Politieberichten van woensdag 24 maart 07.00 uur tot donderdag 25 maart 07.00 uur.

Onderzoek afgebrande woonboerderij
TZUMMARRUM – De politie heeft technisch onderzoek gedaan naar het ontstaan van de brand in de woonboerderij aan de Hegesylsterwei. Op zaterdag 20 maart brak hier een brand uit die de boerderij in as legde. Gezien het brandbeeld is de brand hoogstwaarschijnlijk ontstaan in- of nabij de ruimte boven de badkamer. In deze omgeving werden door de politie dinsdag 23 maart de resten van een kleine hennepkwekerij aangetroffen. Er is echter geen causaal verband tussen het ontstaan van de brand en de hennepkwekerij. De 53-jarige eigenaar van het pand is op dinsdag aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Woensdag is een gespecialiseerd bedrijf begonnen met het opruimen van het vrijgekomen asbest.

Opgelet !! Dieven ‘klonen’ gestolen auto’s
DRACHTEN- De politie waarschuwt voor autodieven en oplichters die ‘gekloonde’ auto’s aanbieden en verkopen. Dit betekent dat een gestolen auto door een vals chassisnummer en papieren helemaal gelijk wordt gemaakt aan een auto die nog gewoon rondrijdt. Deze auto wordt vervolgens verkocht. In de meeste gevallen wordt een gestolen auto voorzien van een ander bestaand chassisnummer van bijvoorbeeld een schadeauto. Vervolgens wordt een identieke auto gestolen waarna het chassisnummer uit de schadeauto gehaald uit wordt en in de gestolen auto geplaatst wordt.

Over het algemeen wordt deze gestolen auto aangeboden via een advertentie, meestal op internet. De verkoper is alleen te bereiken via een 06- nummer, een niet traceerbaar e-mailadres en spreekt voor de overdracht af op een parkeerplaats of ‘ergens halverwege’. In ieder geval nooit bij zijn eigen woning of bedrijf. De koper geeft het geld af en ontvangt de sleutel en kentekenpapieren.

Dit overkwam onlangs twee inwoners van Fryslân toen zij een bedrijfswagen kochten via internet. Op een rustige parkeerplaats ergens in het midden van het land vond dan de overdracht plaats. Uit identificerend onderzoek is vast komen te staan dat de voertuigen tijdens een woninginbraak werden weggenomen, waarna de gestolen auto’s werden gekloond. De benadeelden zijn duizenden euro’s en hun auto kwijt. De vervalste kentekenbewijzen zijn zo goed, dat de ‘gekloonde’ auto gewoon op naam gezet kan worden. Beide mannen deden aangifte.

In de provincie Zuid-Holland zijn deze maand al 25 gevallen van deze vorm van oplichting geweest. Vorig jaar werden 400 gevallen van deze vorm van oplichting in Nederland gepleegd. Wees daarom alert bij een aankoop van een auto die goedkoper wordt aangeboden via internet. Neem een expert mee die de door u gewenste auto technisch kan beoordelen en betaal niet voordat u 100% zeker bent dat u te maken hebt met een “goede’ auto. Klik hier voor meer informatie.

Schennispleger aangehouden
HEERENVEEN- De politie heeft woensdagmorgen rond 09.00 uur een 47-jarige inwoner van Heerenveen op de Mercurius aangehouden op verdenking van schennispleging. De man toonde de afgelopen weken diverse keren zijn geslachtdeel aan vrouwelijke voorbijgangers. Woensdagmorgen kregen agenten een melding dat de schennispleger een 16-jarige meisje nabij de Hepkemabosjes had lastig gevallen. Hij had zijn geslachtsdeel getoond aan het meisje. Het slachtoffer belde direct de politie via 1-1-2 belde en gaf het signalement van de man door. Agenten stelden in de omgeving een onderzoek in en zagen de man op zijn fiets in de richting van de Mercurius rijden. Daar werd hij door de oplettende agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De verdachte bekende meerder malen schennis te hebben gepleegd. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw komt om bij treinongeval
WIRDUM- De politie stelt een onderzoek naar een ongeval met een trein en een bestelbusje die plaatsvond op de spoorwegovergang nabij de Werpsterhoek. Rond 18.00 uur kregen de agenten een melding van een ernstig ongeval. Op dat moment was het niet duidelijk hoeveel personen zich in de het busje bevonden. Eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om een 47-jarige inwoonster van Leeuwarden die door onbekende oorzaak met haar auto de spoorwegovergang was opgereden en werd gegrepen door de intercity van Leeuwarden-Zwolle. Juist op dat moment passeerde de intercitytrein Zwolle–Leeuwarden de andere trein. Beide treinen kwamen een paar honderd meter verder tot stilstand.

De vrouw kwam door de botsing om te leven. De trein die in de richting van Leeuwarden raakte door het ongeval niet beschadigd en kon even later zijn weg vervolgen. De andere trein raakte door de botsing wel beschadigd evenals de spoorrails. De 300 passagiers van deze trein werden met bussen overgebracht naar het NS station in Heerenveen waar zij hun reis konden vervolgen. De technische recherche en Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân stelt nog een onderzoek in. Het treinverkeer heeft tot 23.00 uur stil gelegen in verband met reparatiewerkzaamheden door Prorail.

Crossmotorrijder aangehouden
HALLUM- De politie heeft woensdagavond een 18-jarige inwoner van Hallum aangehouden op verdenking van diverse verkeersovertredingen en voor poging doodslag. Agenten zagen de man op zijn crossmotor met zeer hoge snelheid vanuit Marrum in de richting van Hallum rijden, waarna zij besloten de bestuurder te controleren. Op een gegeven moment stopte de man omdat hij de Ljouwerterdyk moest wachten op het andere verkeer. Dat was voor de agenten aanleiding om de man aan te spreken. Toen de agent de man aansprak keek hij deze aan en gaf vervolgens gas. De agent aarzelde geen moment en pakte de man vast waarna de politieagent werd meegesleurd. Na onderzoek kwam men achter de identiteit van de verdachte. In de omgeving troffen zij de verdachte niet meer aan waarna zij hem belden met het verzoek hem direct te melden op het politiebureau. Diezelfde avond meldde de verdachte zich. Hij werd aangehouden en voor verhoor ingesloten op het politiebureau. Zijn crossmotor werd in beslag genomen.

Twee verdachten aangehouden voor mishandeling en geweldpleging
LEEUWARDEN-De politie heeft twee inwoners van Leeuwarden van 15 en 16 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling die plaatsvond in de Leendert Sinnemastraat. Een 13-jarige inwoner van Leeuwarden werd rond 20.30 uur door de twee verdachten geduwd en geslagen waarna hij op straat viel en naar huis rende en zijn verhaal aan zijn broer vertelde. Zijn broer, een 16-jarige inwoner van Leeuwarden, ging op onderzoek uit en ging naar de plaats waar de mishandeling van zijn broertje had plaats gevonden. Op dat moment stopte een auto. Uit deze auto stapten twee mannen die zijn broertje hadden mishandeld. Ook 16-jarige Leeuwarder werd tegen de grond geslagen. Op grond van signalementen kon de politie de 16-jarige verdachte op de Dokkumerbrug aanhouden. De andere verdachte werd van huis gehaald en aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. Beide slachtoffers deden aangifte.

Man aangehouden voor vernieling raam politiebureau
DRACHTEN- De politie heeft een 42-jarige inwoner van Drachten op het Moleneind aangehouden op verdenking van vernieling. De man was het niet eens met de bemoeienis van de politie eerder die avond waarna hij kwaad werd. Vervolgens ging hij naar het politiebureau, waar hij een ruit vernielde. De man is voor verhoor in gesloten en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Autowielen gestolen bij autobedrijf
NIJEHASKE- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van autobanden van drie auto’s bij een autobedrijf in het Businesspark Friesland-west. In de nacht van woensdag op donderdag werd de diefstal gepleegd. De eigenaar deed aangifte.

Woninginbraak in flat
HEERENVEEN-De politie onderzoekt een woninginbraak in een flat aan de Munt die woensdagavond tussen 20.00 uur en 23.00 plaatsvond. De dader(s) kwam de woning binnen door een ruit te vernielen. De woning werd geheel doorzocht. Uit de woning werd een mobiele telefoon, geld en een UPC-kastje weggenomen. De eigenaar, een 21-jarige inwoner van Heerenveen, deed aangifte.

Politie onderzoekt woninginbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak in een woning in de Canterstraat die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond. Via een raam verschaften de dader(s) zich toegang tot de woning. Uit de woning werd een geldbedrag weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

Coniferenhaag en containers in brand gestoken
DOKKUM – De politie doet onderzoek naar de brandstichting van enkele grijze containers en een coniferenhaag. De brandstichting vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag in de Gasthuisstraat. De haag en container stonden vlak naast een woning waardoor er gevaar ontstond. De agenten konden met hun brandblussers het vuur redelijk onder controle krijgen, waarna de gealarmeerde brandweer het werk afmaakte. De eigenaar van de containers en coniferenhaag doen aangifte.

Man komt zich melden om straf uit te zitten
OOSTERWOLDE – De afgelopen tijd keek de politie team Stellingwerf uit naar een 20-jarige inwoner uit Oosterwolde. Deze moest nog 60 dagen detentie ondergaan. Op 23 maart meldde deze man zich uit eigen beweging aan het bureau om zijn straf uit te zitten.

Jongen staat op bushokje
OOSTERWOLDE – De politie heeft woensdagmiddag een 28 – jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man op een bushokje aan de Dertien Aprilstraat had staan springen waardoor het bushokje vernield raakte. De politie werd direct gealarmeerd en was snel ter plaatse. Op basis van het signalement konden de agenten de man, die nog bij het bushokje stond, aanhouden en overbrengen naar het politiebureau. Daar bekende hij de vernieling te hebben gepleegd. Er werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor werd hij heengezonden.

Aanrijding tussen fietssters
HARLINGEN – De politie heeft woensdagmiddag een ongeval op de Klaverbladstraat afgehandeld. Een 54-jarige vrouw uit Harlingen kwam uit een steeg fietsen, die uitkomt op de Klaverbladstraat. Zij zag een 76-jarige vrouw uit Harlingen daarbij over het hoofd omdat een busje haar zicht blokkeerde. Dit met een botsing tot gevolg. De 76-jarige werd met letsel aan haar arm per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De andere vrouw was wel gevallen maar hield daar geen klachten aan over en kwam met de schrik vrij.

Botsing scooter en personenauto
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag een ongeval op de Gauke Boelensstraat afgehandeld. Ter hoogte van de kruising met de J.M. houwenstraat zag een 38-jarige automobiliste uit Gorredijk bij het afslaan om de Gauke Boellensstraat op te gaan, een 16-jarige scooterrijder uit Boornbergum over het hoofd. Dit met een botsing tot gevolg. De scooterrijder is met letsel aan zijn been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan