijders vanmorgen vertrokken voor een rit van 677 kilometer naar de Atlantische kust ter hoogte van de Canarische Eilanden. Vanavond bereiken ze Laayouna. De komende dagen worden onder anderen Mauritanië en de Sahara doorkruist.

Volgens het bestuur Riders for Health zullen alle auto’s en motoren, waaronder een compleet ingerichte ambulance, in goede staat in Gambia arriveren. Een container met reserveonderdelen is per boot onderweg. Kijk voor actuele informatie en filmpjes op: [url=http://www.desert-cops.nl]www.desert-cops.nl[/url] of op [url=http://www.reismotor.nl]www.reismotor.nl[/url].

Langezwaag: politie controleert bromfietsen
De politie heeft woensdagochtend op de Hegedyk tussen Gorredijk en Langezwaag een bromfietscontrole gehouden. Daarbij zijn in totaal 14 brommers/scooters gecontroleerd met behulp van een rollentestbank. De agenten schreven 3 bekeuringen uit voor teveel vermogen. Daaronder viel 1 scooter die met gemak een snelheid van 97 km per uur kon behalen. Ook werd een automobilist bekeurd die de maximum snelheid had overschreden. Dit werd geconstateerd met behulp van een lasergun.

Sijbrandahuis: politie vordert rijbewijs in
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 25-jarige inwoner van Hallum ingevorderd. De man reed in zijn auto op de Birdaarderstraatweg met een snelheid van 114 kilometer per uur, daar waar 60 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: politie houdt winkeldieven aan
De politie heeft woensdagmiddag drie verdachten, een 35-jarige inwoner van Oude-Pekela en twee inwoonsters van Winschoten van 23 en 32 jaar aangehouden. De drie verdachten pleegden in een winkel aan de Veengang een winkeldiefstal, waarbij dure kwasten werden weggenomen. Een getuige die de diefstal zag gebeuren, belde direct via 1-1-2 de politie. Hij noteerde het kenteken en het merk van de auto, waarna de agenten de drie verdachten op de Dertien Aprilstraat konden aanhouden. In de auto troffen zij veel gestolen goederen, zoals kleding en gereedschappen aan. De twee vrouwen en de man zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De auto en de gestolen goederen werden in beslaggenomen. De bedrijfsleider deed aangifte.

Drachten: brand in woning door elektrische deken
De politie heeft woensdagmiddag de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Berglaan. De bewoonster zag rook uit de slaapkamer vandaan komen en zag dat het matras in brand stond waarna zij deze direct naar buiten sleepte. De inmiddels ter plaatse gearriveerde brandweer heeft de brand geblust. De bewoonster kwam met de schrik vrij.

Kollum: politie onderzoekt aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag op de Mr. Andreastraat een aanrijding onderzocht waarbij het rijbewijs van een 53-jarige inwoner van Kollum werd ingevorderd. Agenten kregen de melding dat de automobilist was ingereden op de geparkeerde vrachtauto van een 53-jarige man uit Oude Pekela. Bij aankomst bleek er alleen materiële schade te zijn. De 53-jarige bestuurder werd onderworpen aan een blaastest. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 1130 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bezit drugs
De politie heeft woensdagmiddag naar aanleiding van klachten over overlast door handelaren en gebruikers van verdovende middelen in de omgeving van de Beekkerkstraat, een controle gehouden. Tijdens de controle werden een aantal personen gecontroleerd op grond van de Opiumwet. Bij deze personen werd Amfetamine aangetroffen en in beslag genomen. Na verhoor op het politiebureau werden zij heengezonden. Omdat het vermoeden bestond dat de drugsuitgifte vanuit één woning plaatsvond werd een huiszoeking gedaan. In de woning van de 58-jarige vrouw uit Leeuwarden werden tientallen gram Amfetamine, een hoeveelheid heroïne, verschillende grote hoeveelheden medicijnen en onbekende poeders aangetroffen. Dit alles is in beslag genomen. De bewoonster is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek is ingesloten.

