Politieberichten van donderdag 27 januari.

Oriënterend financieel onderzoek gestart
FRYSLAN – De politie is een oriënterdend onderzoek gestart naar een 56-jarige inwoner van De Westereen. Over de man zijn de afgelopen periode vele meldingen en aangiftes ontvangen van verduistering en oplichting. Zo zou de man via zijn bedrijven mensen nieuwe hypotheken hebben laten afsluiten waarbij de overwaarde door hem zou worden belegd. Het te beleggen geld zou echter verdwenen zijn.Een aantal medewerkers van recherche werkt aan deze zaak. Daarbij zal de samenwerking worden gezocht met de FIOD/ECD, Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Bank. Onlangs kwam de 56-jarige Westereender in het nieuws na aandacht van het programma TROS Opgelicht.

Contact met benadeelden
De politie heeft met een aantal benadeelden gesproken. Daaruit blijkt dat er veel meer benadeelden zijn. Ook hier willen de (financiële) rechercheurs graag mee in contact komen. De politie heeft voor eventuele benadeelden een speciaal e-mailadres geopend. Wanneer u over deze zaak contact wilt met de politie, stuur dan een e-mail naar [email=tip@friesland.politie.nl]tip@friesland.politie.nl[/email] Deze mail moet in ieder geval de volgende zaken bevatten:

[bullets]Naam, adres en woonplaats.
Het telefoonnummer waar de rechercheurs u op kunnen bereiken.
Korte omschrijving van het soort contract dat u hebt afgesloten en bij welk bedrijf.
Korte omschrijving van de financiële verplichting en eventuele andere afspraken die in het contract zijn opgenomen.
Tevens moet u aangeven wanneer u het contract hebt afgesloten
Het bedrag waarvoor u bent benadeeld.[/bullets]

Op deze wijze kunnen de benadeelden en zaken worden geïnventariseerd waardoor een juiste aanpak kan worden ingezet. De rechercheurs beoordelen uw e-mail en nemen dan contact met u op. Natuurlijk kunt u ook langs één van de onze politiebureaus gaan. Ook dan is het van belang dat u de bovenstaande gegevens mee neemt.

Aangehouden voor verduistering auto
HEERENVEEN- De politie heeft een 41-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden op verdenking van verduistering van een personenauto bij een autobedrijf aan de Skrynmakker. De man vroeg op 18 november 2010 om een proefrit te mogen maken. Nadat hij een kopie van identiteitsbewijs had overhandigd en de sleutels had gekregen, griste hij de kopie van het bewijs mee toen de verkoper even niet oplette. Daarna vertrok de man met de auto met de afspraak dat hij deze na de rit weer terug zou brengen. Na lang wachten belde het bedrijf via 1-1-2 de politie omdat de man de auto niet terugbracht. Na onderzoek kwamen de agenten de man op het spoor en hij werd landelijk gesignaleerd. Tijdens een snelheidcontrole op 11 januari 2011 viel hij dan toch door de mand omdat hij in de verduisterde auto te snel reed. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De auto werd in beslag genomen. Het bedrijf deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
JOURE – De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 51-jarige automobilist uit Joure ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de A6 ter hoogte van de afslag Sint Nicolaasga een snelheidscontrole met de lasergun met 181 kilometer per uur. Op de A6 is 120 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de Jouster ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Biketeam van start in Heerenveen[b]
HEERENVEEN – De politie van Heerenveen en Oost- en Weststellingwerf gaan donderdag officieel met een bikteam van start. Dit team, bestaande uit zes bikers, zal voornamelijk ingezet gaan worden bij evenementen, tijdens horeca-, en voetbaldiensten en voor toezicht in bos- en natuurgebieden.

Het inzetten van bikers biedt een groot aantal voordelen ten opzichte van surveillance per wagen. Zo hebben bikers een beter contact met het publiek, zijn ze geluidslozer, wendbaarder en is het minder schadelijk voor het milieu. Het voordeel ten opzichte van de wandelende surveillance is uiteraard dat bikers veel sneller zijn. Bovendien kunnen de fietsen in bepaalde situaties ook als wapen of dranghek gebruikt worden. In Leeuwarden, Sneek en Dokkum en omstreken zet de politie al geruime tijd bikers in, waar zowel politie als burgers positief op reageren. Onlangs is in Drachten ook bikersteam gepresenteerd.

[b]Twee verdachten aangehouden voor oplichting/flessentrekkerij

DRACHTEN – De politie heeft woensdagochtend een 50-jarige inwoner uit Meppel en een 60-jarige inwoonster van Meppel aangehouden op verdenking van oplichting en flessentrekkerij. Ze worden er van verdacht dat zij in de periode 2004 tot heden bedrijven in heel Nederland hebben opgelicht door goederen te bestellen, maar ze vervolgens niet af te rekenen. Ook zijn er door bedrijven werkzaamheden voor hen gedaan, maar ook deze rekeningen werden niet betaald. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politie sluit meer aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.

Spelende kinderen veroorzaken gaslek[b]
JUTRIJP – De politie heeft woensdagmiddag een deel van de provinciale weg nabij Jutrijp moeten afsluiten na een gaslek. Spelende kinderen hadden tijdens het graven een gasleiding geraakt. De leiding raakte lek en het gas spoot er uit. De brandweer en de politie kwamen ter plaatse. De provinciale weg werd afgesloten en het verkeer tijdelijk omgeleid. Ook werden enkele woningen ontruimd. Na zo’n anderhalf uur was het lek gedicht door Liander. De afzettingen werden toen opgeheven en de geëvacueerde mensen konden terug naar hun woningen.

[b]Man door het lint na gebruik GHB

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Spoorstraat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Bij de Meldkamer waren diverse telefoontjes binnen gekomen van mensen die zich zorgen maakten over de 27-jarige man. Hij stond namelijk op de Spoorstraat en sloeg wild om zich heen. Ook ging hij aantal keren midden op straat liggen. De Leeuwarder was dan ook een gevaar voor zich zelf en het overige keer. De agenten gingen ter plaatse en hielden de man aan voor het verstoren van de openbare orde. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en ter ontnuchtering ingesloten. De agenten gaan proberen om de man in een hulpverleningstraject te krijgen. Dit omdat hij al diverse malen is aangehouden na te veel GHB gebruik.

Auto in beslag genomen
SURHUISTERVEEN – De politie heeft woensdagmiddag op de Groningerstraat de auto van een 31-jarige inwoner van Surhuisterveen in beslag genomen. Surveillerende agenten kwamen de automobilist tegen. De afgelopen twee maand was hij al drie keer eerder betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs en het rijden in een onverzekerde auto. Na een stopteken werd wederom proces-verbaal voor beide zaken opgemaakt. Tevens werd de auto van de man in beslag genomen.

Drie mannen aangehouden in hennepkwekerij
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag in een bedrijfspand aan de Amperelaan een 24-jarige inwoner van Groningen, een 26-jarige inwoner van Haren en een 52-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vervaardigen van softdrugs. Na anonieme tips besloten agenten om het pad woensdagmiddag binnen te vallen. De drie mannen waren op dat moment aan het werk in de loods. De hennepkwekerij was reeds geoogst en de hennep lag te drogen. De drie verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. De apparatuur en 9,5 kilo gedroogde hennep, met een waarde van ruim €30.000, werd in beslag genomen en vernietigd.

Drie jongeren aangehouden na gooien stenen
HARLINGEN – Bij een sportveld aan de Westerzeedijk zijn woensdagavond drie jongens van 12, 13 en 13 jaar aangehouden. Nabij het sportveld hadden enkele jongens een vuurtje gestookt. Toen het vuur wel heel groot werd, ging één van de mensen van de sportvereniging naar de jongens toe. Deze 38-jarige Harlinger sprak ze aan en ging weer terug naar het sportveld. Een aantal meisjes stond op het sportveld naar het vuur te kijken. Plotseling gingen de jongens met stenen gooien. Eén daarvan raakte een 9-jarig meisje uit Harlingen. Ze liep daardoor een hoofdwond en moest voor behandeling naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 38-jarige man wist drie jongens aan te houden. Hij waarschuwde de politie en droeg ze over. Tegen de drie werd proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mochten ze het bureau weer verlaten. De agenten moeten nog drie andere jongeren horen.

