Politieberichten van donderdag 29 december

Agressieve automobilist gezocht

LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van een mishandeling van en 16-jarige fietser uit Leeuwarden. De jongen fietste donderdag 22 december omstreeks over de Carel van Manderstraat in de richting van de Schrans. De fietser zag een grijze Audi A4 met hoge snelheid naderen. Door krachtig remmen kon de man een aanrijding met een aantal fietser, waaronder de 16-jarige, voorkomen. De jongen maakte een gebaar richting de automobilist dat hij normaal rijgedrag moest vertonen. De bestuurder reed achter de fietser aan en stopte vervolgens. De bestuurder stapte uit en sloeg de 16-jarige tegen zijn hoofd. Vervolgens stapte de man weer in zijn auto en reed weg. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze mishandeling. De bestuurder is een man van 30 á 45 jaar met grijs haar. De bestuurder is tussen de 1.80 á 1.95 meter lang. Weet u wie deze agressieve automobilist is of heeft de mishandeling gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Zeven auto’s bekrast

SNEEK – De politie onderzoekt de vernieling van zeven geparkeerde auto’s in de Age Pierstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag werden de zeven voertuigen met een scherp voorwerp bekrast. Door het bekrassen ontstond veel lakschade. Een deel van de eigenaren heeft inmiddels gedaan. Een ander deel moet dit nog doen.

Vervelende man op terrein ziekenhuis aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft woensdagmiddag op het terrein van het ziekenhuis aan de Thialfweg een 27-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van lokaal vredebreuk. Medewerkers van het ziekenhuis hadden de politie gewaarschuwd omdat de man weigerde het terrein te verlaten. Hij was eerder die middag in het ziekenhuis geweest zonder dat hij daar iets had te zoeken. De man werd vervelend en het personeel vroeg aan hem om te vertrekken. Dit weigerde hij en daarom werd de politie gewaarschuwd. Agenten hielden de 27-jarige vervolgens aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Vernieler aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Weaze een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten werden door het winkelend publiek gewezen op een ruzie op de Weaze. Daar bleek dat de 39-jarige Leeuwarder woorden had gekregen met de eigenaar van een eetgelegenheid. Die had de man aangesproken omdat hij stond te overgeven voor zijn bedrijf. De twee kregen ruzie en daarbij vernielde de 39-jarige een ruit van de eetgelegenheid. De verdachte werd aangehouden door de agenten en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Vuurwerk in beslag genomen

FRYSLAN– De politie heeft woensdagavond op diverse plekken in de provincie (illegaal) vuurwerk in beslag genomen. In schuur achter een woning aan de Norgerweg in Haulerwijk werd een partij illegaal vuurwerk in beslag genomen. Daarbij werd de 49-jarige bewoonster aangehouden. Agenten hadden informatie gekregen dat in de woning een partij vuurwerk lag opgeslagen. In de schuur vonden de agenten diverse dozen met daarin illegaal vuurwerk. De partij werd in beslag genomen en de vrouw werd aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau en tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor mocht ze het bureau weer verlaten. Ook in een woning in Kootstertille vonden agenten een doos met vuurwerk. In de doos zaten zogenaamde Poolse klappers. Het vuurwerk werd in beslag genomen en tegen de 24-jarige eigenaar werd proces-verbaal opgemaakt. Ook in een woning in Waskemeer vonden agenten vuurwerk. Deze partij van 12 kilo werd in beslag genomen. Tegen de 42-jarige eigenaar werd proces-verbaal opgemaakt. Tenslotte werden in een woning in Oosterwolde nog een aantal nitraatbommen aangetroffen. Ook deze werden in beslag genomen. Tegen de 22-jarige bewoonster werd proces-verbaal opgemaakt.

