Politieberichten van donderdag 25 oktober

Politie waarschuwt voor container reinigers

FRYSLAN- De politie vraagt u om alert te zijn voor illegale container reinigingbedrijven die zeggen in opdracht van de gemeente uw containers te willen reinigen. Er komen meldingen bij diverse gemeenten binnen van inwoners die aan huis zijn benaderd met het aanbod om de afvalcontainers te laten reinigen. Op het contract wordt dan het bankrekeningnummer ingevuld, waarna een automatische transactie plaatsvindt. De colporteurs geven aan dat de actie in opdracht van de gemeente plaatsvindt. Let op, dit is vaak niet het geval. Er zijn ook erkende bedrijven waarbij u gerust uw container kunt laten reinigen. Doet iemand u toch het aanbod om in opdracht van de gemeente uw afvalcontainers schoon te willen maken, wacht dan met het afsluiten van het contract en neem contact op met uw gemeente. Heeft u wel een contract afgesloten en hebt u achteraf spijt, dan kunt u binnen acht dagen na de afsluitingsdatum het contract laten ontbinden.

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in de Konvooistraat een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Een getuige zag de inbreker op het dak van de woning van zijn buren en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Hij gaf een goed signalement van de verdachte door. Toen de politieagenten arriveerden ging de inbreker er via het dak ervandoor. Vervolgens sprong hij van het dak op een geparkeerde auto die daardoor beschadigd raakte. De agenten konden de man aanhouden. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Op een van de daken werden parfum een mobiele telefoon aangetroffen die van diefstal afkomstig waren.

Onder invloed en geen rijbewijs

RYPTSJERK- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol, voor het rijden zonder geldig rijbewijs en voor het in bezit hebben van inbrekersgereedschap. Agenten zagen de automobilist op de Westerdyk een parkeerterrein op rijden en besloten de bestuurder te controleren. Toen zij hem aanspraken, bleek dat hij alcohol had gedronken. Daarnaast bleek hij niet in het bezit van een rijbewijs te zijn en tevens zagen de agenten inbrekerswerktuig in de auto liggen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 540 ug/l blies. De man werd voor nader onderzoek ingesloten. Het inbrekerswerktuig werd in beslag genomen.

Aangehouden voor vernieling raam

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee inwoners van Amsterdam van 35 en 28 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. De beide mannen worden verdacht van het vernielen van een raam van een woning aan de Uitgang. De 29-jarige verdachte heeft problemen met zijn ex-vrouw en meende rond middernacht, samen met de ander verdachte, een baksteen door de ruit te moeten gooien. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. De 29-jarige verdachte bleek tevens in het bezit te zijn van een mes die in beslag werd genomen. Tegen beide mannen werd proces-verbaal op gemaakt.

Rijbewijs ingevorderd voor snelheidsovertreding

LEEUWARDEN- De politie heeft woensdagmiddag op de Aldlansdyk het rijbewijs van een 28-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid op een weggedeelte rijden waar 30 kilometer per uur is toegestaan in verband met wegwerkzaamheden. Zij registreerden een snelheid van 90 kilometer per uur. Daarnaast bleek de bestuurder nog diverse verkeersboetes open had staan waarna zijn auto buiten gebruik werd gesteld. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor vernieling

DRACHTEN- De politie heeft woensdagavond op de Tjaarda een 42-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van baldadigheid en vernieling. Een getuige had gezien dat de man de verlichting van lantaarnpalen uit had geschopt. Daarnaast schopte hij tegen een geparkeerde auto. De man werd door de gewaarschuwde agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Aangehouden voor heling

RYPTSJERK- De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op de Westerdijk een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Agenten zagen de man in een auto rijden en besloten de bestuurder te controleren op rijden onder invloed van alcohol. Toen zij de bestuurder aanspraken en om zijn rijbewijs vroegen, bleek hij deze niet te hebben. Uit onderzoek bleek, dat de auto waarin hij reed, op 23 oktober in Dokkum was gestolen. De verdachte werd aangehouden en de auto werd in beslag genomen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Aangehouden voor heling

STIENS- De politie heeft woensdagmiddag op de Wythusterwei een 47-jarige inwoner van Ferwert aangehouden op verdenking van heling. Een getuige zag dat de man in de Spanjaardslaan in Leeuwarden twee nieuwe fietsen in zijn auto laadde en vervolgens wegreed. Hij vertrouwde dit niet en waarschuwde de politie. De getuige bleef de auto volgen en gaf de rijrichting door waarna de agenten de bestuurder een stopteken gaven. In de auto lagen twee nieuwe fietsen. De man verklaarde deze voor 75 euro per stuk van een voor hem onbekende man te hebben gekocht. Hij werd aangehouden en de fietsen en de auto werden in beslag genomen.

Diefstal boot en trailer

ROTTEVALLE- De politie stelt een onderzoek naar de diefstal van een te koop staande boot. Het vaartuig werd in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen bij een watersportbedrijf aan de Bildwei. Het betreft een console-vissersboot van het merk Terhi, voorzien van 9,9 pk 4-takt buitenboordmotor van het merk Mercury. De boot stond op een LBT-trailer die met een ketting en hangslot en was aan een lantaarnpaal vastgezet. De ketting werd doorgeknipt om vervolgens de diefstal te kunnen plegen. Op de trailer zat een disselslot en ook de motor was middels een slot op de boot bevestigd. De 60-jarige eigenaar deed aangifte van diefstal.Snelheidscontroles op klachtlocaties

ACHTKARSPELEN – De politie heeft woensdag op drie klachtlocaties in de gemeente Achtkarspelen op snelheid gecontroleerd. Op De Wedze onder Twijzel passeerden 197 bestuurders de radarcontroel, waarvan er 60 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 99 kilometer per uur. Vervolgens werd gecontroleerd op de Gedempte-Vaart in Surhuisterveen. Er passeerden 1263 voertuigen de radar waarvan er 112 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 116 kilometer per uur. Tenslotte werd nog gecontroleerd op de Verlaatsterweg in Gerkesklooster. Hier passeerden 376 bestuurders de controle waarvan er 108 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 102 kilometer per uur.

Man aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft woensdagmiddag een 33-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden op verdenking van vernieling. De man had in een snackbar aan de Snekertrekweg een bestelling geplaatst. Hij vond de gekregen snack van onvoldoende kwaliteit en ging daarover in de discussie met het personeel. De 33-jarige werd kwaad en gooide de snack in het frituurvet. Het personeel kon nog net op tijd aan de kant springen om zo te voorkomen dat ze werden geraakt door het hete vet. Wel zat een groot gedeelte van de keuken onder het frituurvet. De keuken moest dan ook worden gereinigd. De 33-jarige man verliet de snackbar, stapte in zijn auto en reed weg. Op de Zuiderplein kreeg de bestuurder een stopteken, waarna hij werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt, waarna de man het bureau weer mocht verlaten. Een medewerker deed namens de snackbar aangifte.

Twee Groningers aangehouden voor dierenkwelling

BURGUM – De politie heeft woensdagavond twee inwoners van Groningen van 62 en 70 jaar aangehouden op verdenking van dierenkwelling en overtreding van de visserijwet. De twee vissers werden gecontroleerd door agenten nabij de jachthaven aan de Burgumerdaam. Het duo was in het bezit van twee tassen met daarin 176 en 118 vissen, een groot deel daarvan was inmiddels dood. De Groningers werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt voor dierenkwelling en overtreding van de visserijwet. De vis werd in beslag genomen. De levende vissen werden terug gezet in het water. De dode vis werd naar Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden gebracht.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan