Politieberichten van donderdag 26 mei.

Ontmanteling hennepkwekerijen
FRYSLAN – De politie heeft woensdag op zes locaties in de provincie hennepkwekerijen ontmanteld. Twee kwekerijen kwamen de agenten op het spoor nadat door kortsluiting brand was uitgebroken. Tijdens het ontmantelen van de kwekerijen werden zes verdachten aangehouden. Tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden
Na diverse anonieme tips besloten agenten om woensdag in vier panden in Leeuwarden invallen te doen omdat het sterke vermoeden bestond dat er hennepkwekerijen in waren gevestigd. ’s Ochtends vielen de agenten een bedrijfsunit binnen op het bedrijventerrein aan De Hemrik. Hier werd een hennepkwekerij met 800 planten aangetroffen. Er bleek niemand aanwezig te zijn. Een onderzoek naar de eigenaar van het pand en de kwekerij volgt nog. In een ander pand op het bedrijventerrein werd geen hennepkwekerij aangetroffen. Vervolgens gingen de agenten door naar een woning aan de Westersingel. Hier werd op een slaapkamer een kwekerij aangetroffen met 100 hennepplanten. De 29-jarige bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. ’s Middags vielen de agenten een woning aan de Prof mr P S Gerbrandyweg binnen. In een slaapkamer vonden ze een hennepkwekerij met 143 planten. Ook hier bleek niemand aanwezig. Nader onderzoek naar de eigenaar van de woning volgt dan ook nog. Van alle kwekerijen werden de apparatuur en de planten in beslag genomen en vernietigd.

Heerenveen
Woensdagochtend ontstond brand in een woning aan de Els in Heerenveen. Een voorbijganger zag rook uit de woning komen en waarschuwde de hulpdiensten. De brandweer en de politie waren snel ter plaatse en konden daardoor voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen woningen.

Na het blussen bleek dat de gehele woning als hennepkwekerij was ingericht. De stroom voor de kwekerij met 600 planten werd illegaal afgetapt. Hierdoor ontstond dan ook korstsluiting, met brand als gevolg. De eigenaren van de woning, een 38-jarige inwoner van Heerenveen en 42-jarige inwoonster van Heerenveen, werden bij de woning aangehouden. Later die ochtend volgde de aanhouding van een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij verklaarde tegenover de agenten dat hij de hennepkwekerij had gemaakt. De huurder van de woning moet nog door agenten worden gehoord. Door de brand ontstond veel schade aan de woning.

Nieuwehorne
Ook in een woning aan de Brink in Nieuwehorne ontstond woensdagmorgen door kortsluiting in een hennepkwekerij brand. De bewoners, een man van 32 jaar en een vrouw van 23 jaar, werden wakker van getik op zolder. Toen de 32-jarige man ging kijken, ontdekte hij dat zijn hennepkwekerij in brand stond. Direct werden via 1-1-2 de hulpdiensten gewaarschuwd. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen woning. De agenten hielden de twee bewoners aan en brachten hen over naar het politiebureau. De woning raakte door de brand zwaar beschadigd.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Dit jaar werden in Fryslân al 89 hennepplantages ontmanteld. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Inbreker verantwoordelijk voor tien inbraken
NOORD FRYSLAN – De politie heeft met de aanhouding van een 30-jarige Litouwer mogelijk meer dan tien woninginbraken in Noord Fryslân opgelost. De man werd in de nacht van maandag op dinsdag aangehouden op de Dokkumerwei in Aalsum. De Litouwer was eerder die nacht betrapt toen hij bij een woning aan de Smidstrjitte in Hantum had geprobeerd in te breken. Hij stapte snel in zijn auto en ging er vandoor. Na een zoekactie konden agenten hem in Aalsum aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Woensdagmiddag vond een huiszoeking plaats in het pensioen waar de Litouwer verbleef. Daar vonden medewerkers van het [url=http://twitter.com/#!/inbrakenteam]@inbrakenteam[/url] onder andere zeven laptops, twee digitale camera’s en diverse mobiele telefoons. Vermoedelijk de afgelopen weken buit gemaakt bij inbraken in Noord Fryslân. Ook vonden de medewerkers van het [url=http://twitter.com/#!/inbrakenteam]@inbrakenteam[/url] tijdens de zoeking documenten van de Duitse politie. Hieruit bleek dat de verdachte begin april 2011 onderwerp van onderzoek was geweest in Duitsland (Frankfurt an Oder). Tijdens dit onderzoek werden bij hem ook een grote hoeveelheid goederen, zoals mobiele telefoons en laptops, in beslag zijn genomen. Het woningeninbrakenteam van de Friese politie heeft hier inmiddels contact over met de Duitse collega’s. De Litouwer zit nog steeds vast en wordt vrijdag op vordering van de officier van justitie geleidt voor de rechter-commissaris. De in beslag genomen goederen gaan zo snel mogelijk terug naar de rechtmatige eigenaren.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/foto_tcm7-689508.JPG[/img]
Foto: politie Fryslân

