Fryslân, 26-02-2009 • Politieberichten woensdag 25 februari 07.00 uur t/m donderdag 26 februari 07.00 uur

Wolvega: twee mannen aangehouden na mishandeling
De politie heeft naar aanleiding van het onderzoek naar de mishandeling van een 24-jarige inwoner van Nijeholtpade, die in het afgelopen weekend plaatsvond, nog twee verdachten aangehouden. Naast de eerdere aanhouding van een 19-jarige man uit Wolvega, werden maandag en dinsdag nog twee verdachten, een 17- en een 19-jarige inwoner van Wolvega, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De mishandeling vond plaats bij een horecagelegenheid aan de Heereveenseweg. Het 24-jarige slachtoffer, die per ambulance naar het ziekenhuis werd overgebracht, is inmiddels aan zijn hoofd geopereerd.

Noardburgum: twee automobilisten gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagochtend op de Rijksstraatweg een aanrijding afgehandeld, waarbij twee automobilisten gewond raakten. Een 20-jarige automobiliste uit Twijzelerheide wilde de Rijksstraatweg op rijden. De vrouw zag daarbij vermoedelijk een auto, bestuurd door een 23-jarige vrouw uit Sumar, over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Beide vrouwen raakte gewond en werden met nog onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Drachten: verdachte aangehouden
De politie heeft woensdagochtend in een portiek van een flat aan de Sint Jansberg een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Bij de politie waren de afgelopen tijd al diverse klachten binnen gekomen dat de 20-jarige zich ophield in de portiek en bergingen van de flat. Ondanks diverse verzoeken van de huismeester wilde de man niet vertrekken. Hierop werd de politie gewaarschuwd. De 20-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. Afgelopen maandag werd de 20-jarige ook al voor hetzelfde feit aangehouden.

Opeinde: politie houdt verdachte aan voor bedreiging van motoragent
De politie heeft woensdagochtend op de Tsjerkeloane een 34-jarige automobilist uit Burgum aangehouden op verdenking van bedreiging. De Burgumer passeerde nabij de carpoolplaats in Nijega een motoragent. De bestuurder opende zijn autoruit en riep allerlei verwensingen in de richting van de motoragent. De agent ging achter de Burgumer aan en gaf hem in de bebouwde kom in Nijega een stopteken. De bestuurder stopte en vanuit de geopende autoruit schreeuwde hij weer allerlei verwensingen en reageerde zeer agressief. Uiteindelijk reed de bestuurder verder. Op de Tsjerkeloane in Opeinde kreeg hij wederom een stopteken. De Burgumer stopte wederom en ontstak in grote woede. De motoragent kon voorkomen dat de 34-jarige zijn auto uit kon stappen. Inmiddels waren er meerdere eenheden van de politie onderweg naar de Tsjerkeloane. Toen de versterking was gearriveerd, werd de Burgumer uit de auto gehaald en aangehouden. De verdachte ging ook na zijn aanhouding volledig door het lint. Hij werd dan ook met spoed overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. De politie heeft de man professionele hulp aangeboden.

Gaast: surveillancehondengeleider met auto te water, hond overleden
Een surveillancehondengeleider van politie Fryslân is woensdagavond op de Zeedijk tussen Piaam en Gaast met zijn voertuig met daarin zijn surveillancehond te water geraakt. De politieman was onderweg naar een melding in Gaast waar een vechtpartij gaande was. In een scherpe bocht is hij, door nog onbekende oorzaak, met zijn auto in de slip geraakt, waarna hij de macht over het stuur verloor. Hij kwam daarbij met zijn voertuig op de kop in een sloot terecht. Met veel moeite kon hij zich uit zijn auto bevrijden en zich tijdig in veiligheid brengen. Toen de politieman éénmaal uit zijn voertuig was wilde hij zijn surveillancehond redden. Helaas kwam de hulp voor de hond te laat. Bureau Verkeersongevallenanalyse stelt een onderzoek in naar de oorzaak van dit eenzijdige ongeval.