Bierdrinker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond voor de ingang van het gerechtshof aan het Wilhelminaplein aangehouden. Surveillerende agenten hadden de man eerder die avond gewaarschuwd om te stoppen met bier drinken op de openbare weg. Ondanks de waarschuwing bleef de man drinken. Toen zijn biertje werd afgepakt, werd de Leeuwarder agressief. Hij werd dan ook aangehouden, dit ging overigens gepaard met het nodige verzet. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Halt-straf na afsteken vuurwerk

NOARDBURGUM/ LEEUWARDEN – Twee inwoners van Leeuwarden van 12 en 17 jaar en een 14-jarige inwoner van Noardburgum moeten na de jaarwisseling hoogst waarschijnlijk een halt-straf uitvoeren. Surveillerende agenten betrapten woensdagmniddag de 14-jarige Noardburgumer toen hij bij de jeugdsoos in het dorp vuurwerk aan het afsteken was. Agenten vroegen om aan de jongen om het vuurwerk te overhandigen. Dit werd in beslag genomen. Ook in de woning van de jongen werd nog vuurwerk in beslag genomen. Woensdagavond werden in de Murkstraat in Leeuwarden twee jongens betrapt toen ze een nitraatbom aan het afsteken waren. Het duo werd aangesproken en de twee waren in het bezit van 13 nitraatbommen. Dit illegaal vuurwerk werd in beslag genomen. Alle drie de jongens zullen hoogst waarschijnlijk een halt-straf moeten uitvoeren. Net zoals 20 andere jongeren die de afgelopen periode werden betrapt tijdens het vroegtijdig afsteken van vuurwerk.

Vernielers aangehouden

JOURE – De politie heeft dankzij een alerte getuige drie inwoners van Joure van 15, 15 en 17 jaar kunnen aanhouden op verdenking van vernieling. Een getuige zag dat drie jongens vernielingen pleegden bij een school aan de Koningin Julianalaan. Zo moest een bankje had ontgelden en ook sneuvelde er een ruit van de school. Direct werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Meerdere agenten gingen naar de school. In de omgeving werden de drie aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat er ook nog een vierde jongen betrokken was bij de vernieling. Hij zal zag samen met de drie anderen vandaag in de loop van de dag weer moeten melden bij het politiebureau voor verhoor.

Twee kinderen onwel door te veel drank

DRACHTEN – De politie werd woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag tot twee keer toe geconfronteerd met dronken kinderen. Een 15-jarig inwoonster van Eastermar moest woensdagavond door een ambulance naar het ziekenhuis in Drachten worden gebracht. Het meisje had die avond in een woning aan De Rien zoveel alcohol gedronken dat ze haar bewustzijn verloor. Via 1-1-2 werden de hulpdiensten gewaarschuwd. Het meisje werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar werden ook haar ouders gewaarschuwd. Later die nacht hadden portiers van een horecagelegenheid aan de Noordkade een 15-jarige inwoner van Opeinde van straat gehaald. De jongen was zwaar onder invloed van alcohol. Agenten brachten hem naar het politiebureau. Daar kon na de nodige moeite worden vastgesteld om wie het ging. Nadat agenten achter zijn adres waren gekomen, werd hij door hen naar zijn ouders gebracht.

Auto’s vernield

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de vernieling van in ieder geval tien geparkeerde auto’s in de Willem Lodewijkstraat. In de nacht van woensdag op donderdag werden door een aantal nog onbekende jongeren de spiegels van geparkeerde auto’s getrapt. Surveillerende agenten hebben nog gezocht naar de jongeren, maar ze werden niet meer aangetroffen. De gedupeerde eigenaren moeten nog aangifte doen.

Auto gestolen na woninginbraak

HARKEMA – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Fiifhuzen. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de gehele woning doorzocht en daarbij waren diverse kasten en lades opengebroken. Al snel ontdekte de 58-jarige bewoner dat één van zijn auto’s was gestolen. Deze auto werd later die nacht door agenten in de stad Groningen terug gevonden. Het voertuig werd voor nader sporenonderzoek in beslag genomen. De 58-jarige eigenaar deed aangifte.

Einde gemaakt aan oudejaarsstunt

FEANWÂLDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag vroegtijdig een einde gemaakt een ‘oudejaarsstunt’. Getuigen hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd toen ze in het dorp hadden gezien hoe een aantal jongeren diverse straatnaambordjes aan het verwijderen waren. Op de Eslawâld zagen agenten een 22-jarige inwoner van Feanwâlden lopen. De man bleek in het bezit te zijn van zeven borden. De man verklaarde dat hij en zijn vrienden al vast bezig waren met de voorbereidingen voor een ‘oudejaarsstunt’. Met de 22-jarige werd afgesproken dat hij en zijn vrienden alle straatnaambordjes naar de gemeente zouden brengen. De eventuele herstelkosten zullen de jongeren moeten betalen.

112Fryslan