Fryslân, 27-08-2009 • Politieberichten van woensdag 26 augustus 07:00 uur tot donderdag 28 augustus 07:00 uur

Leeuwarden: politie rolt hennepkwekerij op
De politie heeft dinsdagavond een in werking zijnde hennepkwekerij op de Hanenburg opgerold. Door een anonieme tip kwam men de kwekerij op het spoor. In de woning trof men 395 hennepplanten aan. Ook vonden de agenten munitie in de woning. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. Alle elektrische apparatuur, planten en munitie werden in beslaggenomen. De verdachte, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden en is voor verhoor ingesloten in het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Joure: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed
De politie heeft rond middernacht tegen een 50-jarige inwoner van Woudsend proces-verbaa opgemaakt, omdat hij onder invloed in zijn auto op de Harddraversweg reed. Agenten zagen de man rijden en gaven hem een stopteken. Bij het aanspreken van de man roken zij dat hij alcohol had gedronken. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 580 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 6 uur.

Wolvega: politie houdt vernieler van ruiten aan
De politie heeft rond middernacht een 30-jarige inwoner van Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling van drie ruiten van een perceel aan de Van Harenstraat. Een getuige had gezien dat de man een ruit vernielde en belde de politie. Terwijl zij met de aangever spraken hoorden zij aan de achterzijde opnieuw glasgerinkel. Op dat moment zagen een persoon wegrennen. Hij verstopte zich in het struikgewas. De agenten wisten de man al snel te achterhalen. Hij werd aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.
Een 21-jarige inwoner van Wolvega deed aangifte.

Leeuwarden: insluiping in woning
De politie onderzoekt een insluiping die woensdagavond plaatsvond in een woning aan de Amelandsdwinger. De bewoner had het raam op een kier openstaan, waarna de dader de woning in kon komen. Hij nam een tasje mee waarin twee pinpassen, een rijbewijs en een OV-jaarkaart zaten.
De 22-jarige bewoonster deed aangifte. Tip van de politie: “Sluit uw woning altijd goed af wanneer u weggaat” .

Drachten: winkeldieven op heterdaad betrapt
De politie heeft woensdagmiddag twee inwoners van Drachten van 21 en 25 jaar aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal in een bedrijf aan De Hemmen. Werknemers zagen de beide mannen gereedschap in hun tas stoppen met de bedoeling deze zonder te betalen mee te nemen. Het duo werd door de werknemers aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. Beide mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor zijn ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Iedere burger heeft in het geval van ontdekking op heterdaad, het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte aan hen overdragen.

Heerenveen: politie pakt afvalstorter
De politie heeft woensdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 42-jarige inwoner van Tijnje. Hij wordt ervan verdacht een grote hoeveelheid huishoudelijk-, bouw- en chemisch afval op de bodem en in een sloot aan de Mercurius te hebben gestort. Na onderzoek kwam men de verdachte op het spoor. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Hij zal zijn afvalstoffen zelf op moeten ruimen of dit zal op zijn kosten worden verwijderd.

Artikel 13 Wet Bodembescherming:
“Ieder die op of in de bodem handelingen verricht …. en die weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat door die handelingen de bodem kan worden verontreinigd of aangetast, is verplicht alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd, teneinde die verontreiniging of aantasting te voorkomen.”


Harlingen: politie houdt geweldpleger aan
De politie heeft woensdagmiddag een 34-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op de Zuiderhaven. De verdachte sloeg zijn slachtoffer vier keer in zijn gezicht, nadat deze opmerkingen over zijn rijgedrag had gemaakt. Door het kenteken te noteren en een goed signalement via 1-1-2 aan de politie door te geven, kon hij even later worden aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Het slachtoffer, een 37-jarige inwoner van Harlingen is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij na behandeling huiswaarts kon keren. Hij deed aangifte.

Harlingen: gevaarlijke situatie na containerbrand
De politie onderzoekt een containerbrand die vanmorgen op De Lanen plaatsvond. Een onbekende had een container in brand gestoken waarna hij deze brandend tegen de voordeur van een woning had gezet. Daarna vertrok de brandstichter. De politie kon de brand blussen met de aanwezige brandblusapparatuur om erger te voorkomen. Een 20-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Leeuwarden: belediging door t-shirt
De politie heeft woensdagmiddag een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij meldde zich aan het politiebureau voor een gesprek. Toen hij het bureau binnen liep, droeg hij een T-shirt met een beledigend opschrift “ACAB” .Toen de dienstdoende agent hem vroeg waarom hij dit shirt droeg antwoordde hij ” All Cops Are Bastards”. De man werd voor belediging aangehouden en het T-shirt werd in beslaggenomen. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})