Fryslân, 29-01-2009 • Politieberichten woensdag 28 januari 07.00 uur t/m donderdag 29 november 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt vier verdachten aan na Burgernetactie.
Woensdag 28 januari hebben 2148 deelnemers aan Burgernet met de politie gezocht naar vier verdachten van de diefstal van kentekenplaten van auto’s in de Esdoornstraat en een inbraak in een auto in de Fruitstraat in Leeuwarden. Door een prima samenwerking tussen burgers en politie konden de vier daders vanmiddag in de stad na een succesvolle Burgernetactie door surveillerende agenten worden aangehouden.

Woensdagmiddag omstreeks 13.00 uur zag een getuige vier mannen kentekenplaten stelen van auto’s in de Esdoornstraat. De getuige belde daarop direct met 1-1-2 om de politie te waarschuwen.

De getuige gaf een uitstekend signalement door van de vier mannen en de auto waarin ze reden.

Niet veel later belde een andere getuige via 1-1-2 met de politie. De getuige had namelijk gezien dat vier mannen in de Appelstraat kentekenplaten aan het verwisselen waren. Hij vertrouwde het niet en waarschuwde daarom de politie. Op basis van de informatie van de twee getuigen besloot de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. Tijdens de Burgernetactie werden 465 deelnemers telefonisch gevraagd om samen met de politie uit te kijken naar de vluchtende dieven. Eén van de deelnemers aan de Burgernetactie zag de vier bewuste mannen in de Boeierstraat en belde direct met Burgernet. De deelnemer zag vervolgens dat één van de vier een ruit van een auto insloegen, waarna er iets uit de auto werd weggenomen. De vier dieven stapten daarna weer in de auto en reden weg. De Meldkamer Fryslân besloot om het zoekgebied uit te breiden en startte daarom een nieuwe Burgernetactie op. Maar liefst 2148 deelnemers werden telefonisch gevraagd om samen met de politie uit te kijken naar de vluchtende dieven. Eén van de deelnemers zag de bewuste auto rijden op de Tijnjedijk en belde met Burgernet om de rijrichting door te geven. Uiteindelijk zagen twee buurtagenten de auto rijden op de Camminghaburg. De bestuurder kreeg op de Sickingastate een stopteken, waarna de vier inzittende werden aangehouden. Het bleek te gaan om vier Poolse mannen van 16, 18, 21 en 26 jaar. In de auto vonden de agenten twee laptops, een navigatiesysteem en een autoradio. Deze goederen en de auto werden in beslag genomen. De vier verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Burgernet
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De deelnemers bellen alleen met Burgernet wanneer ze bruikbare informatie hebben.

Deelnemen aan Burgernet
Wilt u, net als deze 2148 mensen van vandaag, ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of dorp, neem dan deel aan Burgernet. Dit kan op dit moment alleen nog in de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel. De overige Friese gemeenten sluiten eind 2009 aan bij Burgernet. Klik hier voor het aanmeldingsformulier of surf naar [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url].

1-1-2 heterdaad
Ziet u een misdrijf op heterdaad gebeuren, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2 en de politie komt: 1-1-2 daar pak je daders mee! Meer weten? Kijk op [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]


Hallum: brand in bedrijf
De politie heeft woensdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een bedrijf aan de Mounebuorren. Rond het middaguur ontdekten medewerkers dat er een brand woedde. Daarop belde men direct 1-1-2. De brandweer van Hallum en Ferwert hadden het vuur snel onder controle. De mogelijke oorzaak van de brand is een oververhitte afvoerbuis. Bij de brand deden zich geen persoonlijk ongelukken voor.

Aldeboarn: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Skoallereed. De inbraak is vermoedelijk in de nacht van dinsdag op woensdag gepleegd. Uit de woning werd een televisie, een dvd-speler en een computer weggenomen. De dieven kwamen, terwijl de bewoners niet thuis waren, binnen door een uitzetraam te forceren. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Sneek: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Pier Heemstrastraat. Woensdagmiddag tussen 12:30 en 15:00 uur kwam men de woning binnen door de schuttingdeur en een paar ramen te vernielen, waarna drie fietsen, gereedschap en wat kleding werd weggenomen. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

Oosterwolde: man aangehouden voor vernieling
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 19-jarige man uit Makkinga aangehouden op verdenking van vernielingen. Nadat bij de politie een melding binnen was gekomen dat een man op het busstation fietsen aan het vernielen was, konden agenten de man op basis van het opgegeven signalement aanhouden. De man is overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: man aangehouden voor poging inbraak
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Schrans een 39-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Een getuige had gezien dat de man bij een winkel een ruit ingooide en belde de politie. Deze was snel ter plaatse en kon de man aanhouden. De verdacht is overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Boksum: 15 bekeuringen op Nijlansdyk
De politie heeft woensdagmiddag tussen 16:30 en 18:00 uur op de Nijlansdyk weer gecontroleerd op de naleving van de gesloten verklaring. De term ‘gesloten verklaring’ wil zeggen dat er een verbod geldt om de betrokken weg in te gaan of te gebruiken. Vijftien automobilisten deden dit toch en kregen een bekeuring.

112Fryslan

})