Fryslân, 26-11-2009 • Politieberichten van woensdag 25 november 07.00 uur t/m donderdag 26 november 07.00 uur

Akkrum: politie lost inbraak bij autobedrijf op
De politie heeft met de aanhouding van een 39-jarige inwoner uit Vught de inbraak bij een garagebedrijf in Akkrum opgelost. De 39-jarige man zit momenteel nog vast.
In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 oktober 2009 werd ingebroken bij autobedrijf Fennema aan de Feantersdyk in Akkrum. Tijdens de inbraak werden diverse goederen weggenomen, waaronder geld en een auto van een klant. Op vrijdagavond 16 oktober zagen surveillerende agenten in de buurt van Purmerend de gestolen auto rijden. De bestuurder en zijn passagier werden tot stoppen gedwongen en aangehouden. De twee inzittenden werden vervolgens overgebracht naar Friesland voor nader onderzoek en verhoor. Uit het onderzoek bleek als snel dat de passagier niets te maken had met deze inbraak en diefstal van de auto. De bestuurder, de 39 jarige man uit Vught, bleek na politieonderzoek de inbraak te gepleegd te hebben. Hij was onder andere zichtbaar op beelden van de beveiligingscamera.
Tevens werd de 39-jarige man gehoord over nog een aantal andere inbraken bij hetzelfde autobedrijf. Daarbij werd onder andere een Opel Astra gestolen. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat de aangehouden bestuurder hier ook verantwoordelijk voor was. De verdachte wenste echter niets te verklaren over de inbraken. De gestolen Opel Astra is nog niet terecht.
Op vordering van de officier van justitie is de 39-jarige man door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Harlingen: politie handelt aanrijding af
De politie heeft woensdagavond een aanrijding op de Prinses Irenestraat afgehandeld. Een 31-jarige automobilist uit Leeuwarden reed in beschonken toestand tegen een geparkeerde auto aan waardoor er veel schade ontstond. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 265 ug/l blies. Ook werd bij de verdachte een gebruikershoeveelheid softdrugs aangetroffen. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd, zijn auto werd voor technisch onderzoek veiliggesteld. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Kollumerpomp: politie vordert rijbewijs in
De politie heeft woensdagmiddag op de Kwelderweg het rijbewijs van een 19-jarige automobilist uit Anjum ingevorderd. De man reed in zijn auto 139 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Naast het ingevorderde rijbewijs, werd proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Leeuwarden: politie waarschuwt voor babbeltruc
De politie onderzoekt een insluiping in een woning die woensdagmiddag om 15.00 uur plaatsvond aan de Euterpestraat. Bij de 83-jarige bewoonster werd door twee blanke dames van buitenlandse afkomst aangebeld. Toen zij zich voorstelden als nieuwe buurtbewoners en daarmee het vertrouwen van de oude vrouw hadden gewonnen, werden zij de woning binnengelaten. Een van de dames hield de vrouw bezig, terwijl de andere een portemonnee wegnam. Daarna verlieten de dames de woning. Het slachtoffer deed aangifte.
Signalement:

Dader 1:
[ul][li]Blanke vrouw van buitenlands afkomst [/li]
[li]Postuur -klein/dik [/li]
[li]Kleding – donkere kleding met hoofddoek [/li][/ul]

Dader 2
[ul][li]Leeftijd ongeveer 15/16 jaar [/li]
[li]Blanke vrouw van buitenlandse afkomst [/li][/ul]

Na hun daad zijn de beide dames vermoedelijk in een donker gekleurde of zwarte personenauto gestapt en vervolgens weggereden. De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien hebben. Zij kunnen bellen met 0900-8844. Wenst u anoniem te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Paesens: politie houdt man aan na veroorzaken van ongeval
De politie heeft een 48-jarige inwoner van Dokkum aangehouden voor het veroorzaken van een aanrijding op de Munewei die woensdagavond plaatsvond. De bestuurder raakte tijdens het passeren in een wegversmalling een andere auto. Deze werd bestuurd door een inwoonster van Moddergat (leeftijd onbekend). Na de aanrijding ging de Dokkumer ervandoor. De automobiliste keerde direct haar auto en ging achter de Dokkumer aan. Even verderop trof zij de auto aan, waarna de politie werd gewaarschuwd. Toen die arriveerden en de man aanspraken, bleek dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 845 ug/l blies. Daarnaast bleek ook de auto waarin hij reed geen geldige APK keuring te hebben en de auto bleek niet te zijn verzekerd. De auto werd in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Makkum: politie assisteert brandweer bij brand
De politie heeft woensdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen een brand in een bijkeuken van een woning aan de Tjalkstraat. Door nog onbekende oorzaak brak er brand uit in het in aanbouwzijnde terrarium. Samen met de brandweer wist de bewoner de brand te blussen. In de bijkeuken ontstond veel rookschade. Er deden zich geen persoonlijk ongelukken voor.

Veenklooster: politie zoekt getuigen brandstichting abri
De politie zoekt getuigen van de brandstichting in een abri aan de Muntsewei. De abri werd woensdagmiddag rond 17.00 uur door onbekenden in brand gestoken. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen bellen met de politie via 0900-8844 of wanneer u anoniem wenst te blijven met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

112Fryslan

})