Donderdag 26 juli

politieberichten van donderdag 26 juli

Woninginbraak

WIRDUM- De politie onderzoekt een woninginbraak die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond aan De Kamp. De dader(s) kwam(en) de woning binnen via een openstaand raam. Uit de woning werden twee mobiele telefoons, een laptop, een digitale camera en een damestas met daarin een pinpas, zorgpas, paspoort en rijbewijs en een toegangspas weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

KOLLUMERPOMP- De politie heeft woensdagmiddag op de Kwelderweg het rijbewijs van een 59-jarige automobilist uit Groningen ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid rijden en registreerden een snelheid van 136 kilometer per uur, daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor openlijke geweldpleging

DRACHTEN- De politie heeft woensdagavond rond 21.00 uur vier mannen van 18, 16,16 jaar en een persoon wiens leeftijd nog onbekend is, allen inwoners van Drachten aangehouden. De mannen worden ervan verdacht een aantal auto’s te hebben vernield aan de Tjaarda en Donia. Het groepje verdachten liep in de wijk de Wiken, terwijl zij onderweg spiegels van auto’s aftrapten. Bij een woning stond een fiets met fietstassen. Een van de verdachten haalde daaruit een bidon. De eigenaar van de fiets zag dit en liep achter de vier mannen aan. De politie wist de verdachten na de melding op het Ureterpvallaat aan te houden.

Terwijl de politie bezig was met de aanhoudingen schopte de fietseigenaar, een 38-jarige inwoner van Drachten, één van de verdachten tegen zijn hoofd waarbij het slachtoffer bewusteloos raakte. De man werd aangehouden voor zware mishandeling. De neergeslagen verdachte is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Alle andere verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De politie sluit niet uit dat naast twee gemelde vernielingen, nog meer auto’s door de verdachten zijn vernield.

Aangehouden voor diefstal

LEMMER- De politie heeft woensdagavond een 16-jarige inwoonster van Schiedam en een 16-jarige inwoonster op de Plattedijk aangehouden. De vrouwen worden ervan verdacht een tas te hebben gestolen van een 18-jarige inwoonster van Nijemirdum vanaf het strand. De verdachten zijn aangehouden en werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. De benadeelde vrouw deed aangifte.

Man beroofd van geld en mobiele telefoon

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een straatroof die in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond op de Groningerstraatweg ter hoogte van het Stedelijk Gymnasium. Daar werd een 24-jarige inwoner van Leeuwarden van zijn fiets gedrukt, waarna hij ten val kwam. Een onbekende man beroofde hem vervolgens van zijn geld en mobiele telefoon. Na zijn daad vertrok de verdachte in onbekende richting. Het slachtoffer deed aangifte.

Aangehouden na diefstal uit boot

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 17.00 uur, een 13 en een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een navigatiesysteem, brandblusser en een BBQ. De diefstal vond plaats vanaf een boot die aangemeerd lag in een jachthaventje nabij de Pilotenespel. Getuigen zagen de verdachten zich verdacht gedragen op een boot. Toen de verdachten de getuigen in de gaten kregen, gingen zij er vandoor. Een 15-jarige verdachte vertrok in een bootje welke achtervolgd werd door de getuigen. De 13-jarige verdachte ging er lopend vandoor. Op de Dokkumer-Ee wisten de getuigen het bootje te achterhalen. De 13-jarige verdachte werd thuis aangehouden. Beide verdachten legden op het politiebureau een verklaring af. Tegen hen zal proces-verbaal worden opgemaakt. Een 33-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Aangehouden voor vernieling auto

SNEEK- De politie heeft woensdagmiddag rond 17.30 uur op het Martiniplein en omgeving een 34-jarige inwoner van Gorredijk, een 22-jarige inwoner van Sneek, een 22-jarige inwoner van Offingawier en een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De mannen worden ervan verdacht een auto van een 47-jarige inwoonster van Grou op het Martiniplein te hebben vernield. Een getuige zag het vijftal met de vernieling plegen en waarschuwde via 1-1-2 de politie. Daarbij gaf men een goed signalement en looprichting door. Agenten konden even later de vier verdachten aanhouden. De vijfde verdachte werd niet meer aangetroffen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij na verhoor werden heengezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De benadeelde vrouw deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op het Valeriusplein het rijbewijs van een 23-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de automobilist vanaf de A31 richting Leeuwarden rijden en besloten hem te controleren. Bij het aanspreken bleek dat hij alcohol had gedronken. De beginnende bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, waar hij 415 ug/l blies. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod van vijf uur.

