Politieberichten van donderdag 28 april.

Automobilist gewond na aanrijding
BEETGUM – De politie heeft woensdagochtend op de Langhusterwei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 36-jarige automobilist uit Winsum gewond raakte. Bij het oprijden van de kruising zag de automobilist een vrachtwagen over het hoofd. Vermoedelijk omdat hij zijn aandacht had bij drie honden die in zijn auto zaten. Een botsing was het gevolg. Toen de agenten arriveerden waren de twee chauffeurs bezig met het invullen van de schadeformulieren. De 36-jarige automobilist klaagde over pijn in zijn rug en daarom werd uit voorzorg een ambulance gewaarschuwd. De Winsumer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Vier auto-inbraken
DRACHTEN – De politie onderzoekt auto-inbraken in vier geparkeerde auto’s. In de nacht van dinsdag op woensdag werden op de Twee Gebroeders, ’t Swin en de Ee auto’s opengebroken. Opvallend daarbij was dat alle opengebroken auto’s van merk Volkswagen waren. Uit de voertuigen werden onder andere autoradio’s en versterkers gestolen. De gedupeerde eigenaren deden aangifte.

Negeren gesloten verklaring
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagochtend van 07.55 uur tot 08.30 uur gecontroleerd op de Wergeasterdyk op het negeren van de gesloten verklaring. De Wergeasterdyk is bestemd voor eenrichtingsverkeer en dit is met duidelijke bebording aangegeven. Toch rijden automobilisten tegen het verkeer in en dit levert gevaarlijke situaties op. Reden voor de politie om te controleren. Woensdagochtend werden vijf automobilisten bekeurd voor het negeren van de gesloten verklaring. Eén bestuurder kreeg ook nog een bon omdat dat hij geen autogordel droeg.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
SKARSTERLAN/LEMSTERLAND – De politie heeft woensdag in de gemeentes Skarsterlân en Lemsterland op twee locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Op de N924 (Hoge Dijk) nabij St Johannesga passeerden woensdagochtend 515 bestuurders de controle. Hier geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. 42 bestuurders overschreden deze snelheid. Tussen de overtredingen zat één bestuurder die met een snelheid van 120 km/u voorbijkwam. Op de N358 (Platte Dijk) in Lemmer geldt een maximum snelheid van 70 kilometer per uur. Ook hier werd woensdagochtend gecontroleerd. Er passeerden 1226 voertuigen waarvan 37 te snel reden. De snelste reed met een snelheid van 111 kilometer per uur. Op de middag werd de radarsnelheidscontrole gehouden op de N924 (Marwei) nabij Delfstrahuizen waar een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur geldt. 399 bestuurders werden gecontroleerd waarvan 31 te snel reden. Van deze 31 reed één bestuurder 146 kilometer per uur. 66 kilometer per uur boven de toegestane snelheid. Zijn/haar rijbewijs zal ingevorderd worden.

Inbraak in woning
HARLINGEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Christiaan Huygensstraat. Tussen 22.00 en 22.45 uur kwam men de woning binnen via een openstaand raam op de bovenverdieping. De bewoners zaten op dat moment beneden in de woonkamer. Uit de woning werden sierraden weggenomen. De 82-jarige bewoonster deed aangifte.

Dronken man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Oostersingel een 51-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van openbaar dronkenschap. De man lag op straat te slapen en weigerde weg te gaan. Toen hij werd aangehouden verzette hij zich, waarna hij geboeid naar het bureau werd overgebracht. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs ingevorderd van een 58-jarige automobilist uit Opende. De man reed op de N31 een lasercontrole voorbij met een snelheid van 153 kilometer per uur waar 100 kilometer per uur toegestaan is. Na een achtervolging werd de man bij Garijp staande gehouden. Tegen de man werd ook proces-verbaal opgemaakt.

184 boetes bij snelheidscontroles
GERKESKLOOSTER/KOLLUMERZWAAG/DAMWALD – De politie heeft woensdag bij drie snelheidscontroles in totaal 184 overtredingen geconstateerd op wegen waar een maximum snelheid van 50 kilometer per uur geldt. Op de Verlaatsterweg in Gerkesklooster passeerden 474 bestuurders de controle. 44 hiervan reden sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur, waarvan de snelste met 102 kilometer per uur voorbijkwam. Op de Foarwei in Kollumerzwaag reden van de 660 gemeten voertuigen, 129 te snel. De hoogste gemeten snelheid was hier 96 kilometer per uur. Op de Doniaweg in Damwâld werden 276 voertuigen gecontroleerd. 11 reden te snel, waarvan de snelste met 76 kilometer per uur voorbijkwam.

Burgernetactie na winkeldiefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag samen met deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een winkeldief. Het personeel van een winkel in de Kleine Kerkstraat betrapte een man toen die probeerde een aantal kledingstukken te stelen. De winkeldief verliet snel de winkel en ging er vandoor. Er was een goed signalement beschikbaar en daarom besloot de centralist een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar de winkeldief. Hij werd niet meer aangetroffen.

Hennepkwekerijen ontmanteld
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdag in Leeuwarden vier hennepkwekerijen opgerold. Daarbij werden 730 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd. Tijdens de actie werden drie verdachten aangehouden. De agenten kwamen de kwekerijen op het spoor onder andere dankzij anonieme tips

De actie startte woensdagochtend in de Schapestraat. Daar werd in een woning een ontmantelde hennepkwekerij aangetroffen. Er waren voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat er eerder was geoogst. Tegen de bewoners werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Tevens wordt door de agenten nog een ontnemingsrapportage opgemaakt. Vervolgens gingen de agenten naar een woning aan de Kleine Wielenstraat. Hier werd een hennepkwekerij met 233 planten aangetroffen. De 40-jarige jarige bewoner werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Ook hier wordt een ontnemingsrapportage opgemaakt en ook de woningbouwvereniging zal geïnformeerd worden over de aanwezigheid van een hennepkwekerij. ’s Middags deden agenten een inval in een woning aan de Dennenstraat. Hier werd een hennepkwekerij aangetroffen met 134 planten. Op het adres stond niemand ingeschreven. Nader onderzoek volgt dan ook nog. Tenslotte gingen de agenten naar een woning in de Dirkboutsstraat. Hier vonden de agenten een hennpepkwekerij met 363 planten. Tijdens de actie werden de bewoners, een man van 28 jaar en een man van 35 jaar, aangehouden. De twee werden voor nader onderzoek ingesloten. Ook deze woning was eigendom van de woningbouwstichting. De agenten gaan hen dan ook informeren.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

112Fryslan