Nijeholtpade: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft woensdagavond op de N351 ter hoogte van Nijeholtpade het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige man uit Nijeholtpade. Een surveillerende agent zag dat de bestuurder over de weg slingerde. De automobilist werd staande gehouden en onderworpen aan een blaastest. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd de beginnend bestuurder overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 730 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: politie houdt verlichtingscontrole
De politie heeft woensdagavond op diverse locaties in de provincie verlichtingscontroles uitgevoerd. In Leeuwarden werd dat gedaan op de Wirdumerdijk, Nieuweweg, Zuiderplein, Hollanderdijk en het Drachtsterplein. In totaal werden 43 bekeuringen uitgeschreven voor het niet voeren van verlichting bij nacht. In Harlingen kregen 5 fietsers een bekeuring vanwege een defect aan – of het ontbreken van verlichting. Tijdens deze controle werd 1 automobilist gewaarschuwd voor een kapot achterlicht. Deze kon hij ter plaatse maken. In en rondom Joure en Sint Nicolaasga werd ook een verlichtingscontrole gehouden. Daarbij werd 4 keer een bekeuring uitgeschreven. Nabij de sporthal aan de Dobbeleane in Sint Nicolaasga gingen 3 personen op de bon vanwege het parkeren op een invalidenparkeerplaats.

Leeuwarden: automobilisten gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagavond een aanrijding onderzocht op de Drachtsterweg, waarbij een 26-jarige inwoner van Drachten en een 75-jarige inwoonster van Wirdum gewond raakten. Een 79-jarige bestuurder uit Wirdum kwam de Drachtsterweg oprijden in de richting van Wirdum waarbij hij de bestuurder uit Drachten te laat zag. Dit met een aanrijding tot gevolg. De 75-jarige vrouw en 26-jarige man zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden en konden na controle weer naar huis.

Franeker: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Hertog van Saxenlaan het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige inwoner van Skerries (Ierland). Surveillerende agenten hielden de automobilist staande, omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Vervolgens werd de man onderworpen aan een blaastest waarna de beginnend bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 475 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Grou: politie houdt inbrekers aan
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee 20-jarige mannen, beiden uit Grou, aangehouden op verdenking van poging tot inbraak en vernieling. Omstreeks 00.45 uur hoorde de melder geschreeuw en glasgerinkel aan de Oostergostraat. Hij alarmeerde via 1-1-2 de politie. Ter plaatse zag de politie dat een ruit van de voordeur van een woning was ingeslagen. Ook waren bij een andere woning vernielingen gepleegd. Omdat een kans bestond dat de daders nog in de woning aanwezig waren werd een politiehond ingeschakeld. Tijdens het wachten op de hondengeleider zagen de agenten dat er twee mannen in de richting van de kruising J. Nieuwehuisstraat/Oostergostraat liepen. Bij het zien van de agenten zette het duo het op een lopen. Na een korte achtervolging werden zij op de J. Nieuwehuisstraat aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze poging tot inbraak en vernieling. Beiden zijn voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Heerenveen: brand in woning
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Herenwal. De 54-jarige bewoonster lag te slapen en hoorde het brandalarm. Zij wilde door de woonkamer het pand verlaten maar dit was niet mogelijk omdat de kamer vol rook stond. Haar enige uitweg was via het balkon waar zij de hulpdiensten alarmeerde. De brandweer haalde haar even later van het platte dak. De brandweer bluste de brand die vermoedelijk in de woonkamer is ontstaan. De bewoonster kwam met de schrik vrij.

Sint Annaparochie: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft woensdagavond een 45-jarige man uit Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had zonder aanleiding een groepje jongeren dat voor een supermarkt aan de Beuckelaerstraat stond, bedreigd met mogelijk een vuurwapen. De man was daarna vertrokken waarop de jongeren via 1-1-2 de politie alarmeerden. Ter plaatse werd gesproken met de groep. Op basis van het signalement van de man en looprichting werd een zoektocht en een onderzoek opgestart. De verdachte werd daarbij op zijn scooter gesignaleerd. Door de kentekengegevens werd het woonadres van de verdachte getraceerd en werd de man aangehouden voor bedreiging. Zijn woning werd doorzocht waarbij een vuurwapen en een kleine hoeveelheid vermoedelijk cocaïne werd aangetroffen. Omdat hij mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen met als resultaat 660 ug/l. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan