Politieberichten van woensdag 27 januari 07.00 uur t/m donderdag 28 januari 07.00 uur

Leeuwarden: inzet nieuwe media bij opsporing overvallers
De politie zet nieuwe media in om de overvallers van supermarkten in Leeuwarden op te sporen. Op de Friese opsporingssite [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url] zijn de zaken beschreven en voorzien van foto’s. Daarnaast is er op het YouTube-kanaal van de politie Fryslân een opsporingsfilmpje geplaatst met camerabeelden van één van de overvallen. Nieuw is de inzet van de posters en flyers met daarop een tag. Deze ‘tag’ is een barcode die met een mobiele telefoon ingescand kan worden. Na het scannen kom je op de mobiele website van dadergezocht.nl met informatie over de overvallen. Het is voor het eerst dat een politiekorps in Nederland gebruik maakt van deze techniek.

Overvallen op supermarkten in Leeuwarden
Op vrijdag 13 november 2009 werd de Poiezs-supermarkt aan de Wilgenstraat overvallen. Twee gemaskerde mannen drongen de winkel binnen en bedreigden het personeel met een vuurwapen. Het duo ging er vandoor met een geldbedrag. Op maandag 21 december 2009 werd de Albert Heijn in de Bilgaardpassage overvallen. Hier drongen drie gemaskerde mannen het magazijn binnen. Met een vuurwapen en mes werden de aanwezige medewerkers bedreigd. Ook hier werd een geldbedrag buit gemaakt. Op donderdag 21 januari was het wederom raak. Deze keer probeerden twee gemaskerde mannen bij aanvang van de werkdag het personeel te overmeesteren. Eén van de medewerkers zag de twee overvallers aan komen stormen en zij sloot hierop de deur van de personeelsingang. Deze overval mislukte dan ook en de twee gemaskerde mannen gingen er vandoor. Alle overvallen werden ’s ochtends vroeg gepleegd, net nadat het personeel was gearriveerd. De daders gingen bij alle overvallen agressief te werk en geweld werd dan ook niet geschuwd. De politie is er alles aan gelegen om deze jonge overvallers aan te houden. De kans is groot dat deze daders doorgaan met het plegen van gewapende overvallen en het gevaar bestaat dat hierbij slachtoffers vallen.

Inzet nieuwe media
De overvallen werden gepleegd door jonge daders, vermoedelijk afkomstig uit Leeuwarden en niet ouder dan 20 jaar. De politie hoopt met de inzet van nieuwe media jongeren te bereiken. Zij herkennen misschien de overvallers of weten wie er bij deze overvallen betrokken zijn. Zo is er op het YouTube-kanaal van de politie Fryslân een opsporingsfilmpje geplaatst met camerabeelden van één van de overvallen. De politie heeft ook posters en flyers gemaakt en de buurtagenten gaan dit materiaal verspreiden op middelbare scholen, wijkcentra en andere openbare instellingen in de stad. Het bijzondere van deze posters en flyers is dat ze zijn voorzien van een ‘tag’. Deze ‘tag’ is een barcode die met de camera van een mobiele telefoon ingescand kan worden. Na het scannen kom je op de mobiele website van dadergezocht.nl met informatie over de overvallen. Het idee van de tag werd aangedragen door één van de followers van de twitter van dadergezocht. De man uit Oentsjerk ontwikkelde de tag en stelde hem beschikbaar aan de politie Fryslân. Het is voor het eerst dat een politiekorps in Nederland gebruik maakt van deze techniek.

Bolsward: verlichtingscontrole met 39 boetes
De politie heeft in de maand januari op diverse plaatsen in Bolsward en de naaste omgeving verlichtingscontroles gehouden. Daarbij werden in totaal 39 fietsers bekeurd. Daarnaast werden sommige fietsers ook nog gewaarschuwd voor het niet voeren van de verlichting. Veel fietsers dragen donkere kleding. In combinatie met de duisternis en het niet voeren van verlichting, levert dit gevaarlijke situaties op voor alle weggebruikers.

Heerenveen: aanrijding met beknelling
De politie heeft een aanrijding afgehandeld die woensdagmorgen plaatsvond onder het viaduct van de rijksweg A7/A32. Een 31-jarige inwoner uit Akkrum die vanaf de rijksweg A32 de rijksweg A7 op wilde rijden, raakte door onbekende oorzaak in de slip. Daardoor kwam hij met zijn auto op de rijbaan van de A7 voor het verkeer dat in de richting van Drachten reed terecht. Een 26-jarige inwoner van IJmuiden en een 34-jarige inwoner van Oudehaske konden een aanrijding niet voorkomen en botsten tegen de auto van Akkrummer die daardoor in de vangrail terecht kwam. De 34-jarige inwoner uit Oudehaske raakte door de aanrijding zodanig bekneld, dat hij door de brandweer uit zijn benarde positie moest worden bevrijdt. Hij is met been en nek letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De twee andere bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Appelscha: brand in boerderij
De politie heeft woensdagochtend de brandweer geassisteerd bij een boerderijbrand aan de Wester Es. Vermoedelijk is de brand door kortsluiting ontstaan. Een buurman die rook uit de schuur zag komen waarschuwde direct via 1-1-2 de brandweer en de politie. De brandweer had de brand snel onder controle. De dieren die in de schuur stonden hebben de brand overleefd. Door het bluswater en de vorst werd het wegdek spekglad. De gemeente heeft de weg gestrooid.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft woensdag op diverse plaatsen in Leeuwarden een verkeerscontrole gehouden. In totaal werd negenentwintig keer proces-verbaal opgemaakt. Drieëntwintig waren voor het niet handsfree bellen, vier keer voor het niet dragen van de autogordel, één proces-verbaal voor uitzicht naar rechts gehinderd door lading en één voor getinte autoruiten.

Fryslân: veel aanrijding door gladheid
De politie heeft woensdagmiddag tussen 15.30 uur en 18.00 uur op diverse plaatsen in Fryslân in totaal negen aanrijdingen afgehandeld. Door de plotseling opkomende gladheid vonden op de rijksweg A32 zes aanrijding plaats. Op de rijksweg A31 waren dit er twee en op de rijksweg A6 één. In alle gevallen was er alleen sprake van materiële schade. Om de snelheid op de rijksweg A32 eruit te halen hebben agenten een tijdje zogenaamd blok gereden, waarbij ze met lage snelheid voor het verkeer uitreden.

Sneek: politie zoekt getuigen van mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling. In de nacht van zaterdag op zondag kreeg een 30-jarige inwoner van Sneek in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat in Sneek een bierglas in het gezicht gedrukt. De oorzaak was, dat de man ruzie kreeg met een nog onbekende man, die hem uiteindelijk het glaswerk in het gezicht sloeg. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld. De dader kon nog niet worden aangehouden. De politie is daarom op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich via 0900-8844 melden bij de politie. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u uw informatie kwijt via Meld Misdaad Anoniem bellen op telefoonnummer 0800-7000.

Leeuwarden: jongen gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagavond op de Camminghaburg een aanrijding afgehandeld waarbij een 12-jarige jongen uit Leeuwarden gewond raakte. Een 16-jarige snorfietser uit Leeuwarden reed over het fietspad toen de 12-jarige plotseling het fietspad opliep. De snorfietser kon hem niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De 12-jarige werd met letsel aan zijn been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

112Fryslan