Inbreker aangehouden
BURGUM – De politie heeft woensdagavond een 37-jarige inwoner van Emmen aangehouden op verdenking van poging tot inbraak. Surveillerende agenten kregen eerder die avond een melding dat vier mannen in een straat veel belangstelling hadden voor de woningen en de auto’s daar. Buurbewoners vertrouwden dit en waarschuwden via 1-1-2 de politie. Ondanks een zoektocht werden de mannen niet aangetroffen. Niet veel later kwam er weer twee meldingen, nu vanaf de Noordersingel. Een automobilist had drie jongeren hard zien wegrennen. Vervolgens belde een getuige met 1-1-2. Zij had net drie mannen overlopen die probeerden in te breken in een woning aan de Noordersingel. Bij het zien van de vrouw waren de drie er vandoor gegaan. De agenten wisten één van de mannen te achterhalen. Hij werd op een afstandje gevolgd. De 37-jarige man stapte in een auto en reed richting Leeuwarden. Daar werd hij uiteindelijk aangehouden op het Cambuurplein. Zijn auto werd in beslag genomen. De Drent werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Naar de andere mannen werd ook nog gezocht, maar die werden niet meer aangetroffen door de agenten.

Drie mannen aangehouden tijdens rooien hennep
FRANEKER – De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Christiaan van Saarloosstraat een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, een 19-jarige inwoner van Wirdum en een 23-jarige inwoner van Reduzum aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Surveillerende agenten kregen een melding dat in de betreffende woning een hennepkwekerij werd geruimd. Toen de agenten in de straat arriveerden zagen ze een auto met een paardentrailer staan. In de trailer lag apparatuur afkomstig van een hennepkwekerij. In de woning werden de drie mannen aangetroffen. Met toestemming van hen mochten de agenten even rond kijken. Op zolder werd een hennepkwekerij aangetroffen, waarvan net de toppen de uit de planten waren gehaald. De drie mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Getuigen gezocht van aanrijding
LEEUWARDEN- De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de op de kruising van de Groningerstraatweg met Anne Vondelingweg. Dinsdagavond om 22.30 uur raakten bij deze aanrijding vier personen gewond, zie ook de politieberichten van woensdag 26 januari. Van één van de betrokken bestuurders, een 20-jarige automobilist uit Kollummerzwaag, werd het rijbewijs ingevorderd. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Zo zou net voor de aanrijding een rode auto, merk onbekend, zijn gezien op de Groningerstraatweg. De bestuurder van deze auto reed moet hoge snelheid, gevolgd door de 20-jarige automobilist uit Kollumerzwaag. De inzittenden van deze auto kunnen belangrijke getuigen zijn. Maar de agenten komen ook graag in contact met andere getuigen van deze aanrijding. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 -8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Aangehouden voor verboden wapen bezit
DOKKUM- De politie heeft woensdagavond een 21-jarige inwoner van Burdaard aangehouden op verdenking van bezit van verboden wapens. Agenten controleerden de automobilist op de Birdaarderstraatweg omdat zij het vermoeden hadden dat de man onder invloed van alcohol reed. Tijdens het gesprek kregen de agenten vermoeden dat er mogelijk softdrugs in de auto zou moeten liggen. Tijdens het onderzoek in de auto werd naast een joint, een valmes en twee wurgstukjes aangetroffen. De bestuurder werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De wapen werden in beslag genomen.

