Politieberichten van donderdag 26 april

Man en vrouw opgelicht via phishing

SNEEK/DANTUMADEEL- De politie stelt een onderzoek naar twee gevallen van oplichting tijdens internetbankkieren (phishing). Een 39-jarige inwoner van Sneek werd op 18 april tijdens het inloggen “gehackt”. Tijdens het inloggen op de internetsite van zijn bank, reageerde de site vreemd en traag. Hij werd verzocht nog een keer in te loggen, wat niet lukte. Toen hij vervolgens problemen bleef houden belde hij met zijn bank. Van een bankmedewerker kreeg hij te horen dat 3300 euro van zijn rekening was afgeschreven. De man deed aangifte.

Een 35-jarige inwoonster van de gemeente Dantumadeel werd op 24 april voor 7500 euro opgelicht. Zij werd door een “zogenaamde” medewerkerster van een bank gebeld om haar inloggegevens door te geven. Dit deed zij en vervolgens werd het geld van haar bankrekening gehaald.

Wat is phishing?

Phishing is het vissen naar uw gegevens door internetcriminelen. Meestal gebeurt dit via een e-mail die van uw bank afkomstig lijkt. Hierin wordt u gevraagd uw gegevens terug te sturen of in te voeren op een website. Bijvoorbeeld uw naam, adres, telefoonnummer, rekeningnummers en beveiligingscodes. Deze gegevens gebruiken de criminelen vervolgens om toegang te krijgen tot uw bankrekening.

Wat is ertegen te doen?

De banken volgen de ontwikkelingen op het gebied van internetfraude nauwgezet en nemen maatregelen waar nodig. Daarnaast werken ze nauw samen met opsporingsinstanties om

phishingsites op te sporen en uit de lucht te halen. En mocht u schade oplopen door phishing, dan wordt dit meestal vergoed. Voor u wordt het steeds lastiger om nepmails en nepsites te

herkennen. Criminelen worden namelijk steeds behendiger in het namaken. Eigenlijk kunt u maar een ding doen en dat is onthouden dat banken nooit in e-mails naar persoonlijke bankgegevens en inlogcodes vragen. Ontvangers van deze e-mails worden aangespoord de e-mails te verwijderen. (bron: Nederlandse vereniging van Banken)

http://www.youtube.com/watch?v=rWobgNXqmNg

Bekeuring voor rijden zonder rijbewijs

SINT-NICOLAASGA- De politie heeft woensdagavond rond 21.00 uur op de Bast een 16-jarige inwoner van Snikzwaag een bekeuring gegeven omdat hij zonder rijbewijs een auto bestuurde. De agenten zagen de jongeman in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken zag de bestuurder er nogal jong en uit en kon hij geen rijbewijs aan de agenten laten zien.

Jongen aangehouden voor inbraak

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag rond 16.30 uur een 14-jarige inwoner van Sint-Annaparochie aangehouden op verdenking van een inbraak. Getuigen zagen dat de verdachte met twee andere jongens zich verdacht ophield bij een flat aan de Europalaan. Toen zij even later zagen dat een van de jongens via een raam een woning binnen wilde klimmen, spraken zij hen aan. Ondertussen probeerde een van de getuigen een deur van een tussenportaal op slot draaien en de politie te waarschuwen. Toen de jongens dit in de gaten kregen, gingen zij ervandoor. Via de nooduitgang en het trappenhuis wisten zij het flatgebouw te verlaten. De getuigen die de jongens bleven volgen, raakten deze in de Engelummerstraat kwijt. De inmiddels gearriveerde agenten wisten de 14-jarige verdachte wel aan te houden. De andere twee jongens werden helaas niet meer aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Een 65-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Vrouw gewond bij eenzijdige aanrijding

GROU- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op A32 ter hoogte van afslag Sneek een eenzijdige aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 51-jarige inwoonster van Leeuwarden gewond aan haar hoofd. De vrouw is vermoedelijk met het wiel van de auto waarin zij reed, naast de weg terechtgekomen. Na een stuurcorrectie verloor zij de macht over het stuur waarna haar auto tegen een vangrail botste. Hierdoor raakte de auto zwaar beschadigd. De brandweer heeft de vrouw uit haar benarde positie weten te bevrijden, waarna zij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Na het ongeval sloot de politie de A32 direct af voor alle verkeer. Na een uur kon het verkeer weer gebruik maken van één weggedeelte. De zwaar beschadigde auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertredingen

KOLLUMERPOMP/LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag twee rijbewijzen ingevorderd in verband met snelheidsovertredingen. Op de Kwelderweg reed tijdens een snelheidscontrole een 49-jarige inwoner van Buitenpost veel te snel. Hij reed in zijn auto 136 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Op de N31 ter hoogte van Techum, reed een 32-jarige inwoner van Leeuwarden 129 kilometer per uur daar waar 70 kilometer per uur is toegestaan. Beide automobilisten moesten hun rijbewijs inleveren en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Sigaretten buit bij inbraak

WIJNJEWOUDE- De politie onderzoekt een inbraak in een tankstation aan de N381 die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. Rond 03.10 werd in het tankstation ingebroken waarna de onder andere een grote hoeveelheid sigaretten weggenomen werd. Een 27-jarige inwoner van Donkerbroek deed aangifte.

Duiker overleden bij werkzaamheden

HARLINGEN- Dienst Forensische Opsporing van Politie Fryslân, Arbeidsinspectie en KLPD stellen een onderzoek in naar een (bedrijfs)ongeval dat woensdagavond plaatsvond in het water aan de Marconistraat. Een 27-jarige inwoner van Yerseke was het water ingegaan in verband met herstelwerkzaamheden aan de schroef. Toen de man, een sportduiker, te lang onder water bleef werd men ongerust en waarschuwde direct via 1-1-2 de hulpdiensten en de BDS (Borsch Duikservice, een maritiem hulpverleningsbedrijf uit Harlingen). Een duiker van dit bedrijf die als eerste ter plaatse was, is vervolgens het water ingegaan waar hij de bewusteloze en onderkoelde duiker aantrof. Direct startte hij de reanimatie waarna het slachtoffer even later per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden werd gebracht. Daar overleed hij later die avond.

Man aangehouden voor heling

SNEEK- De politie heeft woensdagavond op het Martiniplein een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van heling. Agenten zagen de man met een nieuwe fiets lopen wat zij niet vertrouwden. Toen zij hem aanspraken hing hij een onsamenhangend verhaal op waarna hij werd aanhouden en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets werd in beslag genomen.

112Fryslan