Politieberichten van donderdag 26 augustus.

Automobilist gewond bij aanrijding
JOURE- De politie onderzoekt de aanleiding van een aanrijding die woensdagmorgen op de bypass van de A6 naar de A7 op het verkeerknooppunt Joure plaatsvond. Daarbij raakte een 38-jarige automobilist uit ’s Gravenmoer bekneld. De auto waarin de man zat kwam in botsing met een vrachtwagen die bestuurd werd door een 24-jarige inwoner van Harkstede. De personenauto belandde door de aanrijding in de sloot. De man moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Inbraak in auto
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een auto die tussen dinsdagavond en woensdagochtend heeft plaatsgevonden op de Straat van Welgelegen. De ruiten van beide portieren van de bestelbus zijn vernield. Er is een navigatiesysteem, laadkabeltjes, tankpas en een camera weggenomen. Een 38-jarige man uit Ureterp deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling
WERGEA – De politie heeft woensdagmiddag op de J.H. Nieuwoldstrjitte een 36-jarige inwoner van Wergea aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die middag ruzie met zijn 45-jarige vriendin uit Leeuwarden gekregen. De ruzie verplaatste zich buitenshuis waardoor meerdere buurtbewoners het voorval zagen gebeuren. Toen de 36-jarige man zijn vriendin aan de haren over straat trok was de maat vol en waarschuwden de buurtbewoners de politie. De agenten kwamen ter plaatse en de man werd aangehouden op verdenking van mishandeling en huiselijk geweld. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man krijgt vier bekeuringen in twee uur tijd
SNEEK – De politie heeft woensdagmiddag naar aanleiding van klachten van buurtbewoners gecontroleerd op overlast in de binnenstad. Een surveillerende agent zag op de Westersingel een groep mannen met geopende bierblikjes op een bankje zitten. Hiervoor kregen een 50-jarige en 52-jarige inwoner van Sneek een bekeuring voor het nuttigen van alcohol op straat. Even later zag een andere agent op de Waterpoort hetzelfde groepje mannen weer alcohol nuttigen. De 50-jarige man kreeg hiervoor wederom een proces-verbaal voor het nuttigen van alcohol op straat. Een andere Sneker (leeftijd onbekend) werd hier ook voor bekeurd. Een 47-jarige Sneker wilde zich niet legitimeren en werd aangehouden voor het niet kunnen tonen van een identiteitskaart.

Op de Harinxmakade werd door een agent het stel later weer waargenomen. De 52-jarige Sneker kreeg hier zijn tweede proces-verbaal voor het nuttigen van alcohol op straat. De 50-jarige Sneker kreeg in twee uur tijd zijn derde proces-verbaal voor het plegen van hetzelfde feit. Daarnaast volgde kort daarop zijn vierde proces-verbaal voor het los laten lopen van zijn hond die overlast veroorzaakte. In totaal zijn 9 processen-verbaal opgemaakt tussen 14.00 en 16.00 uur.

Snelheidscontroles leveren vier bekeuringen op
BAKKEVEEN – De politie heeft woensdagochtend en middag diverse snelheidscontroles gehouden op de Jarig van der Wielenwei, de Bremerwei en de Klauwertswei. In totaal werden 130 auto gecontroleerd. Dit resulteerde in vier bekeuringen voor snelheidsovertredingen. De hoogst gemeten snelheid was 112, waar 80 kilometer per uur is toegestaan.

Hennepplantage ontmanteld
GORREDIJK – De politie heeft woensdagmiddag tijdens een bezoek aan een woning aan de Stokerij een hennepplantage aangetroffen. De 54-jarige bewoner gaf aan dat hij de beheerder en verantwoordelijke was voor de hennepplantage van 37 planten. De hennepplantage is ontmanteld en vernietigd en de verdachte is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Uit onderzoek bleek tevens dat de stroom illegaal werd afgetapt. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Verward persoon vernield politieauto
WOLVEGA – De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar aanleiding van klachten op de Struikheide over een verward persoon. Deze persoon zou mensen uitschelden en bedreigen. De agenten troffen de man aan op de Pieter Paulus Rubenstraat. Dit betrof een 22-jarige man uit Boschoord. De man gaf aan dat hij was weggelopen uit een zorginstelling. De agenten hebben vervolgens de persoon meegenomen naar het politiebureau in Drachten. Tijdens de rit werd de man vervelend en sloeg hij uit het niets een zijraam van het politievoertuig kapot met zijn elleboog. Hierop is de man voorzien van handboeien. Later die avond is de man weer overgedragen aan de zorginstelling waar hij verbleef.

Zoekactie naar vermiste jongen
LEMMER – De politie heeft woensdagavond samen met de deelnemers van Burgernet gezocht naar een vermist 11-jarige jongetje uit Lemmer. De jongen had ’s middags zijn ouderlijk huis verlaten en was naar een boerderij in de polder gefietst. Toen hij ’s avonds maar niet thuis kwam alarmeerde de moeder de politie. Samen met de deelnemers van Burgernet keken de agenten uit naar de 11-jarige jongen. Hij kwam uiteindelijk uit zichzelf thuis.Ook werd een tweet over de vermissing geplaatst door de meldkamer op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url].

Motorrijder krijgt bekeuring na wheely
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond een 24-jarige motorrijder uit Leeuwarden op de bon geslingerd nadat hij een wheely had gemaakt. Surveillerende agenten zagen dat de man op de Oosterkade op een gegeven moment alleen op zijn achterwiel reed en daardoor bijna de controle over de motor verloor. Na een stopteken kreeg de 24-jarige motorrijder een bekeuring voor gevaarlijk rijgedrag.

Getuigen gezocht van aanrijding met pijlwagen
DRACHTEN A7- De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de A7 net voorbij de afslag Drachten Centrum. Een nog onbekende automobilist reed woensdagavond omstreeks 22.25 uur met zijn auto tegen een pijlwagen met botsabsorber. De pijlwagen was op de weg geplaatst vanwege wegwerkzaamheden en er was dan ook maar één rijstrook beschikbaar. De bestuurder heeft vermoedelijk de wegversmalling en de daarbij behorende pijlwagen over het hoofd gezien. Een aanrijding met de pijlauto was het gevolg. Daarbij raakte de botsabsorber zwaar beschadigd. De bestuurder reed na de aanrijding, met zijn vermoedelijk zwaar beschadigde auto door. Ondanks een zoektocht van de politie werd de auto niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze aanrijding of met mensen die woensdag een zwaar beschadigde auto op de A7 hebben zien rijden. U kunt daarvoor bellen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Een 29-jarige inwoner van Wyns deed namens het gedupeerde wegenbouwbedrijf aangifte.

Roemeense inbrekers aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagavond laat twee Roemenen van 26 en 34 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een winkel aan de Lieuwenburg. Een getuige had gezien dat er bij de betreffende winkel werd ingebroken. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse en begonnen met een zoektocht. Omdat ze de beschikking hadden over goede signalementen konden de twee vermoedelijke inbrekers snel worden aangehouden. De auto van de twee mannen werd in beslag genomen. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker aangehouden in woning
VLIELAND – In de nacht van woensdag op donderdag omstreeks 02.00 uur werd de politie gestuurd naar een woning in de Dorpsstraat. De 17-jarige bewoner van het perceel trof in zijn woonkamer een 25-jarige inwoner van Dokkum aan. De gehele woning bleek doorzocht en de bewoner hield de inbreker dan ook aan en droeg hem over aan de politie. De verdachte werd ingesloten en zal bij het daglicht worden overgebracht naar de vaste wal waar hij nader gehoord zal worden.

112Fryslan