Heling fiets
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 47-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Agenten waren bezig met een actie tegen gestolen fietsen in de stad waarbij op het Cambuurplein een fiets werd aangetroffen die na controle als gestolen stond gesignaleerd. Enkele minuten daarna verscheen de 47-jarige en verklaarde aan de agenten dat het haar fiets was. Hierop werd zij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het bureau.

Potloodventer aangehouden
ELSLOO – De politie heeft woensdagmiddag een 38-jarige inwoner van Scheerwolde aangehouden p verdenking van openbare schennis der eerbaarheid. De man stond zichzelf te bevredigen bij het Canadameer toen en vrouw aan kwam lopen. De vrouw belde vervolgens de politie via 1-1-2 en gaf een goed signalement van man door. Vervolgens kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De vrouw deed aangifte.

Aangehouden voor huisvredebreuk en vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft woensdag op de Professor mr. Gerbrandyweg een 22 en 20-jarige inwoner van Hoogezand aangehouden op verdenking van huisvredebreuk, bedreiging en vernieling. De verdachten hadden een raam bij de ex-vrouw van de 20-jarige verdachte, een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden vernield. Daarnaast was de vrouw door de verdachten bedreigd en vertoefden zij zich onrechtmatige in de woning. Nadat de vrouw de politie via 1-1-2 had gebeld, konden de verdachten worden aangehouden. Beide mannen zijn voor verhoor ingesloten in het politiebureau. De vrouw deed aangifte.

Man en vrouw bekneld onder bouwplaten
WOLVEGA- De politie heeft woensdagavond het ambulance personeel geassisteerd omdat in de Hoofdstraat een 35-jarige man en een 31-jarige vrouw bekneld kwamen te zitten onder bouwplaten. Door nog onbekende oorzaak vielen de platen, die een schuur stonden om, toen de slachtoffers met werkzaamheden bezig waren. De politie wist beide slachtoffers uit hun benarde positie weten te bevrijden. Beide slachtoffers zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Man gewond bij eenzijdig ongeval
GOUTUM- De politie heeft woensdagvond een eenzijdige aanrijding op de Boksumerdijk afgehandeld. Daarbij raakte een 35-jarige inwoner van Amsterdam gewond toen hij de macht over het stuur van motor verloor. De man sloeg met zijn voertuig over de kop en kwam op het wegdek terecht. De man is met diverse verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Automobilist zwaar gewond bij ongeval
SNIKZWAAG – Woensdagavond tegen middernacht is een 52-jarige man uit Oudehaske ernstig gewond geraakt bij een ongeval op de Leeuwarderweg. Door onbekende oorzaak is de man met zijn auto tegen een bom gebotst. Hij is in kritieke toestand met de traumaheli overgebracht naar het UMC Groningen. De afdeling VOA heeft op de plaats van het ongeval een onderzoek verricht.

112Fryslan