Politieberichten van donderdag 29 juli.

Jongeren aangehouden voor joyriding
FORMERUM – De politie heeft woensdagochtend een 16 en 18-jarige jongen uit Oostknollendam, een 17-jarige jongen uit Krommenie en een 16-jarige jongen uit Wormer aangehouden voor joyriden op de Westerboutenweg. De jongeren besloten na een avond stappen nog een stuk te gaan wandelen. Ze zagen op een stuk omgeploegd land twee tractors staan. De jongens klommen in één van de tractors en startten de motor. Omdat de jongens de tractor niet goed onder controle kregen, reden zij dwars door een hek heen, dat de weg naar de dijk afsloot. Hier zijn zij vervolgens uit de tractor geklommen en er vandoor gegaan. De 45-jarige eigenaar van de tractor was de jongens achterna gekomen en hield hen staande. De politie kwam ter plekke en de jongens werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Na verhoor werden de jongens heengezonden. Er is proces-verbaal tegen hen opgemaakt. De 45-jarige eigenaar deed aangifte.

Inbraak in horecagelegenheid
LEMMER – De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Kortestreek. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden uit de gokkasten en de sigarettenautomaat geld weggenomen. Ook werd een fooienpot meegenomen. Een 33-jarige inwoner van Lemmer deed aangifte.

Brand in duinen
TERSCHELLING WEST – De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een brand in een duinpan aan de Prinses Margrietlaan. De brandweer kon het brandje snel blussen, maar in een zandpan werd een ingegraven brandend stuk hout gevonden. Brandstichting wordt dan ook niet uitgesloten.

Invorderen rijbewijs na verlaten verkeersongeval
KOOTSTERSTILLE – De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige inwoner van Surhuisterveen op de Boterbloemstraat. Surveillerende agenten kregen de melding om naar de Alde Dyk te gaan. Een fietser (woonplaats en leeftijd onbekend) was aangereden door een automobilist, waarna deze was doorgereden. De fietser had het kenteken genoteerd waardoor de politie de 53-jarige man kon traceren. Agenten gingen in gesprek met de man. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde werd hij naar het bureau overgebracht voor een ademanalyse. De man blies 1180 ug/l. Dit is goed voor een rijverbod van 16 uur en het rijbewijs werd ter plekke ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Invorderen rijbewijs na snelheidsovertreding
SEXBIERUM – De politie heeft woensdagavond op de A31 het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie. De man reed 184 kilometer per uur in zijn auto toen hij een lasercontrolepost van de politie passeerde. Aangezien hier 120 kilometer per uur toegestaan is, beging hij een snelheidsovertreding van 64 kilometer per uur. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en proces-verbaal werd tegen hem opgemaakt.

Vrouw en kind licht gewond na klap portier
JOURE – De politie heeft woensdagavond geassisteerd bij een ongeval op de Koarte Ekers. Tijdens het luchtballonfeest stond een 31-jarige vrouw uit Hoogezand met haar drie maanden oude baby tussen de auto en het portier naar de festiviteiten te kijken. Op dat moment reed een 67-jarige man uit Londen (ENG) voorbij die het portier van de auto raakte. Hierdoor kreeg de vrouw het portier tegen zich aan en werd de baby op het hoofd geraakt. Zij zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na controle mochten moeder en kind het ziekenhuis weer verlaten. De Engelsman heeft zijn gegevens achtergelaten en de verzekering wordt op de hoogte gesteld.

GHB gebruiker door het lint
GROU – De politie heeft woensdagavond een 30-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde op de Doorbraak. Surveillerende agenten kregen de melding dat een man compleet door het lint ging. Hij stond met zijn armen te zwaaien en slaakte allerlei kreten uit. De agenten besloten hem mee te nemen naar het bureau. De man kon zich niet identificeren en na enig onderzoek bleek hij eerder deze week ook in aanraking te zijn geweest met de politie voor het rijden onder invloed van vermoedelijk GHB. Een GGD-arts kwam ter plekke en bevestigde dat de man GHB had gebruikt. Er werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt en hij werd na zijn ontnuchtering heengezonden.

Hennepkwekerij ontmanteld, drie mannen aangehouden
WOLVEGA – De politie heeft woensdagmiddag in drie bedrijfsunits aan de Zeeweegbree een hennepplantage met 3000 afgeknipte planten ontmanteld. Bij de ontmanteling werden twee mannen van 42 en 46 jaar uit Rotterdam en een 26-jarige man uit Schiedam aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Naar aanleiding van tips hield de politie het pand al langere tijd in de gaten. Gisteren zagen agenten de verdachten het pand betreden, waarop de mannen op heterdaad aangehouden konden worden. Daarna werden de bedrijfsunits ontruimd. De elektriciteit werd illegaal afgetapt en de units waren voorzien van metalen hekken tegen rippen. De planten en de gebruikte apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Daarnaast werd de auto van de mannen en een paar duizend euro aan contant geld in beslag genomen. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging van omgeving en voor de veiligheid van de omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. In het Wetboek van Strafrecht staat namelijk dat iemand schuldig is aan witwassen als zijn geld of goed uit ‘enig misdrijf’ afkomstig is.

Hennepkwekerij met 518 planten ontmanteld
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond, na een inbraakmelding in een woning aan De Anjen, een hennepkwekerij ontmanteld. Via 1-1-2 kwam een melding binnen dat een getuige de deur van een woning in zijn buurt open zag staan, terwijl hij wist dat de bewoner langere tijd in het buitenland zat. Ter plaatse zagen agenten dat de deur geforceerd was. In de slaapkamers van de woning werd een in werking zijnde hennepplantage aangetroffen. In een van de slaapkamers stonden 181 afgeknipte hennepplanten, in een andere 337 hennepstekken. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. De planten en de gebruikte apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de huurder / eigenaar van de woning.

Man gewond na sprong van brug
TERHERNE – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het ambulancepersoneel geassisteerd nadat een 21-jarige man uit Rotterdam op de Louwer om’e Tun van een brug gesprongen was en hierbij gewond raakte. De man besloot onder invloed van de brug te springen, maar botste in het ondiepe water met zijn hoofd ergens tegenaan. Dit veroorzaakte een flinke hoofdwond. Op de kade viel hij flauw, waarna hij per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht werd.

Dronken jongen rijdt zonder rijbewijs
TERSCHELLING WEST – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Denneweg een 17-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en zonder rijbewijs. Een surveillerende agent zag de jongen op de Willem Barentzkade stevig doorrijden en hield hem op de Denneweg voor controle aan. Hierbij vermoedde de agent dat de jongen gedronken had, waarna hij overgebracht werd naar het bureau voor een ademanalyse. Hij blies 770 ug/l, goed voor een rijverbod van elf uur. Bovendien bleek de jongen niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht na verhoor het bureau weer verlaten.

Rijbewijs beginnend bestuurder ingevorderd
SINT NICOLAASGA – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige beginnend bestuurster uit Lemmer. Tijdens een controle op de Langwarderdyk kreeg de vrouw een stopteken. Het vermoeden bestond dat de vrouw gedronken had en ze werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies ze 360 ug/l. Goed voor een rijverbod van vijf uur en een invordering van het rijbewijs. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Zij mocht na verhoor het bureau weer verlaten.

112Fryslan