Rijden onder invloed
WIJNJEWOUDE- De politie heeft woensdagmiddag een 59-jarige inwoner van Hemrik aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. De automobilist werd staande gehouden omdat hij zich niet aan de maximum snelheid hield. Toen de agenten hem aanspraken bleek hij naar alcohol te ruiken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 755 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd vervolgens ingevorderd. Daarnaast werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van negen uur.

Pas op voor babbeltrucs
DOKKUM- De politie waarschuwt wederom mensen voor babbeltrucs. Woensdagmiddag om 16.00 uur werd aangebeld bij een woning aan de Buitentuin. Toen er door de bewoners werd opengedaan stond een onbekende man voor de deur die aangaf jassen te verkopen. Toen na lang praten de man binnen werd gelaten “gaf” hij de bewoners de “nieuwe” jassen. Via leugens en andere smoezen wist hij de bewoners ertoe te bewegen om 120 euro af te geven. Vervolgens vertrok de man en liet de oude jassen achter.

Signalement van de dader:

[bullets]Blanke man
Lengte 185 m.
Donker haar in een scheiding gekamd
Geen snor en baard
Netjes gekleed in een zwart kostuum
De man had een zwarte plastictas bij zich met als opschrift “big shopper”[/bullets]

Weet u wie deze man is of heeft u meer informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 -8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Man aangehouden voor vernieling
DRACHTEN- De politie heeft woensdagmiddag op het Noorderend een 16-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De man was na een slecht verlopen zakelijk gesprek in woede ontstoken en vernielde bij een bedrijf een beveiligingcamera. Vervolgens reageerde hij zijn woede af op het aanwezige meubilair en interieur. Nadat de man was aangehouden, werd hij overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
READTSJERK- De politie heeft dinsdagmiddag het rijbewijs van een 26-jarige inwoner van Burdaard ingevorderd omdat hij 57 kilometer te snel reed op de Tuskedammen. De man werd staande gehouden omdat via de lasergun gemeten was dat hij 117 kilometer per uur reed terwijl daar 60 kilometer per uur is toegestaan. De man moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast kreeg de automobilist nog een bekeuring omdat de APK verlopen was en zijn autoverzekering niet in orde was.

Man geeft valse naam op
MARSSUM – De politie heeft bij een fietsverlichtingscontrole op de Ljouwerterdyk een 41-jarige inwoner van Beetgumermolen twee bekeuringen gegeven. De man zag tijdens de fietsverlichtingscontrole kans om samen met zijn zoontje door te rijden. De agenten zagen dit alles gebeuren en gingen achter de man aan. Hij kreeg een bekeuring voor het fietsen zonder licht. Bij het uitschrijven van de bekeuring gaf de man een valse naam op. De agenten kwamen hier achter. Naast een boete van €40,- voor het fietsen zonder verlichting, kreeg hij ook nog één van €180,- voor het opgegeven van een valse naam. Tijdens de controle werden nog zes andere fietsers beboet omdat ze zonder licht reden.

Drie verdachten aangehouden voor bedreiging
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagavond een 21-jarige inwoner van Echtenerbrug, en twee 21-jarige inwoners van Sint Johannesga aangehouden voor bedreiging en gevaarlijk verkeersgedrag. De mannen hadden eerder die avond een 24-jarige inwoner van Heerenveen en zijn 17-jarige vriendin, een inwoonster van Rotsterhaule, bedreigd toen zij in de auto zaten. Het stel werd door de verdachten met hun auto’s klem gereden waarna de mannen uit hun auto’s stapten en in de richting van het angstige stel liep waarna zij de man en vrouw bedreigden en de deur van hun auto wilden open maken. De aangever zag een opening waar hij met zijn auto tussen kon en wist te ontsnappen. De belagers besloten om de achtervolging in te zetten die met hoge snelheden en levensgevaarlijk rijgedrag gepaard ging. De achtervolging eindigde op de Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen. Dit omdat de politie, die door het stel op de hoogte was gebracht, hen daar op wachtte. Alle drie mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Zij moesten hun rijbewijs inleveren. Het bedreigde stel deed aangifte.

112Fryslan