Wolvega: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft woensdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige man uit Ter Idzard. Via een melding kreeg de politie door dat de bestuurder via het Pilarenplein, Grindweg, Om den Noort had gereden en getuigen hadden daarbij enkele knallen gehoord. Het voertuig was beland tegen het hekwerk van een bedrijf op de hoek van Tinweg / Schuttevaerstraat. De politie kwam ter plaatse waar bij de bestuurder een blaastest werd afgenomen. Hierop werd de man aangehouden en naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse waarbij hij 1015 ug/l blies, goed voor een rijverbod van 13 uren. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: na achtervolging door getuige; drie jongens aangehouden voor vernielingen
De politie heeft, na een achtervolging door een getuige, een 18 en een 19-jarige man uit Leeuwarden en een 17-jarige man uit Veendam aangehouden op verdenking van het plegen van vernielingen. In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de politie de melding dat een getuige twee jongens vasthield die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan vernieling. De getuige en zijn vrouw hadden beide jongens langs hun raam aan de Aert de Gelderstraat zien lopen met voorwerp onder de arm. De getuige twijfelde geen moment en rende naar buiten om te kijken wat er aan de hand was. De jongens renden weg en de getuige zette de achtervolging in. Ondertussen belde de vrouw de politie via 1-1-2. Aan het einde van de straat zag de getuige dat een jongen iets verstopte in de bosjes en kwam teruglopen naar zijn kameraad die inmiddels door de getuige was gepakt. De politie kwam ter plaatse om de beide heren aan te houden. In de bosjes werd een bord afkomstig van een lesauto van een rijschool gevonden. Tijdens het overbrengen van de verdachten naar het politiebureau verklaarde één van de jongens dat er nog een jongen bij hun was ten tijde van de vernieling en deze zou een fiets hebben gestolen. Na onderzoek kon deze 18-jarige Leeuwarder, in zijn woning worden aangehouden. Hij verklaarde met een gestolen fiets thuisgekomen te zijn. Alle drie zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Burgum: inbraak in supermarkt, rookwaren weggenomen
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een supermarkt aan de Markt. In de nacht van woensdag op donderdag kreeg, rond 03.50 uur, de politie de melding van getuigen dat twee personen zich verdacht ophielden nabij de ingang van de supermarkt. De getuige was wakker geworden en had direct via 1-1-2 de politie gealarmeerd. De twee personen waren vervolgens weggerend. De politie ging direct ter plaatse en maakte een zoekslag naar de verdachten maar deze werden niet meer aangetroffen. Na onderzoek bleek dat een deur was geforceerd en dat een groot aantal rookwaren was weggenomen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Heerenveen: 28 kinderen in een laadruimte van een vrachtwagentje
De politie heeft woensdagavond op de Pastorielaan een bekeuring uitgeschreven voor het vervoeren van personen in een gesloten laadruimte van een motorvoertuig. Surveillerende agenten stonden net buiten hun auto toen zij een vrachtwagentje langs zagen komen met daaruit allemaal stemmen. Een omstander waarschuwde de agenten dat er allemaal kinderen in de vrachtauto zouden zitten. Ook had hij gezien dat een aantal van deze kinderen de middelvinger uitstaken in de richting van de politieauto. De vrachtauto werd op de Pastorielaan aan de kant gezet en gevraagd aan de bestuurder om de lading te checken. Uit de laadruimte kwamen 28 kinderen springen die op weg waren naar een wegrestaurant. De laadruimte was 3,20 meter bij 1,75 meter. De bestuurder kreeg een proces-verbaal voor het vervoeren van personen in een gesloten laadruimte.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan voor diefstal personenauto
De politie heeft woensdagmiddag in de omgeving van de Tuinen drie 19-jarige man uit Groningen, 16-jarige uit Burgum, een 18-jarige uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van de diefstal van een auto. Surveillerende agenten zagen een geparkeerde auto staan waarvan zij wisten dat deze dinsdag in Drachten was gestolen (zie politieberichten van woensdag 25 februari). De agenten besloten het voertuigen te observeren. Zij zagen daarbij dat er drie personen in het voertuig stapten en wegreden. De auto werd gevolgd door de agenten. Op de Coopmanstraat kregen de mannen door dat ze door de politie werden gevolgd. Ze reden vervolgens met hoge snelheid over het Cambuurplein en in hun vluchtpoging raakten zij een aantal geparkeerde auto’s. Via het Cambuursterpad reden de mannen in de richting van de binnenstad. Vanwege de hoge snelheid en het vele verkeer op de weg raakten de agenten uit het zicht. Vermoedelijk heeft de bestuurder op de Tuinen de macht over het stuur verloren en kwam met de gestolen auto tegen verkeerspaaltje tot stilstand. De inzittenden sprongen uit de auto en vluchtten in de richting van de Sacramentastraat. Direct kon een van de verdachte door een motoragent worden aangehouden. Niet veel later werden ook de andere twee aangehouden. De drie verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen auto is in beslag genomen.

112Fryslan