Aangehouden voor brandstichting en poging zware mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op het Blokhuisplein een 45-jarige man en een 27-jarige vrouw, beiden inwoners van Leeuwarden, aangehouden op verdenking van brandstichting en poging zware mishandeling en poging doodslag. De man en vrouw kregen rond 00.30 uur ruzie met een 38-jarige inwoner van Wergea. De ruzie liep zo hoog op, dat de verdachte een hamer pakte en hiermee een paar keer tegen de helm en op het lichaam van het slachtoffer sloeg. Vervolgens liep de verdachte naar de scooter van het slachtoffer en stak deze in brand waarbij hij werd aangemoedigd door de 27-jarige vrouw. Na hun daad vertrokken de verdachten in een auto. Een zoektocht in de omgeving leverde in eerste instantie geen resultaat op. Rond 02.50 werd de auto, met daarin de beide verdachten, rijdend in het centrum van Leeuwarden aangetroffen. Nadat de agenten de 27-jarige bestuurster een stopteken hadden gegeven, reed de automobiliste die onder invloed van drugs was, nog een spiegel van geparkeerde auto af. In de auto van de verdachten werd een stroomstootwapen, de hamer en een kleine hoeveelheid harddrugs aangetroffen die in beslag werden genomen. De verdachten werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Het rijbewijs van de 27-jarige verdachte werd ingevorderd en van haar werd een bloedproef afgenomen. Het slachtoffer deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

OLDEBERKOOP- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Heerenveenseweg een 35-jarige inwoner van De Knipe proces-verbaal gegeven en zijn rijbewijs ingevorderd. Agenten zagen de man om 00.35 uur in zijn auto slingerend over de weg rijden en besloten de bestuurder te controleren. Bij het aanspreken, bleek de bestuurder alcohol te hebben gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 665 ug/l blies. Naast de invordering van zijn rijbewijs ingevorderd, werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van 7 uur.

Buitenboordmotor gestolen

OUDEGA (SWF)- De politie onderzoekt de diefstal van een buitenboordmotor die tussen 12 en 15 juli plaatsvond aan de Hagendijk. Tussen genoemde datums werd een buitenboordmotor van het merk Yamaha F4 amhl, 4 pk weggenomen. De eigenaar, een 59-jarige inwoner van Oudega, deed aangifte.

Schippers op de bon voor varen zonder vaarbewijs

SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag zeven schippers van snelle motorboten een bekeuring van 500 euro gegeven omdat ze niet de beschikking hadden over een vaarbewijs. De controles vonden plaats op de wateren rondom Sneek. Een vaarbewijs dien je te hebben als eenwaterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan 15 meter volgas harder kan dan 20 kilometer per uur. Ook dient de schipper minimaal 18 jaar en ouder te zijn. Het varen zonder vaarbewijs in een snelle motorboot levert niet alleen een forse boete op, maar de schipper is ook nog eens niet verzekerd. Bij een aanvaring of andere ongelukken zal de verzekering niet uitkeren. Een extra risico dat de moeite niet waard is. Volg de politie op het Friese water via @toezichttewater

Fietsendief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag bij het winkelcentrum aan de Lieuwenburg een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Getuigen hadden gezien dat de man een fiets had gestolen uit één van de rekken bij het winkelcentrum. Vanwege de vele fietsendiefstallen bij het winkelcentrum de afgelopen periode was de politie extra alert. De 27-jarige Leeuwarder werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. De verdachte, die ook al eens eerder voor fietsendiefstal was aangehouden, werd voor nader onderzoek ingesloten.

Onderzoek naar brand

HEERENVEEN – De politie onderzoekt een brand in een schuur achter een woning aan het Kattebos. Woensdagmiddag kregen de hulpdiensten een melding van een uitslaande brand in de schuur. De brandweer was snel ter plaatse en begon met blussen. Agenten hielden het vele publiek op ruime afstand, dit in verband met het gevaar van asbest. Op de schuur lagen namelijk asbestplaten. Een gespecialiseerd bedrijf moet dit gaan opruimen. De forensische opsporing zal vervolgens onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.

Aanhouding voor heling brommobiel

DE WESTEREEN – De politie heeft woensdagavond op de Boppewei een 38-jarige inwoner van Driesum aangehouden op verdenking van heling. Eerder die dag was via de traditionele media en social media gevraagd om uit te kijken naar een brommobiel van een 38-jarige inwoner van Burdaard. Zijn voertuig, waarvan de man erg afhankelijk is vanwege zijn handicap, was tussen vrijdagmiddag 20 juli en zondagavond 22 juli gestolen vanaf een parkeerterrein bij het station in Feanwâlden. Woensdag aan het einde van de middag kregen agenten informatie dat de brommobiel bij een camping in De Westereen was gesignaleerd. Agenten gingen naar de opgegeven locatie en zagen daar de brommobiel staan. Het slot van één van de deuren was kapot en ook in het voertuig zelf waren diverse vernielingen aangericht. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de brommobiel zo opgehaald zou worden, bleven ze in de omgeving wachten. Niet veel later kwam de melding dat twee mannen zich bij het voertuig ophielden. Het duo werd aangesproken. Eén van hen bleek niks met de diefstal te maken te hebben. De 38-jarige man uit Driesum werd aangehouden op verdenking van heling. In de brommobiel vonden de agenten ook nog twee wikkels met vermoedelijk harddrugs. Dit werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een bergingsbedrijf heeft de brommobiel weggesleept. De eigenaar is inmiddels door de politie geïnformeerd over het terugvinden van zijn voertuig.

Man aangehouden voor mishandeling ouders

SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft woensdagavond een 43-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die avond ruzie gekregen met zijn ouders over het gebruik van een fiets. Dit liep zo uit de hand dat de Franeker zijn moeder omver duwde en zijn vader een gebroken arm bezorgde. Een ambulance kwam ter plaatse om de twee over te brengen naar het ziekenhuis. Agenten hielden de 43-jarige man aan. De verdachte was zwaar onder invloed van alcohol. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingers aangehouden voor diefstal

HARLINGEN – De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee inwoners van Harlingen van 23 en 28 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Noorderhaven de kastjes werden opengebroken waar afgemeerde boten stroom tegen vergoeding kunnen krijgen. Een getuige zag dit alles en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Een goed signalement werd doorgegeven en de agenten zagen twee mannen op de Spekmarkstraat lopen die aan dit signalement voldeden. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Grote zoekactie na vermissing jongen

VLIELAND – De politie heeft samen met medewerkers en gasten van camping Stortemelk in de nacht van woensdag op donderdag een grote zoekactie op touw gezet vanwege de vermissing van een 12-jarige jongen uit Hengelo. De jongen verbleef samen met zijn ouders in een tent op de camping. Iets na middernacht verliet de 12-jarige zijn tent om naar één van de toiletgebouwen te gaan. Toen hij na een kwartier nog niet terug was, sloegen zijn ouders alarm. Direct werd begonnen met zoeken. In eerste instantie alleen op de camping, maar later ook in de bossen en het strand rondom de camping. Halverwege de nacht werd besloten om Burgernet in te zetten en ook kwamen uit dorp nog zo’n 20 vrijwilligers richting de camping om te helpen zoeken. Iets na vier uur werd besloten om de heide richting de Fortweg op linie te gaan doorzoeken. Niet veel later kwam het bericht dat één van de campinggasten de jongen had gevonden in een onbewoonde tent nabij de tent van zijn ouders. De jongen lag daar lekker te slapen.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan