Fryslân, 27-11-2008 • Politieberichten van woensdag 26 november 07.00 uur t/m donderdag 27 november 07.00 uur

Leeuwarden: Burgernet ingezet na winkeldiefstal
Vandaag, woensdag, 26 november 2008, hebben 353 deelnemers aan Burgernet samen met de politie uitgekeken naar een gevluchte winkeldief in Leeuwarden. De verdachte, van wie door een getuige een goed signalement werd doorgegeven, is niet aangehouden. Even na half elf uur zag een beveiligingsmedewerker in een winkel aan de Nieuwestad in Leeuwarden dat een man zich daar verdacht ophield. De winkeldief had kleding en cosmetica gestolen. Toen de winkeldief bemerkte, dat de beveiligingsmedewerker hem op heterdaad had betrapt, liet hij de gestolen spullen vallen en rende weg. De beveiligingsmedewerker probeerde de man aan te houden maar hij wist te ontkomen. Het door de beveiligingsmedewerker opgegeven signalement van de verdachte, een Afrikaans uitziende jonge man, blauwe baseballpet, witte fleece trui en spijkerbroek, werd aan 353 deelnemers van Burgernet doorgegeven, die gezamenlijk met politie uitkeken naar deze verdachte. Door één deelnemer werd een man in de onmiddellijke omgeving opgemerkt die nagenoeg voldeed aan het signalement. Deze man is door de politie gecontroleerd maar bleek niets met de winkeldiefstal van doen te hebben.

Burgernet
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. De deelnemers bellen alleen met Burgernet wanneer ze bruikbare informatie hebben.

Deelnemen aan Burgernet
Wilt u net als deze 267 mensen van vandaag ook een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw wijk of dorp, neem dan deel aan Burgernet. Dit kan op dit moment alleen nog in de gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel. De overige Friese gemeenten sluiten na eind 2009 aan bij Burgernet. U kunt zich aanmelden op de website [url=http://www.burgernet.nl ]www.burgernet.nl [/url]

1-1-2 heterdaad
Ziet u een misdrijf op heterdaad gebeuren, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2 en de politie komt: 1-1-2 daar pak je daders mee! Meer weten? Kijk op [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

Sumar: eenzijdig ongeval
De politie heeft woensdagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Heerenweg. Een 39-jarige automobilist uit Sumar was daar met zijn auto met de rechterwielen in de berm gekomen en vervolgens de macht over het stuur verloren. Zijn auto kwam vervolgens in de sloot terecht. De automobilist werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Ureterp: gewonden bij ongeval
De politie heeft dinsdagmorgen geassisteerd bij een ongeval op de Opperhaudmare. De bestuurder van een brommobiel gaf daar op de kruising met De Butewei geen voorrang aan een personenauto, met een botsing als gevolg. Twee inzittenden van de brommobiel, een 18-jarige inwoner van Oosterwolde en een 16-jarige inwoner van Ureterp werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. De bestuurster van de personenauto, een 30-jarige inwoonster van Drachten, werd ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld en hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Sondel: eenzijdig ongeval
De politie heeft woensdagmiddag hulp verleend bij de afhandeling van een eenzijdig ongeval op de Suderseewei. Een 19-jarifge automobilist uit Balk was daar met zijn auto met de rechterwielen in de berm gekomen en vervolgens de macht over het stuur verloren. De auto kwam via de linker berm uiteindelijk totaal vernield in de rechter berm terecht. De bestuurder werd per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. Daar bleek dat de bestuurder geen noemenswaardig letsel had.

Goutum: inbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Lykwei. Toen de 42-jarige bewoner om woensdag om 17.45 uur thuiskwam, constateerde hij dat een raam aan de achterzijde van de woning was opengebroken. Er bleek onder andere een geldkistje met een nog onbekend geldbedrag en waardepapieren te zijn verdwenen. Op het moment dat de bewoner bij zijn huis arriveerde, had hij van de oprit van de buren twee hem onbekende jongens zien weglopen. Mogelijk dat zij iets met deze inbraak hebben te maken. Het ging om twee jongens van ca. 17 jaar oud, ca. 1,70 tot 1,80 meter lang, mager postuur, mogelijk licht getinte huidskleur. Beiden droegen waarschijnlijk een trainingsjack of –pak met een cap. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Zandhuizen: onder invloed
De politie heeft donderdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 51-jarige automobiliste uit Oudehorne. Surveillerende agenten zagen de bestuurster slingerend op de Oldberkoperweg rijden en hielden haar staande. De bestuurster bleek gedronken te hebben en werd daarom naar het politiebureau overgebracht om een ademanalyse te ondergaan. Gezien de uitslag van 710 ug/l, werd daar haar rijbewijs ingevorderd en is proces-verbaal opgemaakt.

Oosterwolde: inbraak winkel
De politie onderzoekt de inbraak in een winkel aan de Oostenburg. Omstreeks 04.00 uur kreeg de politie een melding dat in de winkel was ingebroken. Van het pand waren een toegangshek en een deur geforceerd. Er bleek een nog onbekende hoeveelheid rookwaar te zijn weggenomen. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Heerenveen: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een winkel aan de Jister. Omstreeks 02.20 uur kreeg de politie een inbraakmelding vanuit de winkel. Van de winkel bleek een deur te zijn geforceerd, waarna een nog onbekende hoeveelheid rookwaar is weggenomen. Een 37-jarige inwoonster van Oranjewoud deed aangifte.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan