Politieberichten van donderdag 25 november.

Fietser gewond na ongeval
HOORNSTERZWAAG – Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een ernstig verkeersongeval welke dinsdagmiddag rond 15.00 uur plaatsvond op de Bij de Leijwei. Daarbij raakte een 16-jarige inwoner van Jubbega zwaargewond. De vermoedelijke oorzaak van de aanrijding was dat een 71-jarige inwoner van Heerenveen in zijn brommobiel midden op de weg reed. Toen de bestuurster van de auto, een 59-jarige inwoonster van Jubbega het brommobiel inhaalde, kwam zij naast de weg terecht en raakte in de slip. Vervolgens botste de auto tegen de 16-jarige fietser uit Jubbega. Na de botsing reed de auto een vaart in. In de auto zaten een 30-jarige vrouw uit Langezwaag en een 2- en 3-jarig meisje uit Terwispel en Langezwaag. Alle inzittenden konden door omstanders uit de auto en het water worden gehaald en bleken ongedeerd te zijn. Het 16-jarige slachtoffer werd per traumahelikopter met rug- en borstletsel overgebracht naar het UMCG in Groningen. De inzittenden van de auto zijn per ambulance thuisgebracht.

Man bekent diefstal GSM
DOKKUM- De politie heeft met de aanhouding van een 15-jarige inwoner van Dokkum de diefstal van een mobiele telefoon uit een auto opgelost. Op 12 november werd op de Grote Breedstraat een mobiele telefoon uit een auto gestolen. De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Harkema wist de dader in eerste instantie aan te houden maar de verdachte wist zich los te rukken en weg te rennen. Na onderzoek kon de jongen woensdagmorgen 24 november worden aangehouden. Hij bekende de diefstal gepleegd te hebben. De verdachte werd na verhoor heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Heler aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag een 16-jarige jongen uit Drachten aangehouden op verdenking van heling. De verdachte reed met een snorfiets over het trottoir van de Noordkade. Surveillerende agenten hielden hem daarvoor staande. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Bij navraag van het kenteken bleek dat de aanwezige kentekenplaat bij een andere snorfiets hoorde. De verdachte had de snorfiets voor een klein bedrag gekocht van een kennis. Mogelijk dat deze afkomstig is van diefstal. De 16-jarige werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij verhoord en aan het einde van de middag heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor heling, rijden zonder rijbewijs, rijden zonder verzekering en met een vals kenteken.

Fietsster gewond na aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag een verkeersongeval op de Stationsweg afgehandeld waarbij een 39-jarige vrouw uit Drachten gewond raakte. Een 25-jarige automobilist uit Harkema reed op de Stationsweg en zag bij het inhalen van een auto plotseling een fietsster oversteken. Hij kon haar niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De 39-jarige vrouw kwam hierbij ten val en werd met letsel aan haar benen en schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nije Smellinghe. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Inbraak in woningen
JOURE – De politie stelt een onderzoek in naar twee inbraken in woningen aan de Ulekamp. Beide inbraken hebben plaatsgevonden op de woensdagmiddag, tussen 12.45 uur en 18.15 uur. Bij één woning was de voordeur vernield waarna men op de eerste verdieping alles overhoop had gehaald. Zoals het nu lijkt mist de 25-jarige bewoonster geen goederen. Zij heeft aangifte gedaan. Bij de andere woning is men na het forceren van de achterdeur binnengekomen. De woning is van boven tot onder overhoop gehaald. Er werden onder andere een laptop, sieraden, een digitale camera, een navigatiesysteem en contant geld weggenomen. De 62-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan. De technische recherche is ingeschakeld voor sporenonderzoek.

Winkeldieven aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft woensdagavond een 22-jarige man uit Drachten en een 26-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Surveillerende agenten zagen de twee zonder helm op de Zuidkade op een bromfiets rijden. Bij de agenten was bekend dat de 22-jarige niet in het bezit was van een rijbewijs. Zij gingen daarom naar zijn woning waar de bromfiets stond geparkeerd. Naast de bromfiets lagen meerdere producten waaronder cosmetica, een haartrimmer en verzorgingsproducten. De bestuurder en de 26-jarige vrouw verklaarden dit te hebben gekocht maar konden geen bon overhandigen. Er werd contact opgenomen met de winkel waar de producten vermoedelijk weggenomen waren. Hierop werden beiden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Namens de winkel heeft een 21-jarige vrouw uit Veenwouden aangifte gedaan.

Rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft in de woensdag en in de nacht van woensdag op donderdag de volgende incidenten waarbij rijden onder invloed aan de orde was, afgehandeld:

[bullets]
Op de Sint Baronstraat in Waskemeer was woensdagochtend een 50-jarige man uit Waskemeer met zijn auto in een bocht in de sloot beland waarna de bestuurder naar huis was gegaan. Na het checken van de kentekengegevens kon de man in zijn woning worden aangehouden. Hij kon moeilijk op zijn benen staan en gaf aan dat hij een ongeluk had gehad. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Deze had 915 ugl als uitslag. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.
Rond 20.30 uur kreeg de politie de melding dat er mogelijk op de N381 ter hoogte van Donkerbroek een voertuig slingerend in de richting van Oosterwolde reed. Op de Venekoterkruising zetten de agenten de bestelauto aan de kant. De 54-jarige bestuurder uit Drachten verklaarde net te hebben geblowd. Op de passagiersstoel lagen drie ongebruikte joints en ook één half opgerookte joint. Op het politiebureau werd een bloedproef afgenomen. Bij het onderzoek van de kleding van de man werden zakjes met vermoedelijk wiet aangetroffen. In ieder geval kreeg de automobilist een rijverbod van 1 uur. Er werd proces-verbaal opgemaakt.
Surveillerende agenten controleerden in de nacht van woensdag op donderdag een 26-jarige man uit Vleuten op het rijden onder invloed. Na de blaastest op de Voorstraat in Harlingen werd de bestuurder overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Gezien de uitslag van 675 ug/l werd zijn rijbewijs ingevorderd. Hij kreeg een rijverbod van 7 uren. Er werd proces-verbaal opgemaakt.[/bullets]

112Fryslan